Varför Paulina Neuding borde besöka Judiska Biblioteket

En debatt uppstod igår och iförrgår om en artikel NEO:s Paulina Neuding publicerade i Jerusalem Post. Neuding  anklagades för att sprida islamofobi.

Vad var det som hon skrev där som fick så många att reagera. Jo, låt oss se:

Anti-Semitic hate crimes are on the rise in Sweden, and as in France and Great Britain, the violence and harassment is increasingly a consequence of immigration from the Muslim world…

In Malmö it is different. In 2004 the most common name for baby boys in the city was Mohammed, and among 15-year-olds, ethnic Swedes are now in minority…

In late 2008, a peaceful Jewish demonstration was run off the main square by an aggressive mob of immigrants of Arab origin…

Detta och liknande ordalydelser reagerade folk mot. Paulina Neuding har försvarat sig med att man måste kunna beskriva situationen som den är i Malmö och det har hon helt rätt i. Det är inte det felet hon gör. Problemet är att hon konstant i artikeln väljer ord som pekar ut HELA gruppen som problemet.

Det finns en oändligt stor skillnad mellan att skriva om muslimska extremister och att skriva om muslimer, en oändligt stor skillnad mellan att skriva att folk av arabisk härkomst bildade en aggressiv mobb och att skriva att extremister med arabisk härkomst bildade mobben.

Måhända tycker Paulina att detta är petitesser.

På judiska biblioteket i Stockholm finns en del av Hugo Valentins skrifter. Dem ska Paulina Neuding läsa. Han varnade för förintelsen redan på 20-talet.

I en av böckerna jag läste för många år sen skriver han om antisemitismen i Polen. Han skriver ungefär så här:

När en jude begår ett brott reagerar antisemiten instinktivt och säger att problemet är judendomen och judarna, som om alla judar var medskyldiga till brottet. Det var inte en kriminell som gjorde brottet, inte en kriminell jude ens, utan en jude, rätt och slätt. Antisemiten ser gruppen inte individen.

Rätt, så rätt.

När antisemiter ska beskriva problemen i Mellanöstern agerar de just så. Problemet i Mellanöstern beror på judisk invandring. Problemet är människor som bär namn som Isak och Abraham, Sara och Levi. problemet är att judarna förtrycker palestinerna…

När antisemiten i Malmö beskriver judarna är det med samma svepande ordalag. Det är ord som antyder att HELA gruppen, dvs ALLA judar är medskyldiga till… ja, vad det nu må vara, palestinska diasporan, finanskrisen, USA eller nåt sånt.

Man bekämpar inte antisemitismen genom att använda likadana generaliseringar mot muslimer som antisemiterna använder mot judarna!

Problemen i Malmö måste man ta upp. Att många ungdomar med muslimsk bakgrund är negativt inställda till judar är ett problem. Antisemitismen bland muslimska extremister är ett problem. Det är också ett problem att dessa extremister får en hel del stöd i vissa muslimska grupperingar. Det är ett problem att en ökande mängd muslimska ungdomar söker sig till den muslimska extremismen.

Det kan hända att Paulina Neuding menade just detta. Men så uttryckte hon sig inte. Hon antydde att ”muslimerna” i sig är problemet.

Ser ni skillnaden?

Neuding borde besöka det judiska biblioteket. Det är en utmärkt resurs för vetgiriga. Jag rekommenderar varmt Hugo Valentins skrifter. Speciellt dem där han beskriver hur judar genom tiderna mötts med generaliseringar.

Det är ett problem när folk som vill bekämpa antisemitismen har glömt bort vad antisemitismen är. Antisemitism är inte bara att vara mot judar utan att GENERALISERA negativt om judar, att dra alla judar över en kam.

18 tankar om “Varför Paulina Neuding borde besöka Judiska Biblioteket

 1. Islam är en skrämmande vidskepelse som mest har bidragit med problem i västvärlden.
  Vi ser ju hur fantastiskt det är i deras hemländer ju..

  Sluta påtvinga oss övriga något vi inte vill ha.
  Deras kvinnosyn är bara en av många saker som slår igenom på barn.
  Har ni varit i en skola senaste 15-20åren.
  Ser ni i speciellt storstäderna hur ungar redan på låg och mellanstadiet beter sig mot tjejer och lärare. Har banne mig ingen respekt och beter sig som svin.
  Märkligt att vi inte hade samma problem i samma omfattning som förr..

  Lärare på många skolor är nästan mer socialarbetare än lärare.
  Det var inte vad dom och dom mer skötsamma eleverna ”skrev upp sig för”

 2. Pingback: När spädbarn blir ett hot « Röda Berget

 3. Hur man skall testa symptomen om det inte finns statistik.

  Antisemitismen växer sig stark i dom katolska flerbarnsfamiljer i Polen. Det att familjer har fler barn är oftast en vektor av deras djupa tro. (inga preventivmedel) Trots att den polska Påven i 1986 befriade judar från ansvaret för Kristus död, delar av polska katoliker lever vidare i sin katolska fundamentaliska tro. Barn från dessa familjer bär antisemitismen med sig från hemmet till skolan.

  – Om mitt i Europa år 2012, kan vi se så pg av tron så stark antisemitisk fäste som det i Polen, ingen är speciellt förvånad om man konstaterar som Paulina Neuding om den importerade tillsammans med islam till Sverige muslimska antisemitismen.

  Regering i Polen försöker bekämpa alla former av antisemitism vilket man kan knappt säga om de länder som våra muslimska invandrare kommer ifrån, Stark antisemitism i Malmö hittar sin förklaring just i antal muslimer.

  Att försöka ta reda på antal muslimer i Malmö är inte så lätt. PN valde pojkar med namn Mohammad. Alla andra verkar förstå detta sammanhang utom skribenter på Aftonbladet (och allment på vänsterkanten) och tyvärr även du.

  Det är inte någon generalisering att påstå att islam är antisemitisk. Det kunde man skriva om katolicismen – varför går det inte om Islam? – har du någon förklaring. Själva muslimer gör inte så mycket själva – att bevisa mottsatsen.

  Det att i historien araber och judar levde sida vid sida har dom bara att tacka sig själv och inte Islam. Du själv bör veta om Mohammed och judar i Medina. Tror du att immamer lär detta eller hoppar över?

 4. Jag förstår inte varför vi inte kan diskutera normer och värderingar och statistiska samband? För den skull står inte alla i gruppen för värderingen – det är väl självklart? I det här fallet finns det uppenbart mycket starka antisemitiska värderingar bland muslimer i Malmö. Det går inte veta exakt hur stort problemet är men med tanke på undersökningar i muslimska världen och i olika västeuropeiska länder kan det vara upp mot 50% av gruppen som bär på antisemitiska värderingar. Följaktligen är det ett problem att gruppen hela tiden ökar för judarnas situation. Antingen måste normerna och värderingarna förändras i den muslimska gruppen eller så måste invandringspolitiken ses över. Alternativet är att sopa problemet under mattan.

 5. Jerelerupp är en extremist. Hans agenda går ut på att försvara Islam och ALLA muslimer. Om det kommer ett stort gäng våldsverkare och hotar judarna på torget är de just är de som Neuding beskriver: ”aggressive mob of immigrants of Arab origin” Endast en idiot som Jerlerupp kan missförstå vem som menas.

  På något pervest sätt stämplas Paulina Neuding som ”Islamofob”. Ett ord som saknar en logisk betydelse och motsvarighet för övriga religioner/ politiska ideologier. Det är inte så konstigt att ordet ”islamofob” uppfanns av militanta islamister nån gång på åttiotalet för att skuldbelägga alla som kritiserade Islam eller Islamismens våldsamma idologi. Det är ett hitte-på-ord. Fobi är en sjukdom. Men att vara kritisk till Islam som våldsideologi är ingen sjukdom.

  På nätet sprider Torbjörn Jerlerup de fundamentalistiska islamisternas genom att lägga sig till med deras språkbruk och försöka smutskasta ALL kritik av Islam. Denna kritik påstås då vara riktad mot ALLA muslimer vilket givetvis är fel. Det är den odemokratiska och fundamentalistiska delen av Islam som kritiseras. Dock inte av Jerlerupp, som klart framstår som en som skapar halmgubbar som används för smutskastningen han ägnar sitt liv åt. Som sagt: Det är en väldigt ”spammig” person vi dissekerar. Det borde kunna användas för att stämla någon lämplig manisk diagnos på honom. Jag väljer att avstå.

 6. Nilsson, fattar du inte att exakt samma argument har använts om judar?

  Och Neuding bör absolut besöka ett bibliotek. Kanske lär hon sig att skriva och argumentera bättre. Och kanske kan hon lära dig hur fel och vidrigt du resonerar, Nilsson?

 7. Jag väntar på att den söta Neuding med stora rådjursögon ska börja anklaga muslimska män för en aggresiv sexualitet! Hon anspelar ju subtilt på det hela tiden omedvetet denna lilla dumbom

 8. Ärkejudinnan Pamela Geller kanske är Neudings förebild? Paulina kan ju starta en svensk counter Jihad rörelse från Malmö? Dessa importerade skitproblem mellan Muhammedaner och sionister drabbas bara vi hederliga nordbor av…

 9. Emil: – ”Jag väntar på att den söta Neuding med stora rådjursögon ska börja anklaga muslimska män för en aggresiv sexualitet! Hon anspelar ju subtilt på det hela tiden omedvetet denna lilla dumbom”

  Hennes ögon har inget att göra med det hon skriver om, lika så din trams om ” aggresiv sexualitet!” med hennes artikel. (mera om dina egna problem) Så det verkar att PN vet vad hon skriver om, men inte du. Skulle jag vara på din plats skulle jag inte försöka sig att argumentera mot PN. Du ligger några klasser under.

 10. Abel: Ny Demokrati 2014!

  Kochanski: Neuding kan inte skriva sig ut ur en våt papperspåse. Hon var inte med och grundade Neo och hon har definitivt inte varit med och finansierat den. Hon är helt enkelt en politruk som gått den rätta vägen i något årtionde. Så att hon är ett kuttersmycke skadar liksom inte.

  Hade hon å andra sidan varit en man eller en kvinna som varit kontroversiell på riktigt (de få som finns) så hade hon lärt sig den hårda vägen att skriva handlar inte bara om stilism elller att säga det man vill, utan även om att gardera sig.

 11. Abel: Ny Demokrati 2014! skrev: – ”Neuding kan inte skriva sig ut ur en våt papperspåse. Hon var inte med och grundade Neo och hon har definitivt inte varit med och finansierat den. Hon är helt enkelt en politruk som… [ cut]”

  Hon behöver inte skriva ut sig från någonting… Det hon skriver är enligt mig tillräckligt bra och saklig för att komma från en ung skribent som henne. Hur pass vågad (kontroversiell) hon är – syns på de alla idiot-påhopp man kunde läsa i alla media, inklusive denna blogg där eggare kan inte skilja på trams och generalisering för att inte tala om att definiera vad generalisering är för något.

 12. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my
  e-mail and can look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again soon.

 13. Jag har själv anmärkt på detta fenomen. Paulina framställer sig som liberal/klassisk liberal, samtidigt som hon anammar sverigedemagogernas problembild och kollektivisering av individer med religiös tro. Vare sig de är muslimer eller judar. Och spelar på så sätt främlingsfientligheten i händerna. Redan dagarna efter valet 2010 var hon med i tv4, och framhärdade att sd kom in i riksdagen för att debatten inte togs. Problemet med att `ta debatten´ med ett populistiskt en-frågeparti är att debatten tenderar att ske på deras villkor.

  Hon borde överväga sin ideologiska hemvist.

 14. Det har gått över ett år från denna dag när Paulina N. skrev sin artikel. Ingen av dem som kommenterar här har kunnat motbevisa det Paulina skrev om. Idag skriver man öppet om (och inte bara Paulina) att:
  – Antisemitismen i Malmö är importerat med muslimer.
  – Antisemitismen är stark i Malmö

  Försök grabbar att koncentrera sig på ämnet. Era epitet (personliga angrep på) om Paulina har lika mycket betydelse som era ”motargument” som är lika ”0”, Null.
  Från mig själv kan jag tillägga att antisemitismen hade alltid stark fäste bland vänster anhängare. (även historiskt) – och Malmö med bloggen Röda Berget är ett prakt exempel på. (dessutom – ”Jerlerup om faran med kollentiv skuld ….” – Jerlerup klarar knappt att definiera grund begrepp, och inte bara grupp skuld frågan)

 15. Det är bara det att det inte bara är muslimer som blandar ihop judar och israeler. Faktum är att infödda, svenska antijudiska socialister har palestinierna som maskotar.

  Vidare så verkar Neuding (fortfarande) anse att muslimer inte kan ändra sig. Så utifrån den logiken är spädbarn farliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s