Positiv antirasism, eller: 2014 får inte bli som 2010

Expo har kommit ut med en ny bok om positiv antirasism. Jag har läst den. Expo försöker bana nya vägar för antirasismen och det bådar gott.

När en del av de som är mot Sverigedemokraterna ska bemöta Sd så vänder de partiet och väljarna ryggen och ignorerar dem, saboterar för dem och fokuserar på att visa varför man bör vara MOT Sverigedemokraterna och MOT rasismen.

Problemet med det är att om för många gör så så får det en negativ effekt. Så var det undre valet 2010.  Det var ganska få som bemödade sig om att ta debatten MOT Sverigedemokraterna på ett djupare plan, och bemöta deras idéer och argument. Sd:s idéer och argument förblev i praktiken ganska oemotsagda under hela valkampanjen trots att mängder av folk sa att rasism är fel och att man bör vara MOT Sverigedemokraterna.

Man får inte glömma att mycket få röstade på Sverigedemokraterna för att de var rena rasister, eller för att de var intoleranta. De flesta röstade på Sd för att de är oroliga för sin egen och sina barns framtid i Sverige, för att de är oroade över ekonomin, över de ekonomiska nedskärningarna, över demokratin, över brottsligheten.

Ja, det viktigaste skälet till varför Sd fick röster var nog till och med att folk inte känner sig sedda eller lyssnade till. Att avståndet mellan valda och väljare blivit för stort.

Ska man stoppa Sd räcker det alltså inte med att ”bara” vara ”mot” Sverigedemokraterna och mot rasismen och att uppmana andra att vara det också, anser jag. Man måste gå djupare och bemöta Sd:s metod och syn på människan och man måste få ge folk ett alternativ till Sd.

Den slutsatsen har Expo också kommit fram till.

Samexistens, identitet och konflikt

Till min stora glädje har en del organiserade antirasister börjat bana nya vägar för sin kamp. Dvs de har kommit fram till att det inte bara räcker att vara ”mot”, att man måste kunna visa vad antirasismen är för också.

Daniel Poohl och Alexander Bengtsson från EXPO har gett ut en bok tillsammans: positiv antirasism. Jag var på en pubafton där boken presenterades förra veckan och har läst boken (71 sidor) och måste säga att jag blev positivt överraskad. Daniel och Alex söker nya vägar för att komma åt problemet med rasism och intolerans i samhället och resultatet syns i denna bok.

Vad har författarna för idéer om detta?

Deras tanke är att den antirasistiska rörelsen till större delen har arbetat ”mot”, och i mindre grad brytt sig om att ta reda på vad man är för och i alltför ringa grad vilka problem och utmaningar vi står inför i samhället.  Problemet med detta är att ett sånt synsätt ofta blir utopiskt. Att bara vi alla ”gillar olika” och så blir det fred och samförstånd, och samhället blir rikt. Så enkelt är det inte.

Samexistens och konflikt är två nyckelord författarna använder för att beskriva det de är ”för”. Och det är bra. Samhället har aldrig varit det homogena utopia som många sverigedemokrater beskriver det som. Det har alltid funnits enorma skillnader och konflikter. Förr var det ”klasskillnader” och skillnader mellan stånden, mellan borgare, präster, adel och bönder och mellan dessa och de fattigaste. Dessa skillnader har upphävts, men andra skillnader finns, med konflikter och utmaningar och möjligheter…

Ska man stoppa intoleransen måste man bemöta detta, anser de. Utifrån förståelsen att verkligheten inte är ”utopisk”, dvs problem finns, och kommer alltid att finnas. Det  behövs en djup ideologisk debatt. Olika politiska grupper, med olika ideologier borde bemöta Sd på sitt eget sätt; liberaler från en liberal synvinkel, och socialdemokrater från en socialdemokratisk. Men det måste ske med djup och i alla politiska områden, inte bara i kampen mot intoleransen.

Som Daniel Poohl sa på pubkvällen.

”En djup och grundlig debatt stärker demokratin. När partier liknar varandra för mycket, när de upplevda skillnaderna är få och budskapet utslätat tappar folk förtroende för partierna och i en sån politisk miljö frodas extremism.”

Så sant, så sant! Tänk om fler hade kommit till den insikten.

Konsekvens

Själva det antirasistiska arbetet måste bedrivas konsekvent. Intolerans, generaliseringar och liknande måste bemötas varifrån de än kommer och mot vem de än riktas, skriver författarna.

Dessutom ber de politikerna att inte använda Sverigedemokraterna, och det antirasistiska arbetet, som ett slagträ mot andra politiska motståndare.

Den antirasistiska debatten har förvandlats till ett Svarte petter spel, skriver de, där politiska motståndare har placerat  intoleransen i knäet på varandra. Röster inom högern har gnällt på att vänstern är antisemitisk medan röster inom vänstern säger att högern är islamofobisk.

Helt rätt. Det bör tilläggas, anser jag, att valet 2010 gick till på samma sätt. Socialdemokraterna och fackföreningarna började mot slutet av valet att säga att Sd var ett ”borgerligt parti”, i syfte att svartmåla Alliansen. Problemet med det var att Sd.s väljare oftast är folk som är dödströtta på det politiska spelet, som misströstar om demokratin. Om de får se ett sånt politiskt taskspel så stärks deras förtroende för Sverigedemokraterna. Så skedde 2010 och varje ord från Alliansen om att V och Sd var lika, eller från S om att Sd är ”borgerligt” stärkte Sd.

Kort och gott. Politisk taktik och fulspel gynnar inte kampen för varken demokrati eller antirasism.

Möten

Det är i folks vardag man kan bemöta, och bekämpa rasism och fördomar, skriver Poohl och Bengtsson. Ytterst handlar det om möten mellan folk och kulturer.

Själv skulle jag tillägga möten med de intoleranta, med de med fördomar och rasistiska idéer och med alla de som gett upp hoppet om politiker, demokrati och val. Med de som är rädda…

Möten mellan människor är liksom den naturliga sammanfattningen av vad antirasism på ett djupare, positivt plan, handlar om. Boken avslutas därför med en serie exempel på hur föreningar på gräsrotsnivå fört folk närmare varandra.

Och där boken slutar vill jag också sluta min recension.

De antirasister jag känner som bäst bemött intolerans och rasism är de som jobbat med ungdomar och redan varit vana vid den uppsjö av olika kulturer som ungdomskulturen består av. De har Att få skatare, hårdrockare, hiphopare och datanördar att mötas är inte helt olikt hur man får folk från olika kulturell bakgrund att mötas. Men de har alltid fått grupperna att mötas i kampen för något gemensamt, eller för någon annans väl och ve. Om kampen bara förs för det egna intresset, är det dödfött.

Kort och gott. Läs boken om positiv antirasism. Jag kommer att komma tillbaka till ämnet många gånger framöver.

17 tankar om “Positiv antirasism, eller: 2014 får inte bli som 2010

 1. Intressant, men ett par detaljer bara.

  För det första, ett av de allra viktigaste vapnen mot SD är djupare kunskaper om Sverige, framför allt historia. Det är inte bara sociala och klassmässiga konlikter som fanns i Sverige förr, utan även etniska. Sverige såsom ”ett land, ett folk” har aldrig existerat, och inte bara för att det alltid funnits samer här, och väldigt länge judar och romer, och invandrargrupper från skottland, tyskland, polen samt valloner etc, utan även för att varje landsända har haft sina olikheter. Det är lätt att glömma att det inte ens idag finns en överdriven kärlek mellan nord och syd i Sverige. Det är bara i de mest hemmablinda ”nationalisternas” ögon som uttryck som ”reservdansk” och ”08” är mysigt skämtsamma. De döljer kulturella (eller etniska, om man så föredrar) konflikter som går hundratals år tillbaka, och som bara ytligt sopats över av nationalromantiken. Så sent som 1948 jagade svenskar ”tattare” med träpåk, och det är det senaste dokumenterade fall jag känner till, inte nödvändigtvis det sista i svensk historia; ett annat exempel på att den svenska homogeniteten aldrig existerat.

  För det andra – positivt som det är med den utveckling som beskrivs, så är jag rädd att den faller på naivitet. Det finns djupare skäl till att partierna bollar med SD mellan varandra än den direkta smutskastningen inför val (även om det givetvis är en viktig bit) – det finns också en vinst med att SD existerar och drar till sig de som vantrivs i det moderna marknadliberala samhället: de drar nämligen skulden bort från de faktiskt ansvariga, vilket är politiker inom både högern och vänstern. Så länge folk blir arga över den sociala nedrustningen, och beskyller invandrarna snarare än riksdagspolitikerna, så är det en vinst för de senare. De vill ju inte få arga folkhoper skrikandes efter sig. Om det betyder att man måste offra invandrarna, så misstänker jag att det ses som ett acceptabelt pris. Samma sak sker runtom i Europa, och ofta med så kallat liberala partiers öppna stöd för de lokala ”nationalistiska” partierna. Samma partier som alltså gläds åt den sociala och ekonomiska utvecklingen. Det är knappast en slump. Kort och gott, att tro att riksdagspartierna skulle sluta kasta boll och leka svarte petter med SD är, tror jag, tyvärr en väldigt naiv dröm. Vinsten är för stor, den potentiella risken för liten.

 2. Det har funnits små minoritetsgrupper förr och då var det konflikter, men naturligtvis mindre. Nu är minoriteterna större och växande så konflikterna drabbar många fler. Den logiska slutsatsen borde vara att göra allt för att undvika att minoriteterna växer sig ännu större, med ännu större konflikter som följd, och att göra allt för assimilera dem. Det gäller speciellt islam p.g.a. dess hållning mot väst.

 3. Nej, Erik. Minoritetsgrupperna förr var inte mindre än de är nu. Tvärtom – då var varje landsända sin egen minoritet. Dalmasarna var dalmasar, inte Svenskar. Skåningarna var skåningar, inte svenskar. Samma sak med jämtarna, gutarna, värmlänningarna och alla andra områden.

  Du har dessutom fel i sak. Konflikter blir större ju mer man försöker begränsa olika grupper. Faktum är att ju MINDRE minoriteter man har (både i antal och storlek), desto FLER blir konflikterna. Notera att både Finland och Norge har fler väljare som röstar på öppet rasistiska partier än Sverige, trots att de har långt färre invandrare och andra minoriteter. I Finland har dessa valt att ge sig på den svenska minoriteten, just eftersom de inte har en invandrarminoritet att ge sig på. Hatet kommer finnas där oavsett, frågan är bara vem det riktas emot. Innan muslimerna så var det ”juggarna” som fick skit av SD. Innan det var det grekerna och turkarna. Innan det var det latinamerikanerna och finnarna. Och innan det var det judar, samer och ”tattare” som fick stå som syndabockar. Och innan det… ja, det har alltid funnits folk som livnär sig på hat och förakt, och de hittar alltid någon att hata.

  Exakt vilken hållning har ”islam” mot väst? Vad är ens islam, menar du? Du är medveten om att du talar om en religion som är nästan lika stor som kristendomen, med troende utspridda över hela världen, med dröser av olika trosinriktningar, kulturer, etniciteter, nationaliteter och sociala roller? Det är som att prata om ”kristendomens hållning mot Afrika”. Tror du att hela kristenheten har något slags enad syn på NÅGOT? Om inte, varför skulle islam ha det?

 4. Pingback: Dagens länkar 2012-04-09 « claesleo

 5. Expo är en extremvänster och fascistisk organisation.
  Bara att du tar dom som referens likaså riksdagen i något fall visar hur mycket verklighetsuppfattning du/ni har.
  Vidare så ser man när du skriver att du i princip alltid skriver samma pk slagdängor som alla andra.

  Om du är oberoende liberal så är jag en ubåt.
  Du skriver som sagt mer eller mindre motsatsen till vad vanligt tycker och tänker förmodligen bara för att du gillar att få en reaktion.
  Som tonårsbloggarna som ljuger som en häst travar bara för att locka fler till sin blogg.

  Om ett par år så får vi säkert läsa här på denna bloggen att Svenska flaggan, julskinkan borde förbjudas och likaså folk som flyttar ut från problemområden samt problemstäder för dom skal minsann inte komma undan för dom tar sig råd att lämna dom sjunkande skeppen.
  Alla skall med…
  Förutom tyckareliten då så klart.
  Dom bor och lever i 9,5 av 10ggr aldrig som man lär man har ingen aning vad det vanligt folket menar och tycker dom är otacksamma…

  Ridå och Glad Påsk!

 6. ”Man får inte glömma att mycket få röstade på Sverigedemokraterna för att de var rena rasister, eller för att de var intoleranta. De flesta röstade på Sd för att de är oroliga för sin egen och sina barns framtid i Sverige, för att de är oroade över ekonomin, över de ekonomiska nedskärningarna, över demokratin, över brottsligheten.

  Ja, det viktigaste skälet till varför Sd fick röster var nog till och med att folk inte känner sig sedda eller lyssnade till. Att avståndet mellan valda och väljare blivit för stort.”

  Har du någon valforskning att hänvisa till som pekar i den här riktningen?

 7. Daniel, skämt åsido, om majoriteten inte tycker som Torbjörn, varför vann inte SD en jordskredsseger? För om så många inte håller med, varför är de rädda?

  Och dessutom, vad är PK? Om du med politisk korrekthet menar en konstnat oro för att säga något som skrämmer bort väljare, och passa in i något slags påhittad normmall, så är ju SD med råge värst av alla riksdagspartier, och ”nationalisterna” är de värsta PK-slamporna i Sverige. Det finns inga som är så bajsnödiga (om du ursäktar uttrycket) på att säga bara det som anses vara inom gränsen. Och de börjar nästan alltid med fraser som ”Jag är inte rasist, men…” och ”Nu blir jag väl anklagad för att vara rasist…”, som om det skulle urskulda fördomarna som följer.

  Och du har fel. De flesta som uttrycker respekt och tolerans har massivt mycket mer koll än de som förespråkar monokultur och etnonationalism. Inte bara rent faktamässig koll, utan också på hur folk tycker, tänker och känner. De pratar nämligen med folk, inte om folk, i motsats till de flesta ”nationalister”.

 8. Pingback: Konsekvent antirasism och konsekvent rättighetskamp « Sverige är inte världens navel!

 9. Jag är knappast liberal, ett begrepp som förövrigt kan betyda vad som helst i stort sett, skräddarsys efter användarens önskemål, tycke och smak. Alltså en fantasi, ett tomt ord, liksom siffran x. personligen tycker jag man kunde stryka ordet från ordlistan, då ordet saknar innebörd och mest ger upphov till frågetecken. däremot är jag självklart antirasist, för frihet så långt det går utan att skada andra, mer åt vänster, då jag är fortfarande vid sinnesfulla bruk, och hjärta på rätt ställe. det media kallar ” extremvänster” är överdriven benämning. snarare visar vänstersidan många ggr en motreaktion och försvar på ngt som är väldigt sjukt och hjärtlöst idag, nämligen att man låtit rasismen och den inhumana politiken få växa och regera! det är redan anarki iom detta! men ändå kräver rättsväsendet demokratiska protester på partier som själva för en odemokratisk aktion, politik?! när man ser någon i skolan tex bli mobbad, inte Fan vänder man ryggen, utan man ingriper, säger till på skarpen, och anmäls!

 10. detta psykiska och fysiska våld mot just gruppen människor med invandrarbakgrund, tycks ha blivit legitimt och rumsrent! En sund reaktion då är att protestera kraftigt mot detta förfarande! eller anser ni att den som blir mobbad bara ska sitta tyst o snällt och bara ta emot slag och glåpord?! sedan när har detta hjälpt?! vi lär våra barn, i sunda fall, att inte mobba andra, men sedan ägnar sig vuxna åt detta själva i form av rasism! dubbla budskap! detta visar bara att även vuxna behöver gränser här, tydligare gränser! så länge man tillåter partier skrämma, förfölja, trakassera, förolämpa, frysa ut, psykiskt misshandla, och hetsa, kan man knappast förvänta sig tysta demokratiska protester! för vi har ingen demokrati att tala om längre när vi har låtit rasismen hatet ta sig in i riksdagen och i eu, låta det överrösta och skada offren. rättsväsendet ingriper inte mot den grova mobbingen mot invandrare, de sviker, de högljudda protesterna är bara en väldigt sund reaktion! om dom tystnar har rasismen vunnit.

 11. Såg nu att jag var otydlig i min första kommentar här! skrev .. som media kallar ” extremvänstern” då syftade jag inte på de som verkligen är extrema och använder sig av våld, vilket jag är emot. det får man bara använda sig av om man måste försvara sig om man blir angripen med våld, enligt min mening. är väldigt dåligt insatt i de rörelser organisationer som du förmodligen syftar på, och kallar ”extremvänster” de jag syftade på när jag skrev ”extremvänster” var de som kanske använder sig av visselpipa, inte våld, för att överrösta de rasistiska talen som förs på gator och torg. dessa verkar vissa inom media kalla för ” extremvänster” och tycker att dessa protester skall tystas ned. det är det jag vänder mig emot jag tycker inte våld är ok, från ngt håll. kom in på din blogg som ” på ett bananskal” så har inte hunnit läsa så mk vad du skriver, men det lilla jag läst verkar du ha sunda åsikter.. jag hoppas du förstår nu vad jag menar, lite svårt att utrycka mig över nätet så här, ha det så bra!

 12. Jag är otroligt tacksam att att de finns någon som du, som engagerar dig i detta, rasismen! En stor eloge till dig!! ( Kan tyvärr inte kommentera dina senaste nya inlägg, är oteknisk, så vet ej varför, men hoppas du läser detta iaf) jag tror jag håller med dig i det mesta,men inte exakt på alla punkter, som tex att man inte ska överrösta när rasistpartierna har möten tex, jag tror personligen att det ena inte utesluter det andra här. politiker och andra måste argumentera mer och bättre mot SD! men samtidigt, som vit svensk är det nog svårt att 100% sätta sig in i hur det är för någon med invandrares utseende vara måltavla, för detta. man är fortfarande en observatör,om än m empati, men för en invandrare är detta ett smärtsamt övergrepp, att låta dessa rasister mobba invandrare obehindrat inför hela svenska folket, förtala, hetsa, grovt mobba, osv en sund reaktion från någon med invandrarbakgrund är ju att försöka sätta stopp för detta! exakt som någon blir mobbad i skolan, och om inte slutar, tar därifrån.

 13. Det är även här Sverige och övriga europa gör så förbannat fel, som tillåter mobbingen mot invandrare! man lär sina barn att ej mobba öende som vuxen ägnar man sig åt detta själv! dubbla budskap o förvirring för barnen som växer upp! det är nog svårt på djupet att föreställa sig hur fet är att dagligen utsättas för rasismen eller vara rädd för o misstänksam mot andra, att de vill en illa, Pgr av sitt utseende och att man plötsligt inte har ngt värde, icke önskvärd. jag är en av dessa som känner så, och mår i dagsläget fruktansvärt dåligt. om någon skulle vilja pröva för en dag åtminstone hur det känns, kunde klä ut er till invandrare, smutsa ned er rejält och sätta er o tigga, kanske ni skulle få en uns förståelse hur det är, men fortfarande, inget ni tvingas till på dygnets alla timmar. ingen frågar heller hur MK rasismen kostar, alla följder och konsekvenser av den. jag ser att man kan angripa problemet från flera håll och på flera sätt lösa problemet samtidigt!

 14. 1. skapa ett större antirasistiskt forum med yttrandefrihet, men som ej tillåter verbala övergrepp och förtal. detta tror jag verkligen på, då det i dagsläget största sajten i Sverige är rasistiskt, men som utger sig för att vara för yttrandefrihet, neutralt. många ungdoma tycks gå på detta, lockas dit och låter sig manipuleras av de etablerade rasister som hänger där dygnets alla timmar. detta tror jag har bidragit till den ökade rasismen i Sverige. 2. Ett nytt parti kan behövas. 3. en ny lag som förbjuder rasistiska partier och som strider mot mänskliga rättigheter, att ta sig in i riksdagen, få makt.4. se över lagar och regler som innebär förtal, trakasserier,mobbing osv, ev lägga till o ändra, och se till att de efterföljs.5. flera som argumenterar mot rasisterna, på forum och i media. sedan kan man ej tala om yttrandefrihet här, utan detta handlar om att få utrymme att hetsa,ljuga och mobba andra, o obehindrat! när sveriges rättssystem sviker, är det då så konstigt om de som utsätts försöker överösta?

 15. Är det så konstigt då att reaktionerna blir högre och man försöker överösta, när rättssystem agerar själva rasistiskt när de tex jagar tiggarna och ser mellan fingrarna på brott som begår mot invandrare och tiggarna? vi har ett dysfunktionellt samhälle, och det är konstigt att inte fler protesterar, när ska man fatta att detta inhumana kostar betydligt mer än att faktiskt hjälpa tiggarna?! all jakt, alla avhysningar, kriminalitet, polisiärt, diskriminering, trakasserierier, fascism, ja rasismen kostar betydligt mer! ingen räknar hur mk svenska medborgare kostar när det gäller det sanitära tex, men det är helt ok att förnedra de som tigger, ta kort förfölja och hota på nätet, inga påföljder,ingen dom. om man behandlar människor som sopor och de inte ens får tillgång till det mest primära basala som oss andra, ska man ej klaga o får skylla sig själva om man besväras av smuts! Det är bara rätt åt er som klagar på det! om rasisterna hade ej haft tillgång till det basala ,hade de tvingats till exakt samma saker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s