ACTA: skriver du också på kontrakt utan att veta innehållet?

Har morgonbloggat för Frihetssmedjan.

Gör du det? Vad skulle du anse om den fastighetsägare som hemlighåller stora delar av ett kontrakt men vill tvinga dig att skriva på det för att få hyra lägenheten? Ja, exakt. Du skulle troligen be fastighetsägaren köra upp kontraktet i nån mindre ädel kroppsdel.

Polska protester mot ACTA

Ändå är det detta som regeringarna gör i fråga om ACTA. De har inte offentliggjort hela innehållet i avtalet och dessutom gör de allt de kan för att minska insynen i beslutsprocessen på EU-nivå och vill driva igenom avtalet utan möjlighet för nationernas befolkningar att protestera.

Det vi vet om innehållet i ACTA kommer från läckt material, och bådar inte gott. I kampen mot piratkopierat material ska staten få ökade befogenheter att söka igenom och beslagta s.k. ”elektroniska minnen”, som din dator, din telefon, USB-minnen eller kanske ditt mailkonto. Det är oklart ännu vilken sorts övervakning som ska ske, vilket är en av absuriditererna bakom lagen.

Protester saknas inte, inte ens inne i parlamentet. Kader Arif, fransk EU-parlamentariker och EUs observatör i ACTA-frågan, har avgått från sin post som övervakare över förhandlingarna. Han skriver att man vill “…tvinga igenom en hastig tidsplan innan den allmänna opinionen hunnit reagera, vilket berövade Parlamentet dess yttranderätt och de verktyg det förfogar över för att utföra dess medborgares legitima krav.”.

Vad kan man då göra som medborgare för att stoppa ACTA. Ja, ACTA har skrivits under men beslutet ska röstas igenom i parlamentet så ännu kan det stoppas. Läs vad Henrik Alexadersson skriver om det och vad Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engsröm anser om det!

Jag citerar det Emma, Opassande skrivit:

Inför denna viktiga votering finns det några saker som du kan göra, för att låta EU-parlamentet veta att det är viktigt att de röstar emot.

1. Skriv under namnlistan på AVAAZ.org. Där kan alla, oavsett nationalitet, visa sitt missnöje. Kom ihåg att det här avtalet är en global historia, så sprid gärna länken vitt och brett.

2. Skriv till dina representanter i EU-parlamentet. (Mailadresser) Parlamentariker är människor, och de blir påverkade av att bli kontaktade av sina väljare. Var artig, kom ihåg att parlamentarikerna i EU är precis lika överkörda som du och jag, i den här processen. Här en länk som kan vara användbar för politikerna att läsa in sig på, om de inte är insatta i frågeställningen.

3. Prata om detta med dina vänner. Jag har förstått att detta kan kännas småkrångligt att kommunicera, men du kan hitta lite information i det här inlägget, jag skrev härom dagen. Att tilläggas till det är det som jag nämnde ovanför — det oroväckande i att EU framstår vilja undvika demokratiska processer, genom att gömma hela avtalet och processen för medborgarna.

Vi har möjlighet att sänka ACTA, helt enkelt, om vi ger oss fanken på det. Sprid det budskapet så mycket du kan och orkar.

Själva frågan är solklar. Lik lite som du eller jag skulle skriva på ett avtal som är hemligt ska vi acceptera att regeringen skriver på ett avtal som är hemligt. Vet ni vad det kallas, att kräva öppenhet? Jo, det är ett gammalt fint ord. Demokrati! Har du hört talas om det ordet förut?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s