Så debatterar man mot Jimmy Åkesson!

Detta skriver jag på Frihetssmedjan idag:

SVERIGEDEMOKRATERNA Vi har sett debatten mellan Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson och Centerpartiets Annie Lööf igår och rekommenderar den varmt. Debatten kan ni se på SVT-play:

http://svt.se/embededflash/2626062/play.swf

Det är nyttigt att jämföra debatten mellan Annie Lööf med debatterna som Maud Olofsson och Mona Sahlin hade mot Jimmy Åkesson. (Dessa debatter kan man läsa en längre analys om här!)

Egentligen är Jimmy en ganska medioker debattör.

Hans skicklighet ligger inte i hans egen styrka utan i att han vet att de flesta han möter gör vissa elementära fel, som han utnyttjar.

I de debatterna ni kan se här nere begår både Mona Sahlin och Maud Olofsson misstaget i början av debatten att de inte kan erkänna att det finns problem med invandringspolitiken (eller i Mauds fall, att hon kan inte diskutera den Centerpartist som Jimmy anklagar för att vara fundamentalist). De medger inte att de begått fel, eller att problem finns och de kan inte hantera detta. Det vinner alltid Jimmy Åkesson på. Detta gör att Jimmy hamnar i ett debatt-tekniskt överläge från början.

Lägg märke till att Annie Lööf redan i första meningen säger att det finns problem, med segregeringen. Där föll Jimmys möjligheter att utnyttja det debatt-tekniskt.

Mona och Maud gör dessutom misstaget att de blir känslomässigt upprörda och hänfaller till att klistra en massa rasist och främlingsepitet på Jimmy Åkesson, utan att visa ordentligt VAD i politiken som är rasistiskt. Den lugne Jimmy räknar med att motståndarna ska bete sig så, det är en annan av hans ”debatttekniker”.

För både Mona och Maud finns det vissa tabufrågor, som de inte kan diskutera. Det syns bäst i debatten med Mona. För henne är kodordet solidaritet. ifrågasätter man det får man henne att gå i taket. Jimmy gör det genom att prata om vad ”invandringen kostar” och Mona gick i fällan direkt och sa: ”Vi har solidariskt ansvar att ta emot flyktingar… Det kostar. Det är fel att titta på kostnaderna. Det är fel att sätta pengapåsar på allt…” Touché, ridå! Där vann Jimmy några tusen nya väljare på den idiotiska klantigheten!

Det sistnämnda visar för övrigt att Mona inte kunde debattera sakfrågor med Jimmy. Annie visade att hon klart kan det!

Det finns med andra ord hopp om att vi inte kommer att upprepa misstagen från 2010. Nu finns det en partiledare som klarar av att debattera mot Jimmy Åkesson utan att kissa i byxorna av rädsla!

Den som vill se en detaljanalys av debatten med Mona Sahlin kan läsa min artikel om det på min blogg.

Maud Olofsson

Mona Sahlin

5 tankar om “Så debatterar man mot Jimmy Åkesson!

 1. Nu har jag sett debatten två gånger och jag kan inte på något sætt førstå hur du kan tycka Annies insats var lyckad. De flesta av hennes svar bestod ju av osammanhængande meningar och var av typen ”goddag yxskaft”. Det mest bestående minnet av hennes argumentation ær att hon tycks mena att vi behøver invandringen før att sækra tillgången till lastbilschauffører och att arbetsløsheten, utanførskapet och integrationsproblemen ær ”utmaningar”.

 2. Om vi har 600 000 arbetslösa. Varför måste vi då importera arbetslöshet?
  Finns garanterat alla dom yrken Centerledaren söker bland dessa arbetslösa.
  Ställ lite krav. Ordna avdrag för dubbla hyror första året och liknande så folk vågar flytta ifrån den ort man oftast är född i.

 3. Annie Lööf var lika saklig som en kanin är köttätare.
  Åkesson vann debatten lika glasklart som solklart. Annie Lööf borde inte debattera alls, det går dåligt för Centerpartiet ändå.

 4. Det där var riktigt bra av Annie. Lugn och saklig. Hon fick tom Jimmie att bli tramsig och hon såg ganska nöjd ut då. Jimmie förstod nog att det är ett nytt sätt att debattera mot honom som han inte lyckades hantera. Kanske krävs det en ny och yngre generation politiker för att göra på rätt sätt mot SD:s idéer. Helt klart i rätt riktning.

  Det här och Jimmies taffliga argument på torftig engelska i Hard Talk är helt klart de bästa debatterna jag sett mot Jimmie.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s