Vem granskar polisen när polisen begår övergrepp?

Jag har skrivit en serie inlägg på Frihetssmedjan om övergrepp inom Polisen. Detta med anledning av en helt hårresande artikel i Läkartidningen om de övergrepp, polisiära och rättsliga, som narkosläkaren som misstänktes för ”barmhärtighetsmord” på ett spädbarn för två år sen utsattes för. Här är de två senaste artiklarna!

***********

Artikel från imorse på Frihetssmedjan

Igår skrev vi på Smedjan om Narkosläkarens berättelse i Läkartidningen om hur hon blev behandlad av polisen. Det är en berättelse om oerhörda rättsövergrepp. Om en poliskår som använder tortyr och som är totalt inkompetent. Den berättelsen påminde mig om två nära kontakter jag haft med polisen.

Det första exemplet rör mig själv. Jag har varit misstänkt för egenmäktigt förfarande en gång och blev åtalad men frikänd.

I själva verket var det jag som hade utsatts för ett brott. En person som hyrde min lägenhet betalade inga hyror och vägrade sen hämta sina möbler. När Stockholmshem vräkte mig, på grund av hennes slarv, var jag tvungen att slänga alla hennes saker, hon hämtade ju inte det! Dessutom rörde tvisten det faktum att hon sagt ja till att jag skulle få en del saker som pant, och gick in i min egen lägenhet.

Jag fick ett samtal från polisen sen. Det som slog mig vid det samtalet och förhöret, där jag var dum nog att inte ha med advokat, var att polisen först behandlade mig som om jag var skyldig. Någon hänsyn till att man för första gången i livet stod inför polisen och skulle vittna fanns inte.

Men det värsta var att jag inte fick berätta hela min berättelse. Polisen ansåg att allt som hade med att hon var skyldig mig pengar var irrelevant för ärendet. Polisen sa till mig att jag bara skulle svara på hans frågor, ”inget annat”! och avbröt mig när jag kom in på sånt jag ansåg relevant. ”Du får berätta det vid rättegången”, sa han flera gånger. Resultatet blev att stora delar av min berättelse inte kom fram. Han hörde inte heller mina vittnen. Sen, när jag hade advokat, fick jag veta att det inte alls såg bra ut att de delarna inte fanns med i de två förhör som gjordes.

Det är helt enkelt så att domstolen reagerar negativt om man försöker ta upp saker som inte kom fram vid förhöret. Det visste inte jag förrän det var för sent.

Men jag blev frikänd helt och fullt ändå, mycket tack vare att den tjej som anklagade mig visade sig från sina absolut sämsta sidor i rätten.

Ett parallellt fall

Detta fick mig att minnas ett parallellfall jag var med om nåt år innan. Ca 2004 tror jag. En man från ett afrikanskt land blev utsatt för rån. Några ungar, med en s.k. ”helsvensk” bakgrund stal hans plånbok. Han följde efter ungarna högg tag i dem, höll fast två av dem tills de gett honom hans plånbok åter.

Det blev givetvis polisanmälan där det påstods att han gjort inbrott och dödshotat den helsvenska familjen.

Han hämtades av polis som betedde sig exakt som mot narkosläkaren. ”Vi behöver inte berätta vad du är misstänkt för, du vet väl själv vad du gjort” var det enda polisen berättade. När de pratade om honom kallad de honom för ”negern” ibland. Han fick inte veta varför han häktades förrän vid förhöret lite senare. De berättade inte ens hur han skulle skaffa advokat och ett första kort förhör skedde utan att han fick rätt till advokat och utan att han ens fullt visste varför han var häktad, och med poliser som var dåliga på engelska. Men han fick ringa ett samtal. Det gick till en vän till mig som kontaktade polisen och ordnade advokat.

Hans fall var lite annorlunda än mitt. Han fick en usel tolk vid de uppföljande förhören (han behövde tolk till engelska eftersom poliserna pratade svenska bara) och advokaten var nog av den sort som var trött på sitt jobb. Men förhören gick bättre då han kunde uttrycka sig. Men polisen vägrade höra hans vittnen och advokaten protesterade inte.

När det sen blev rättegång dömdes han i tingsrätten men frikändes av en hovrätt. Tingsrätten la stor vikt vid konstiga uttalanden vid första förhöret som inte stämde med vad han sa i efterföljande förhör. Det tydde på att han ljög, sa de. Att han var i chock och förhördes av folk som kunde dålig engelska, utan att ha haft rätt till advokat, brydde de sig inte om. De vittnen han presenterade misstänkliggjordes, hans vittnen hade ju inte nämnts i förhörsprotokollen.

Han friades i hovrätten sen.

Narkosläkaren

I berättelsen om narkosläkaren i Läkartidningen kan vi läsa om poliser som förhörde henne, utan att ha kunskap om hur sjukvården fungerar. Och hur polisen förlitade sig på rättsläkares berättelser, som var grundade på gammal och ofullständig  information. De visste inte ens att journalerna finns på dator numera.

Eftersom vårt rättsystem är grundat på att det som sker vid polisförhören är av avgörande betydelse för rättens beslut bör man kunna kräva mer av polisen.

Narkosläkarens berättelse är ännu mer hårresande, eftersom den visar att hon blev utsatt för tortyrliknande behandling i häktet. Hon fick inte mat, hon fick inte sova ostört på nätterna, etc.

Givetvis måste detta utredas och de poliser som behandlade narkosläkaren så avskedas, med omedelbar verkan. Vi kan inte ha sådana poliser i Sverige.

Våldsmonopolet måste granskas. Det måste finnas en oberoende myndighet dit man kan anmäla sådant här som granskar det polisen gör. Att polis granskar polis som nu, är både fel och vanvettigt!

Kort och gott: granska våldsmonopolet nu!

************

Artikel idag i Frihetssmedjan

En hel del människor var säkert förvånade över det som stod i Läkartidningen igår om de rättsövergrepp narkosläkaren som misstänktes för mord på ett spädbarn utsattes för. Men när ni läser den ska ni fundera över hur narkomaner eller alkoholister, som inte har lika hög status i samhället, behandlas.

Det krävs mycket innan en polis utreds och åtalas i Sverige.

Lite förvånande är det att så många inte vet att det finns stora problem inom polisen och att dessa inte utreds. Bara 1,5% av alla anmälningar går till åtal och mycket få leder till dom.

Vi har gjort ett nedslag bland artiklarna hos debattören Michael Gajditza som länge har drivit frågan om att det är dags att granska våldsmonopolet. Hans inlägg om polisen på hans nuvarande hemsida kan läsas här. Denna länksamling är hämtad från hans gamla hemsida. Men först hur han själv beskriver problemet:

Lite statistik först bara hämtad från dagens Metro (29/12)  som f.ö också berättade om en polis som nu avskedats. Här en liten lista på vad som krävdes: Dömd för ringa misshandel vid två tillfällen i tjänsten.Dömd för misshandel av normalgraden i tjänsten. Dömd för dataintrång och olaga slagningar.D ömd för egenmäktigt förfarande på sin arbetsplats. Dömd för förolämpning. Tidigare åtalad men friad både för barnpornografi – innehav och sexuellt ofredande………

Statistik var det ja: Antalet polisanmälda polisanställda för 2010 ser ut att bli nästan exakt lika många som 2009, drygt 4 800. Trots att anmälningarna ökat stadigt sedan 2005 väcks allt färre åtal och allt färre förunderökningar inleds.

Endast 21 procent av polisanmälningarna ledde till en påbörjad förundersökning under 2010.

Att andelen poliser som utreds för brott minskar beror delvis på att åklagaren ogärna prövar fall som påtagligt liknar åtal som redan ogillats i domstol. I höstas riktades kritik mot polisåklagarna för att de inte utreder anmälningar mot poliser tillräckligt grundligt innan avskrivningsbeslut. När det gäller poliser och våldsbrott ser det ut så här:

Anmälningar Åtal Domar
2007 597 6 2
2008 666 7 3
2009 724 2 1

Den som vill fördjupa sig kan läsa ett axplock av Gajditzas artiklar om det som hände enbart under ett antal månader 2010!

http://bit.ly/cYgoUl Böter ger högre lön http://bit.ly/aLlhCi Ett åtal!
http://bit.ly/cF2VUr Jesper o tunnelbanepolisen http://bit.ly/dhSzgO Inte barapolisen
http://bit.ly/9sgH4N Vi behöver bättre poliser, inte fler http://bit.ly/ctLC1p JK mycket kritisk
http://bit.ly/c3IqNq Exempel på övergrepp http://bit.ly/cCmiWH Säpo helt inkompetent
http://bit.ly/dlnQ18 Dopingtesta poliser http://bit.ly/c9TEU5 Riksenheten för polismål
http://bit.ly/dcWRyp Om förtroendet för polisen http://bit.ly/d6GcPk Blå dunster om MC razzia
http://bit.ly/9p0YDE Dags för en oberoende granskning http://bit.ly/bOEg7Z Likhet inför lagen?
http://bit.ly/cOYH39 Se polis hota bilist http://bit.ly/bVMbqi Johan Liljeqvist fallet
http://bit.ly/brXs9S Följ med på razzia hos MC-klubb http://bit.ly/9h2s2d  mer om riksenheten
http://bit.ly/b4ieib JO om pepparsprayanvändning http://bit.ly/dcP5sZ Polisuppvisning för gallerierna
http://bit.ly/9axAc1 Disciplinpåföljd http://bit.ly/dhf88j Pepparspray mot depression

Samtidigt har polisen problem på andra sätt också. Det har också Gajditza skrivit om.

Fakta är fakta och vad gäller t.ex ekobrott har uppklarningsprocenten sjunkit från 30% 2006 till 7% 2010. Även vad gäller polisens utryckningstid så har den försämrats och det tar idag i 65% av fallen med anmälda våldtäkter mer än 15 min för polisen att komma iväg. För fyra år sedan var den siffran 60%. Vad gäller stölder och inbrott har resursförstärkningen heller inte hjälpt utan 39 av 40 ärenden klaras fortfarande inte upp.

2 tankar om “Vem granskar polisen när polisen begår övergrepp?

  1. Är det inte ett lite moment 22 över det också. Jag menar om jag som vårdpersonal lämnar ut en sekretessbelagd uppgift till polis efter att denne övertygat mig att jag får lämna ut den så begår ju vi båda fel. Kan jag då anklagas för detta? Rimligtvis borde jag väl kunna det. Men mer intressant, hjälper uppgiften rättsväsendet något? Hade vi levt i en amerikanskt tv-serie hade väl advokaten helt enkelt hävdat att polisen fått uppgiften på ”fel” sätt och därmed inte kunde använda den och på så vis fått hela åtalet ogillat kan jag tänka mig. Hur fungerar det i verkligheten. Någon som vet?

  2. Jag har blivit mordhotad och misshandlad av polis när jag stannade för att vittna vid ett inbrott. Bär fortfarande ärren från 30 40 batongslag i bakhuvudet. Dessutom dömd för att jag försökte anmäla honom. Blivit utsatt för otaliga misshandlar mordhot och mordförsök, och varje gång blir jag dömd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s