Oväntade frihetssymboler 1: Edvard Persson: Kalle på spången

Idag betraktar man väl den skånska filmskådespelaren Edvard Persson som lite smålustig. Som filmer som kommer från en tid som är ganska väsensskild från vår tid. Men om man pratar med den äldre generationen, främst då skåningar givetvis, blir bilden annorlunda. Hans storhetstid var 30-talet och 40-talet och hans filmer gav hopp och väckte folks kärlek till friheten.

Edvard Persson som frihetshjälte?

Jo!

Hans film Kalle på Spången hade dansk premiär den 29 januari 1940 och visades till den 8 oktober 1941. Redan innan tyskarna anföll den 9 april ansåg man att filmen speglade människans strävan efter ro, fred och frihet bra. Efter den 9/4 blev filmen lite av en symbol för den danska frihetskampen. Och älskad av ett helt folk.

”Nu jordens alla murar börjar skaka. En samling dårar satt vår värld i brann. Vad fäderna byggt upp blir pannekaka. Det ryck och slits i gamla vänskapsband.

Ack kära Ni som slåss därner på jorden kom upp och ta en liten titt med mig. Jag är ganska säker på att Ni skäms en smula då, när Ni ser vår gamla jord så här från ovan.”

Skratta inte nästa gång du ser att SVT visar en film av Edvard Persson. Minns istället att han, sidan om folk som Torgny Segerstedt, Karl Gerhard och Ture Nerman, bör framhållas som en av de som tog strid för demokrati, frihet och rätt vid en tid då våldet härskade i Europa!

Annonser

One thought on “Oväntade frihetssymboler 1: Edvard Persson: Kalle på spången

  1. Som jag hört förbjöds den sista versen, den som lyder: Nu alla murar börjat skaka, en samling dårar satt vår värld i brand, Vad fäderna byggt upp blir pannekaka, det rycks och slits och rycks i gamla vänskapsband. Ack ni som slåss där nere på jorden, kom upp och ta en liten titt med mig, Jag är ganska säker på att ni skämts en smula då, när ni ser vår gamla jord så här från ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s