Om antisemitiska inlägg på Facebook…

Jag läste att det varit en debatt där antisemiter löpt amok på Lotta Grönings hemsida. När jag kollade det närmare såg jag att det var Carl Norberg som löpt amok. Det han sa på Lotta Grönings sida är avslöjande för hur han ser på världen, så jag klistrar in det här. Jag har nämligen flera vänner och bekanta som lockats av Carl Norbergs skriverier om ekonomi. Det kan vara dags att syna honom i sömmarna.

Lotta Gröning gick ut igår och sa att hon ska sätta stopp för antisemitismen men som ni kan se här fortsätter han att vräka ur sig generaliseringar om den ”mosaiska rätten”, dvs om judarna. Lotta borde nog fundera att hålla lite bättre koll på sin facebooksida.

Så här skrev Carl Norberg. han antydde att judar (Warburg) låg bakom förintelsen på judar. Jag lägger ut det här så inte internet glömmer.:

För övrigt är inlägg som dessa som inte ovanliga på Facebook. Framför allt finns det mycket antimuslimsk hets på Fb.!

24 tankar om “Om antisemitiska inlägg på Facebook…

 1. Om jag är för Palestinier och staten Palestinas bildning och Palestinier är semiter, är jag då antisemit. Och det kan väl inte gärna sägas vara mitt fel att det är samma parter inblandade i de ekonomiska händelseförloppen som det är rörande staten Israels utveckling? Det ni säger er tillhöra och tro på befriar er inte ifrån ert mänskliga ansvar till eget tänkande!

 2. Israelkritik och antisemitism

  Den mesta kritiken mot Israel är kritik mot Israeliska makthavares politik. Det är självklart inte antisemitiskt att vara kritisk till exempelvis israelisk ockupation av palestinsk mark. Israel kan och ska kritiseras precis som andra länder.

  På grund av det nazistiska folkmordet på judar under andra världskriget blev det svårare att uttrycka judehat på samma sätt som tidigare. Kritik mot Israel är oftast inte antisemitisk men det är vanligt att de som sprider myter och fördomar om judar försöker maskera antisemitismen som kritik mot Israel.

  Ett exempel är påståenden om att Israels politik beror på att judar är hämndlystna och blodtörstiga och att myten om en judisk världskonspriation istället uttrycks som att en ”sionistisk” eller israelisk lobby styr media och politik runt om i världen. Det är också vanligt att man istället för att tala om judar talar om sionister.

  http://skola.expo.se/antisemitism_125.html

 3. Varför heter det antisemitism?

  Begreppet antisemitism började användas på 1870-talet och brukar förknippas med den tyske journalisten Wilhelm Marr. Syftet med ordet var att få judehat att verka mer modernt än den kristna antijudaismen.

  Egentligen är ordet antisemitism ett märkligt ord. Inom språkvetenskapen talar man om semitiska språk. De som talar semitiska språk tillhör många olika folkgrupper men antisemitism handlar bara om hat mot judar. Det innebär att även personer som talar andra semitiska språk (exempelvis maltesiska eller arabiska) kan vara antisemiter.

 4. Ang uppgiften om Warburg Bank och dess delägarskap i I.G Farben AG så kan väl detta påstående antingen vara sant eller falskt? Precis som Wallenbergs delägarskap genom Bosch AB? . Påståendet att Auschwitz ,i synnerhet lager 3 ”Monowitz” drevs direkt och på entreprenad av I.G Farben…kan väl också bara vara sant eller falskt? Hur kan det Jelerup bli ”antisemitiskt” att påvisa en uppgift som nu framkommit i böcker (A.Sutton) och dokument (Sou). Uppgifterna är väl helt enkelt sanna eller falska. Låt oss tillsammans ta reda på vilket det är! Om uppgifterna är sanna är det givetvis omskakande eftersom det gör bilden mera komplex, Om uppgifterna är falska..låt oss visa hur och varför!

 5. HÄR HAR VI DEN FINA MÄNNISKAN MED DET ”LJUSA DNA” SOM ”VIBRERAR” MED EN HÖGRE FREKVENS I FULL AKTION PÅ FACEBOOK!!. Dvs TUVA/EKEROTH Report/Mark as Spam
  Johan Anders Tuvaposted toSläng inte maten – Lukta på den
  Släng inte maten!, ge fläsket till grannen istället, särskilt om han/hon är muslim.
  LikeUnlike · · October 26, 2010 at 9:18am ·

  *
  *
  *
  *
  *
  o
  Lotta Vivianne Brigitte Forssblad Släng inte maten! Ge kattköttet till grannen istället, särskilt om han/hon är svennebanan och tror att katter är mer intelligenta än grisar.
  October 26, 2010 at 7:31pm · LikeUnlike
  o
  Johan Anders Tuva Men va fan! Jävla rasist slyna.
  October 26, 2010 at 9:55pm · LikeUnlike

 6. Jag måste påstå att jag tycker hela diskussionen om vilka företag som hade ägarintressen i IG Farben och dess relevans är fullständigt förvirrad.

  Det är ett odiskutabelt faktum att nazisterna dödade millioner judar. På vilket sätt är det relevant hurvida det fanns individer som kan räknas till den judiska folkgruppen i IG Farben? Att individer av egennytta understundom kan förråda olika grupper de kan anses tillhöra är väl ingen nyhet direkt? Sånt har väl hänt i alla sorters grupper i alla tider. Det är väl inget som påverkar nazimens monumentala brott eller judarna som folkgrupps utsatthet under kriget?

  Så på vilket sätt är det i sammanhanget över huvud taget relevant att diskutera den saken? Att det inom en grupp kan finnas medlöpare till fienden är väl knappast en nyhet? I Norge fanns det Quislingar, innebär det att norska folket i stort är medskyldigt till den tyska ockupationen, eller vad vill man uppnå med att diskutera deltagandet i förintelsen? Det finns ingen proportion i den ståndpunkten helt enkelt.

  Det är i mitt tycke jämförelsevis ointressant att diskutera hurvida det fanns några judiska medlöpare in den tyska storindustrin i relation till det oerhörda brott som nazismen utförde. De få individernas betydelse är fullständigt irrelevant och kan inte påverka synen på nazimens mord på millioner människor. Den tyska storindustrin var redan från början mer eller mindre pronazistisk och fann sig väl tillrätta i nazityskland, och att det fanns individer där som försökte sko sig på krigsekonomin i alla dess aspekter är väl knappast förvånande. Storföretagen världen runt gjorde vad de kunde för att kapa åt sig av kakan. Svenska företag exporterade under i vart fall den första delen av kriget till tyskland, och tex IBM hjälpte den tyska administrationen. Företag har en enda moralisk riktlinje, och det är att tjäna pengar åt aktieägarna. Vilken religion individerna i företagen bekände sig till är irrelevant, deras skuld är precis lika stor oavsett.

  Den grundläggande skulden, på det filosofiska planet, är ju i vilket fall tankefiguren att man kan uttala sig om folkgrupper på ett generellt sätt, och det är det tankesättet som jag tycker skiner fram i debatten ovan. Antingen är judarna ”som folk” snövita och utan onda individer, eller så menar man att ”det var egentligen delvis deras eget fel” eftersom det kanske fanns några judar som var medlöpare till nazisterna. Bägge synsätten är lika fel.

  Det som är ett odiskutabelt faktum är att det nazistiska systemet mördade miljoner oskyldiga människor, de allra flesta av dem av judisk börd, och i det sammanhanget blir det bisarrt att tala om vad enskilda individer gjorde eller inte gjorde. Det kan aldrig vara de oskyldigt mördade eget fel att de blev mördade. Brottet kunde ske därför att man tillskrev grupper av människor egenskaper, och inte såg individerna som individer. Varje resonemang som försöker överföra individers handlingar till skuld för de grupper dessa individer kan sägas tillhöra gör sig skyldigt till samma grundfel.

 7. ”Det som är ett odiskutabelt faktum är att det nazistiska systemet mördade miljoner oskyldiga människor, de allra flesta av dem av judisk börd, och i det sammanhanget blir det bisarrt att tala om vad enskilda individer gjorde eller inte gjorde. Det kan aldrig vara de oskyldigt mördade eget fel att de blev mördade. Brottet kunde ske därför att man tillskrev grupper av människor egenskaper, och inte såg individerna som individer. Varje resonemang som försöker överföra individers handlingar till skuld för de grupper dessa individer kan sägas tillhöra gör sig skyldigt till samma grundfel.”

  Jo… – Jörgen – rätt tänkt tycker jag.

  Lite mera om bl a detta på videon Thrive – What On Earth Will It Take – 2011 (2 tim 8 min).

 8. Antisemitism är ett rasistisk onda, kritik av Islam något annat.
  Det faktum att TJ avslutar inlagan med orden:

  ”För övrigt är inlägg som dessa som inte ovanliga på Facebook. Framför allt finns det mycket antimuslimsk hets på Fb.!”

  Något där med al tydlighet visar att TJ anser Islam-kritik för värre än antisemitism!
  Jag är inte förvånad.

 9. Pingback: Detta är allvarligt, Lotta Gröning | Anna Ekström

 10. Vad är antisemitism? Skulle judarna vara ett folk som inte har några obehagliga sanningar i garderoben? Vad är en jude? Vad är en kristen? Vad är en svensk? Vad är en icke-troende svensk? Vad är en icke-troende jude? Vad är en jude som ifrågasätter den skrivna historien? Om man pekar på dessa fakta, som vissa här presenterar ang. både Wallenberg och Warburg, samtidigt som man hävdar att man ALDRIG vill förinta någon någonstans, alldeles oavsett, då kan man ändå riskera att bli stämplad som antisemitist? Eller förintelseförnekare? Om jag anser att de som får betalt för att företräda folket i Sverige, inte gör det, om jag vet att en himla massa svenskar gjort en massa affärer som inte gynnat det svenska folket i historien, är jag då en svenskförnekare? Och vad kallar man Netanyahu? Företräder han sitt folk? Eller gör han dem en björntjänst?

 11. Carl Norberg är inte antisemits, inte rasist, han är inte mot systemet… han bara HATAR allt och alla. Hans frustration är grunden till alla hans Facebook inlägg eller till hans blogg. Min känsla säger att Carl Norberg är en blivande Anders Behring Breivik.

 12. Carl hatar inte allt och alla. Han är med rätta arg över felaktigheter och korruption och ekonomiska experter, som inte gör sitt jobb. Men, han använder pennan, inte vapen, för att få ur sig sin frustration. Det är mycket möjligt att det inte gör något bättre här i världen, men att stoppa huvudet i sanden är inte heller ett alternativ, men han är sannerligen inte att jämföras med en massmördare. Jag tror visserligen att Carl är förmögen att försvara sig själv, men detta var ett bottennapp.

 13. Peer: Ja, jag påpekar det om muslimerna. För om man kollar tex Lars Vilks hemsida så cirkulerar samma sorts generaliserande skitsnack och konspirationsteorier som på Carl Norbergs sida. Det är lika fel om det riktas mot muslimer som om det riktas mot judar. Jag la in det för att det skulle behövas en liknande undersökning av vissa antimuslimska sidor på Fb som Anna gjort om Carl Norberg.

  Men just nu pratar vi om antisemitismen. Carl Norberg vill hitta den globala konspirationen bakom förintelsen och antyder att den drogs igång av ”högre krafter”. Det finns många som letar ”högre krafter” och visst fanns många som stöttade det nazisterna gjorde även i utlandet, och mängder av inflytelserikt folk som kompromissade. Men carl går ett steg vidare. Det räcker för mig. Det är oerhört avslöjande att han antyder att judar låg bakom förintelsen.

  Det är en gammal myt. I en bok från 1947 som jag läst dyker den upp första gången. De som spred den först var de gamla nazzar som ansåg att Hitler blivit ”lurad”.

  /T

 14. När ska folk sluta och gnälla på vad som hände för X antal år sedan när folkmord pågår runt om i världen JUST NU. Snälla sluta vilka det till att det är synd om Israel etc… visst får de stå ut med ett och annat men där faktiskt Gaza som är mer eller mindre ett koncentrationsläger och inte Israel…. Israel bidrar också till en del av lidandet i Gaza… de kan också stoppa lidandet om de vill eller i varjefall mildra det. Men istället så fortsätter de att göra sin hårdapolitik för att det är manligt etc att göra det och de vägrar att backa på de flesta punkter om inte alla…

  ps: Jag menar inte att man ska strunta i historien … tvärtom ta lärdom av den men gör för fasen något åt det som händer nu och inte det som har HÄNT innan. (Än så länge så vad jag vet finns det ingen tidsmaskin)

 15. Ja du Jerlerup, du är både navelskådare och generaliserare märker jag. Hur du lyckades få ”ägarintressen” till ”låg bakom förintelsen” är en förvrängningskonst få förunnat. Men tack för att du exponerar ditt hyckleri så folk inte behöver fundera.

 16. Han har ju rätt i det mesta… Sen bara för en klick människor som är judar i detta fallet är svin och mer eller mindre kidnappat världen gör inte alla judar till svin… Och det har aldrig Carl heller påstått…

  Exempel:
  Bara för att jag säger att den där pedofilen är svensk eller det finns ett nätverk av pedo som styrs av en svensk familj betyder det inte att jag säger att alla pedo är svenskar…

  Ni kanske ska fundera på varför ni tycker det är såååå känsligt att prata om sådant samtidigt som de onda i denna berättelsen nu råkar vara judar… Hur omedvetet styrda är ni att med en gång rygga ifrån o slå mot alla som nämner ordet jude eller israel?

  Det om nått är det mest intressanta…

 17. ”Shulamit Aloni, former israeli minister, admits that the holocaust and the ”antisemite” accusation are used to manipulate those who criticize zionists.”

 18. Hmm, läste igenom alla FB-inlägg här men hittade inget antisemitiskt alls, mest en person (Tuva) som likt nån aftonbladsreporter letar efter ursäkter att utropa antisemitism.
  Att driva en blogg som Jerlerup gör här och använda ordet antisemitism men själv inte begripa innebörden av ordet är allvarligt.

 19. Här finns det en part som redovisar fakta och dokument och en annan som ägnar sig åt personangrepp och försöker klistra antisemitism på allt.

  En av dessa parter anser jag vara sund i sitt debatterande.

 20. Pingback: Carl Norberg, antisemit och förintelseförnekare | Sverige är inte världens navel!

 21. Pingback: Carl Norberg, Marcus Ljunggren, Partiet De Fria och judehatet | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s