Piratrörelsen fanns redan på 30-talet

Om Piratpartiet skulle vill hitta ideologiska rötter ska de titta på den informella rörelse som fanns på 30-talet som krävde öppenhet och genomskinlighet i internationell och nationell politik. ”Den hemliga diplomatin” och tron att ”staten äger medborgarna och har rätt till hemligheter” var orsaken till det första världskriget, menade de.

I Sverige var Carl Lindhagen, en Socialdemokratiska riksdagsman, var den främsta representanten för denna rörelse i Sverige. hans två hjärtefrågor var demokrati och öppenhet. Han menade att politiska partier borde vara helt öppna i sina beslutsprocesser och debatter, och att regeringen skulle ha så få hemligheter som möjligt, undantaget sånt som rör individer (socialskydd) och vissa polisiära frågor.

Transparent politik och transparenta stater. Det är praktisk piratpolitik.

Ju mer jag läser Carl Lindhagen, ju säkrare blir jag att han hade definierat sig som pirat idag. Det tyska Piratpartiets program om genomskinlighet i statliga affärer är så lika Carl Lindhagens ord att det är rörande…

Jag ska försöka kopiera några av Carl Lindhagens texter och lägga ut här inom kort, för att väcka hans tankar till liv igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s