#FreeAlaa & #freeMaikel, frige de som fängslats för sin åsikt!

Jag skriver på Frihetssmedjan för det mesta numera, ni följer väl mig där? Idag deltar jag och smedjan i detta upprop för fängslade bloggare i Egypten (det kan skrivas under här!).

När pressfrihet inskränks och medier kontrolleras av statliga eller andra intressen, blir det medborgares uppgift att peka på missförhållanden. Internets medborgarjournalister är en viktig motor för utveckling av demokrati i många länder. Med bloggar och andra sociala medier som publiceringsplattform lyfts orättvisor och missförhållanden i vardagen i ett hårt kontrollerat medielandskap fram i ljuset. 

Som den arabiska vårens historiska händelser visat är bloggare inte bara medborgarjournalister. Med sig bär de även hoppet om demokrati, fred och värdighet. Yttrandefriheten på nätet har blivit en av de främsta skiljelinjerna mellan demokrati och diktatur.

Situationen för dem som engagerar sig för demokratisk förändring har på många håll hårdnat. I flera länder förföljs och fängslas aktiva som via sociala medier varit kritiska till sittande regim. Ett exempel på det är de öden som drabbat de egyptiska bloggarna Alaa Abd El Fattah och Maikel Nabil.

Alaa Abd El Fattah är en av centralfigurerna i den sedan många år enormt stora och levande egyptiska bloggosfären. Redan 2006 greps han, då av Mubaraks regim, för att statuera exempel. Bloggare som kritiskt diskuterade det som hände i Egypten ansågs vara ett hot. Tyvärr har det inte förändrats och i den demokratiprocess som pågår är situationen allvarlig.Här lyfts orättvisor och missförhållanden i vardagen och med pennans makt arbetas det för förändring.

Sedan en dryg månad har Alaa åter suttit inspärrad. Denna gång av det i Egypten nu styrande militärrådet. Hans tid bakom lås och bom förlängs med två veckor i taget, vilket orsakar stor oro i hans familj och särskilt hos hans höggravida hustru. Processen mot honom handlar med all tydlighet om att inför det nyss avslutade valet tysta en viktig politisk knutpunkt i denna unga proteströrelse, som tidigare i år störtade diktatorn Mubarak och nu återigen protesterar mot vad man ser som fortsatta politiska orättvisor.

Ytterligare en medborgarrättsaktivist, Maikel Nabil, har sedan slutet av mars i år suttit inspärrad, anklagad för att i sin blogg ha förvrängt den egyptiska militärregimens slogan ”Militären och folket är en enad hand”. Han diskuterade och kritiserade utvecklingen efter Mubaraks fall under rubriken ”Militären och folket är aldrig en enad hand”. Detta tolkade militärregimen som en attack mot systemet och fängslade Maikel, som nu avtjänar ett treårigt fängelsestraff för högförräderi.

Alaa och Maikel är långt ifrån ensamma. De används  dessutom som varnande exempel för att skrämma andra  att inte utmana och kritisera orättvisor eller tala i situationer när andra tiger. I en demokrati under uppbyggnad är detta tecken på en farlig utveckling som omvärlden bör reagera på.

Vi som undertecknar detta har alla, liksom Alaa och Maikel, valt att delta i den offentliga opinionsbildningen med hjälp av bloggar och andra sociala medier. Liksom vi hoppas att fler vill göra med oss, vill vi här lyfta frågan om vikten av det fria ordet och därtill visa för omvärlden att vi bryr oss.

Åsikts- och yttrandefriheten måste respekteras, och alla bloggare som fängslats för sina åsikters skull måste omedelbart friges!

Vårt budskap är klart: Frige det fria ordets förkämpar!

Bloggupprop

STÖD UPPROPET: Om du håller med om det som står får du jättegärna vara med du med! Lägg till ditt namn här: http://bit.ly/bloggarupprop. Url till listan över vilka som svarat http://bit.ly/bloggarupprop-namn

Läs mer på twitter via taggarna #FreeAlaaoch #freeMaikel.

Allaas blogg och enFacebooksida om honom. Ett uttalande av Maikel från en 29/11, hans blogg och enFacebooksida om honom. Advocacy Amnesty PING

Här är ett axplock medverkande bloggare

7 tankar om “#FreeAlaa & #freeMaikel, frige de som fängslats för sin åsikt!

  1. Pingback: Frige de som fängslas för sin åsikt: #FreeAlaa & #freeMaikel | Liberaldemokraterna

  2. Pingback: opassande » Blog Archive » Det höga priset i kampen för demokrati

  3. Pingback: Upprop om fängslade bloggarna i Egypten – #FreeAlaa #freeMaikel

  4. Pingback: Demokrati får man aldrig gratis | Anna Troberg

  5. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Frige de bloggare som fängslas för sin åsikt, #FreeAlaa och #freeMaikel

  6. Pingback: Upprop om fängslade bloggarna i Egypten – #FreeAlaa #freeMaikel | braigt

  7. Pingback: Frihetens och demokratins förkämpar fängslas | Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s