Generaliseringar mot hårdrockare och muslimer…

Dessa två artiklar har jag publicerat på Frihetssmedjan. Där visar jag det idiotiska i att generalisera om muslimer genom att jämföra med generaliseringarna mot hårdrockare på 80-talet.

1)

Aftonbladet har en bra poäng i dagens tidning. De lyfter fram brottsstatistiken som rör invandrare och visar idiotin i att generalisera om grupper. Det får mig att tänka på vissa tidigare generaliseringar som gjorts mot andra grupper tidigare…

"Folk som lyssnar på hårdrock begår fler brott", påstod en del kristna fundamentaliter runt 1990, och därför måste hårdrocken bekämpas hävdade man... Ser ni likheterna med Sverigedemokraternas propaganda?

De har både rätt och fel, partiledaren och internetsvansen på nätet. Rätt i att invandrare är över­representerade i brotts­statistiken…. Närmare 40 procent av våldtäktsmännen är invandrare…

Men rasisterna har fel då de använder siffrorna till att beskriva ett Sverige där lömska svartskallar ­ligger i var och varannan buske och lurpassar på lämpliga svenska kvinnor att förgripa sig på…

Statistiken kan lika gärna användas till att berätta följande: 99,78 procent av dem som fötts utomlands har aldrig misstänkts för sexbrott, visade en uträkning som BRÅ gjorde år 2002. Av dem som är födda i Sverige med svenska föräldrar är motsvarande siffra 99,96 procent.

Statistik är viktigt. Genom den kan man se var det finns problem i samhället och göra något åt det. Det gäller även statistik på invandrare och brottslighet. Men det är inte ett kollektivt problem för ALLA utlandsfödda att 0,22 procent av dem har varit misstänkta för sexbrott. Negativa generaliseringar om folkgrupper är ALLTID fel.

Det påminner mig om kampanjerna mot Alice Cooper, Kiss och Iron Maiden som en del kristna grupper drev runt 1989. Minns ni dem? Genom statistik bevisade de att hårdrockare begår fler brott, knullar mer och hamnar i satanistsekter lättare. Och statistiken ljuger aldrig och just därför måste hårdrocken förbjudas eller bekämpas. Logiskt eller hur?!

Det finns ingen skillnad mellan resonemangen mot hårdrock 1989 och Sverigedemokraternas kollektiva skuldbeläggande idag.

I en rättsstat finns ingen kollektiv skuld. Därmed punkt!

På tal om detta. Missa inte genomgången ”En man med ett skägg” gjorde av Ann Ekebergs bok om ”satanismen” och ”rockmusiken”.

*********************

2)

I Förrgår jämförde vi Sverigedemokraternas och Avpixlats generaliseringarom invandrare med generaliseringarna om hårdrockare på 80-talet. Kampanjerna då man påstod att ungdomar som, lyssnade på hårdrockare som Kiss och Iron Maiden riskerade att begå fler brott och knarka mer använde statistik till sin hjälp. Den statistiken misshandlades och vantolkades ganska rejält och framför allt användes den för att generalisera om hela gruppen, dvs om alla hårdrockare. Det är i generaliseringarna likheten finns med en hel del sverigedemokraters, och avpixlats, generaliseringar mot t.ex. islam idag.

Allan Rubin skriver om gruppen KISS.

Som vi skrev då är statistik är viktigt. Genom den kan man se var det finns problem i samhället och göra något åt det. Det gäller även statistik på invandrare och brottslighet och på ungdomar som tillhör olika ungdomskulturer. Men det är inte ett kollektivt problem för ALLA utlandsfödda att 0,22 procent av dem har varit misstänkta för sexbrott och det var inte ett kollektivt problem för alla hårdrockare att en del ungdomar i en subkultur var struliga.

Negativa generaliseringar och kollektivskuld är inte acceptabelt i en rättstat!

Tydligen har vår lilla artikel fått en del läsare att minnas det glada 80-talet för bland läsarna har ett inlägg om Allan Rubin cirkulerat.

Allan Rubin var en av de som jagade satanister och hårdrockare på 80-talet. Han har skrivit flera böcker på ämnet. Rollspel, ”videospel”, knark, hårdrock och filmer ansåg han vara ett hot som kunde väcka upp ungdomars lust till våld och sex (!).

En man med ett skägg har citerat Allan Rubin:

Det tycks vara så att de latenta möjligheter till s k avvikande sexuellt beteende som vi alla rymmer inom oss – och som samhället gör sitt bästa för att hålla tillbaka – det väcks till liv genom att drogen slår ut de socialt uppbyggda spärrarna, våra hämningar.

Det kanske inte är en tillfällighet att Amsterdam och San Fransisco – Europas respektive USAs stora centra för cannabismissbruk – inte bara är hippierörelsens huvudstäder i dessa världsdelar utan även de två städer i Västerlandet som har den största andelen öppen homosexualitet…

Produktionen av könshormon minskar och därmed rubbas t ex menstruationscykeln. Mycket tyder på att haschrökaren, genom den minskade könshormonproduktionen, kan bli osäker på sin könsidentitet.

Hela det hormonellt betingade spelet mellan könen, som är så avgörande för upplevelsen av jaget och omvärlden, tonas ner, vilket väl bara kan göra ont värre.

Jo, jo… med statistik kan man bevisa nästan allt om man vill…

Läs hela artikelserien om Allan Rubin hos En man med ett skägg: här!

För att ytterligare påminna om de galna generaliseringarna om hårdrockare har vi gjort en djupdykning ner i arkivet och hittat Siewert Öholms program om den farliga rockmusiken och om gruppen W.A.S.P.

Vi rekommenderar även Siewert Öholms klassiker: debatten om satanismen och death metal: Satsnismen, del 1,2,3,4,5,6

Om några år kommer vi att se tillbaka på Sverigedemokraternas generaliseringar om islam och tänka samma som vi tänker då vi ser debatterna om hårdrocken. Vi kommer att tänka: 1) fy tusan, vilka fula frisyrer man hade 2011 och 2) vilket skrattretande sätt att argumentera på.

4 tankar om “Generaliseringar mot hårdrockare och muslimer…

  1. Det var löjligt att oja sig över hårdrockare alltså är det löjligt att oja sig över invandrare? Jag skulle säga att om hårdrockarna var lika överrepresenterade i våldsbrottsstatistiken så vore även de ett problem. Men du har ju inga belägg för den saken så därmed blir liknelsen meningslös.

    Och om du tror att mångkulturskepsisen bara är ett hjärnspöke som vi kommer att skratta åt om några år så betänk att SD har 5 procent i riket, 10 procent i Malmö och 60 procent i Almgården. Ju närmare man kommer desto mer vidskeplig blir man?

  2. Pingback: Om rasism, antirasism och generaliseringar. « Sverige är inte världens navel!

  3. Pingback: Generaliseringar, generaliseringar, generaliseringar…

  4. Pingback: Om normer, & om att liberalism handlar om tolerans « Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s