Sverigedemokraternas nya principprogram

jag skriver om Sverigedemokraternas nya principprogram på Frihetssmedjan idag:

Idag synar jag Sverigedemokraternas nya principprogram i sömmarna. Med tanke på vilken generaliserande och fördomsfull hets Sverigedemokrater ibland, oftast med partiets goda minne, sprider mot muslimer, romer, afrikaner och andra grupper är det viktigt att göra så. Jag noterar bland annat att partiet fått en ideologi, och det är inte bara socialkonservatismen utan även… genetiken!

Sverigedemokraterna antog ett nytt principprogram nyligen. Så här skriver de om partiets historia:

”Partiet bildades 1988 med det övergripande målet att formera en demokratisk, politisk rörelse som skulle slå vakt om den gemensamma nationella identitet som utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling”

Det är en viss skillnad i beskrivningen jämfört med det förra principprogrammet som lät så här:

”Sverigedemokraterna bildades den 6 februari 1988, i första hand som ett intresseparti för svenskar. Den enande faktorn var motståndet mot den förda invandringspolitiken, vilken man såg som alltför vidlyftig och därmed som ett hot mot vårt land, såväl ekonomiskt som socialt.”

Hur som helst är beskrivningen friserad. så lät det inte runt 1990 då partiets drivande krafter kom från rasistgrupper och nazistiska partier. Partiledaren Anders Klarström kom t.ex. från det öppet nazistiska NRP (Nordiska Rikspartiet). Då lät det annorlunda. Sd var då ett parti som var stolt över sina kopplingar till gamla rasister, nazister och fascister. Det var ett parti som månade om traditionerna…

Expo beskriver Sverigedemokraternas historia så här:

”I februari 1988 bildades Sverigedemokraterna. Grundarna till kom bland annat från Bevara Sverige Svenskt, BSS. Flera hade anknytning till skinnskallekretsar. En av de mer kända, Leif Zeilon, hade tidigare haft kontakter med det nazistiska Nordiska Rikspartiet. En annan av grundarna, Sven Davidsson, hade tidigare varit ordförande för fascistorganisationen Nysvenska Rörelsens Stockholmsavdelning. Snart kom flera personer som varit aktiva i nazistpartier eller till och med stridit för Tyskland under andra världskriget att ansluta sig till partiet.”

BSS – Bevara Sverige Svenskt

BSS?! Bevara Sverige Svenskt? De nämns inte i det nya principprogrammet.

Nej, exakt! Kopplingen till Bevara Sverige Svenskt är något man förnekar idag men som var stort de första åren. Jag minns själv hur man  runt 1990 kunde träffa på Sverigedemokrater som skröt med att de var ett resultat av kampanjen ”bevara Sverige Svenskt. Det här kunde man läsa i Sverigdemokraternas tidning Sverige-kuriren nr. 3-4 1988 (skrivet av Sandström):

Vår strävan är att försöka återställa homogeniteten och att därefter bevara Sverige Svenskt. Det är denna vår strävan, som ger oss själva vårt existensberättigande. Vår främsta uppgift är inte, att befria det svenska folket från utgifter i samband med invandring och flyktingskap, utan att bevara de krafter, som skapat kultur och kunskap…

Bevara Sverige Svenskt i sin tur hymlade inte med vad de stod för (BSS flygblad 1979):

För varje år blir svenskarna allt färre. Om fyra år finns inget svenskarnas Sverige. Invandrarna och deras ättlingar har totalt ockuperat Sverige. Med kanske en turk som diktator och en neger som utrikesminister. Folket blir då ett chokladbrunt blandfolk som inte talar svenska utan olika språk huller om buller.

Genetiken kvar i principrogrammet

Med tanke på bakgrunden känns det väl inte så jättefräscht att Sverigedemokraterna som enda riksdagsparti har genetiskaförklaringsmodeller som idépolitisk grund, i sitt principprogram.

Så här står det i deras nya program.

Sverigedemokraterna står för en mer nyanserad och därmed också en mer realistisk människosyn. Vår strävan är att utforma politiken efter hur vi tror att människan är och inte hur vi önskar att hon vore. Vi tror inte på teorin om att människor föds som blanka blad som kan fyllas med vilket innehåll som helst. Miljön har visserligen en stor betydelse för individens utveckling och samspelar ofta med det biologiska arvet och den fria viljan. Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser. Delar av denna essens är gemensam för de flesta människor och annat är unikt för vissa grupper av människor eller för den enskilde individen…

För att nämna några konkreta exempel så menar vi bland annat att de flesta människor är sociala och kollektiva varelser som har ett nedärvt behov av att tillhöra en större gemenskap, att de flesta människor primärt identifierar sig med andra individer som påminner om en själv och att de flesta människor har lättare att visa solidaritet och empati med individer som man upplever är en del av samma gemenskap som man själv tillhör. Av detta drar vi slutsatsen att en stark nationell identitet och ett minimum av språkliga, kulturella och religiösa skillnader har en gynnsam effekt på sammanhållningen, tryggheten och stabiliteten inom ett samhälle. Vi kan också konstatera att historiska försök med att bygga starka kollektiv som är större än nationen ofta har misslyckats, ibland med katastrofala följder som i till exempel före detta Jugoslavien, och att sådana försök därför bör undvikas då de är förenade med stora risker. De flesta människor har ett behov av både individuell frihet och kollektiv samhörighet och vi menar att det är politikens uppgift att ta hänsyn till och balansera dessa ibland motstridiga intressen.

Med nedärvda egenskaper som förenar en viss grupp av människor, men inte hela mänskligheten menar vi framförallt, att det förutom de socialt konstruerade skillnader vars existens vi erkänner, också finns biologiska skillnader mellan de flesta kvinnor och de flesta män, som sträcker sig bortom det som kan observeras med blotta ögat…

Jag vet inte hur det känns för dig. Men att ha nåt sånt här i ett partiprogram känns inte bra. Speciellt inte i ett parti som grundats av gamla nazzar.

Man skulle vilja veta exakt vad de anser är gynnsamt och icke gynnsamt och nedärvt respektive icke nedärvt. Det skulle jag fråga dem. Kan de svara på det månntro?

Kriminella, nästa måltavla?

Måhända är brottslighet nedärvt, eller vad anser Sd?

Vi noterar att Sd utvidgat sin lista på grupper som ska pekas ut som problem. Inte bara romer, muslimer och afrikaner utan nu även kriminella. Det ska bli ”hårda tag och ordning och reda”…

För de som undrar vad det kan komma att innebära rekommenderar jag Michael Gajditzas artikelserie om Sverigedemokraternas Socialkonservativa kriminalpolitik. (Del etttvåtre.)

Zebran är ett randigt djur… Ja, det är det. Om ränderna ska gå ur Sverigedemokraterna får de sluta att generalisera om andra folk och religioner. Den dag partiet slutar med det, och slutar att acceptera att deras företrädare kallar muslimer och islam för ”värre än nazismen”, kommer jag att betrakta dem som ett normalt riksdagsparti. Tills dess är de inte det för mig!

16 tankar om “Sverigedemokraternas nya principprogram

 1. Bra krönika.

  Men att citera Expo är väl inte helt tillfredsställande. De är ju faktiskt ett direkt derivat av kommunismen, som faktiskt tagit kål på fler människor än vad någonsin Hitler klarade av. De har sagt sig att motverka antisemitism kommande från högerkrafter. Dock inte detsamma från vänster. Vad säger det oss? Jo att man faktiskt bedriver en halvhjärtad antisemitisk politik. Tillsammans med Dagens Nyheter har man skrivit artiklar om rasism, främlingsfientlighet och som sagt antisemitism. I alla dessa artiklar har man valt bort den värsta och äldsta antisemitiska hatbloggen i riket nämligen http://www.radioislam.se. Varför då? Utgivaren är dessutom dömd för hets mot folkgrupp!

 2. Då kan vi ju ta upp kommunismen som dom flesta journalister lever efter som rättesnöre.
  Den har förstört för betydligt fler än vad nazismen har gjort om vi nu skall hjälpa äpplen och päron.

  Vidare så var det inte Sverigedemokrater i Sverige som började med raslära runt 1900 talet som Hitler såg upp till heller för den delen. Det var ju till stor del Sossar om jag inte är helt fel påläst.
  Vidare så är det ju Sossar med gelikar som tvångssteriliserade folk ända fram in på 70 talet.

  SD har förändrats och utvecklats. Inte många av dom som var med från start är det idag. En logisk utveckling. Vänstermedia kär samma propaganda fortfarande. Jag har aldrig sett eller hört SD anhängare heila eller liknande så det är så billig retorik och skåpmat du som alla andra politiker och media kör med. Vi ser igenom. Det är en ny tid där ni inte har monopol på åsiktsreglering.

  Internet till allmänheten kom inte en dag för tidigt
  Vidare så var Skoda som ett exempel en bil med tvivelaktig kvalité men med reformering så är det idag en mycket bra och fullt accepterad bland övriga kända biltillverkare.

  Med vänstermedia med alldeles för mycket inflytandemakt i förhållande till hur många som röstar på dom under valår gör sig dagligen påminda om att ha kvar dom gamla takterna.
  Här har inget reformerats. Snarare skruvats bak i tiden så man inte ger hela bilden av te.x brott.
  Vitpixlar osv. Men vid flera exempel när det har varit en Svensk förövare då har man triumferat hängt ut dom i sin helhet. Bara ett av många exempel. Ledande texter och skönmålningar för det misslyckade ”multikulti” projektet är andra exempel i sann nordkorea stil.

  ””Man får tycka som man vill. Bara man tycker ”rätt” som vi””

  Hepp.

 3. Svåvitt jag förstår var ”Bevara Sverige Svenskt” (BSS) inte någon egentlig organisation, utan ett slagord, ett begrepp, som användes av flera olika grupper. Det var också ett steg i att bilda någon slags paraplyorganisation. BSS dök upp 1979 och började sprida flygblad. BSS undvek kopplingar till nazism och hakkors etc.

  1985 knöt BSS-aktivister kontakter med Framstegspartiet (som fanns i Stockholm och Motala) och bildade Sverigepartiet. 1988 sprack Sverigepartiet. En grupp, som ville gå fram parlamentariskt och demokratiskt bildade Sverigedemokraterna (Se Rps/Säk handbok 1996, sid 23).

  Bland grundarna av SD fanns grupper och enskilda personer, som verkat under parollen BSS.

 4. Jag kan inte se något om genetik i programmet som skulle vara kontroversiellt. Det är ju närmast sjävklarheter.

  ”Måhända är brottslighet nedärvt, eller vad anser Sd?”

  ADHD är till 80 procent ärftligt. Cirka 1-2 procent av alla vuxna har det – men siffran är 25 procent för fängelsekunder. All modern forskning på området visar att kriminalitet till stor del är ärftligt. Man har även kunnat konstatera att egendomsbrottslighet är mer ärftligt än våldsbrottslighet (där tillgång till alkohol förefaller vara en viktig miljöfaktor).

 5. Ja stellan, Nätverket var ganska löst uppbyggt, men ganska kusligt, som jag ser det.

  Min kritik mot Sd grundar sig på generaliseringarna, som du vet. det är användning av dessa än idag som gör att jag skriver om Sd.s förflutna. Precis som Vänsterpartiets knasidéer idag gör att man bör granska dem och jämföra med deras förflutna.

  /T

 6. Och, hur förklarar du då att ett starkt ärftligt tillstånd är så överrepresenterat i fängelserna? Är det bara en stor fet slump? Och hur förklarar du ärftlighetsforskningen, tvillingstudier och annat som visar att kriminalitet är ärftligt? Har man räknat fel?

 7. ”Bland grundarna av SD fanns grupper och enskilda personer, som verkat under parollen BSS”
  ————————————————————
  Var och varför har Jimmie Åkesson lärt sig att ordagrant sjunga hela Palmesången som utgör en hyllning till mordet på en svensk statsminister?

  Var och varför har Petzell lärt sig att sjunga hela ”Friheten leve” skriven av Quislingen Liedholm?

  Tror du att Fredrik Reinfeld kan någon av ovannämnda sånger och att han sjunger dom tillsammans med sina partikamrater under sina sammankomster?

  Vad är det som skiljer Sverigedemokrater från andra partier?

  Bakgrunden och att den inte går att tvätta bort.

 8. Micke, min förklaring till att motståndet mot mångkulturen (det du kallar fascism) är som störst i Skåne är därför att mångkulturen är som störst där. Ju närmare man kommer problemet desto sannolikare att själv bli drabbad på ett eller annat sätt. Har du en bättre förklaring?

 9. Vem kan ha hittat på begreppet ”mångkultur” för denna krampaktiga en-kultur av troenden i höga varvtal?
  Budiister, lagens väktare och hinduer saknas helt! Men trosmänniskor översvämmar världen och driver vårt livsprojekt (vårt tillsammans med huvudman) över kanten. Ttrosmänniskorna ät bärarean oyckshändelser. – – och borde avvisas från känsliga uppdrag (se mexikanska golfen och nigerdeltat. Att Ge hopp till levande livet är att hålla trosmänniskan under sträng uppsikt. Tex släpp henne inte upp till Antarktis!.
  Som ANDELSÄGARE med ägaransvar underkastar vi oss ingenting – – utom Grundlagen som den lades ut i Noahs bslägert och DÄR gavs till människorna..som garranti för hennses överlevnad.

 10. Micke, min förklaring till att motståndet mot mångkulturen (det du kallar fascism) är som störst i Skåne är därför att mångkulturen är som störst där.
  ————————
  Du menar att det berodde på att det under 40 och 40 talet fanns flest judar i Skåne och att det var därför stödet för nazismen var så högt just i Skåne? För att man var angelägna att slippa mångkulturen?

  Ligger nog nåt i det.

 11. Ditt resonemang stämmer om man buntar ihop 1940-talets antisemitism med dagens mångkulturkritik. Det verkar lite ohistoriskt eftersom det rör sig om ett närmast minimalt inflöde av laglydiga judar jämfört med ett massivt inflöde av muslimer som är kraftigt överrepresenterade i våldsbrottsstatistiken. Dessutom vänder sig mångkulturkritiken just emot den antisemitism som vi idag importerar. Så det blir lite motsägelsefullt om både antisemitism och kritik mot densamma företräds av samma personer eller ideologi. Judarna i Malmö verkar ju inte heller vara nöjda med situationen – är de också nazister?

  För övrigt har du fortfarande inte gett någon egen förklaring till varför mångkulturkritiken är så stark i Skåne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s