Vem är rädd för sharia eller jihad egentligen?

Artikel i FRIHETSSMEDJAN

Det sprids en massa skrämselpropaganda och hatpropaganda om muslimer och islam. Därför har jag skrivit en kort artikel om två missförstådda och kontroversiella begrepp, sharia och jihad. Man kan tycka vad man vill om religion, men nog finns det en viss skillnad mellan religiösa kristna. Exakt samma skillnader, samma spännvid, finns mellan muslimer. Det bör man komma ihåg.

Låt oss titta närmare på begreppen sharia och jihad.

Inte konstigare än bönen i kyrkan!

Jihad. Muslimer pratar om två sorters jihad, sa han. Det ena är jihad akbar (”stora Jihad”) och jihad asghar (”lilla Jihad”).  En del muslimer talar dessutom om pyttelilla Jihad.

Jihad akbar är kampen för att bli en bättre människa, mot vad en del religiösa kallar den inre ondskan, egoism, maktlystnad, begär, vad en katolik skulle kalla de sju dödssynderna.  Målet är att en god muslim ska vara empatisk, hjälpa andra och leva i fred. Jihad asghar är kampen mot det orättvisa och oacceptabla i samhället eller nationen. Här tolkar en del (fundamentalister) lilla Jihad som det heliga kriget mot otrogna, men de flesta ser det som kamp mot orättvisor, inte olikt hur katoliker ser sociala frågor politiskt sett. En del kallar det heliga kriget för det pyttelilla jihad, för att visa hur fel de radikala islamisterna har.

Sharia kan man likna vid judarnas talmud, den judiska lagen och den mosaiska lagen. För en del är sharia något strikt personligt, för andra något som vilar på den muslimska trosgemenskapen, för en del är det något som staten bör genomdriva. Dvs exakt samma synsätt som judarna har sin lag och precis som med den, tolkar varje grupp muslimer sharia i enlighet med deras världsbild.

Sharia baseras på texter ur koranen och haditherna, dvs berättelserna om Muhammed och hans släkt, precis som den judiska lagen baseras på ”gamla testamentet” och talmud.

Idag finns både bland muslimer och judar folk som struntar helt i de gamla lagarna, det finns folk som följer dem löst som levnadsregler och det finns folk som följer dem striktare, religiöst. Dessutom finns fundamentalister som vill att staten ska styras efter de urgamla lagarna.

Givetvis kan man även jämföra med den katolska katekesen och de bud katoliker har att följa.

För 80 år sen spred antisemiterna i Sverige skräck om talmud och den judiska lagen. Runt 1960 spred de skräck om katolikerna och den katolska lagen. Nu är det muslimerna och den muslimska lagen man är rädd för. Föremålet för skräckpropagandan och hatpropagandan har skiftat, men innehållet har varit det samma. Man har spridit hat om en hel grupp människor genom att varna för det som en liten grupp fundamentalister håller på med.

Det betyder att du kan hitta folk med de mest galna idéer om sharia och jihad och du kan hitta de som dricker sprit, och inte ber en bön, men ändå säger sig ha både sharia och jihad som sina rättesnören. Du kan hitta Saudiska och iranska mullor och sekulära byråkrater, som alla gillar sharia!

Det finns inte ett sharia, lika lite som det bara finns en syn på vad demokrati är, eller vad t.ex. ateism är.

Är du ateist, eller religionsskeptiker? Jag minns när jag besökte USA 1992 och pratade med kristna som ansåg att det ateistiska Sverige måste vara hemskt eftersom ateister inte bryr sig om andra människor, de har ingen empati, ingen känsla för kärlek eller rättvisa. De lever bara för att tillfredställa sina lustar och trampa på andra människor. Dessutom är alla svenska ateister massmördare med blod på sina händer, eftersom de är för abort.

Det låter sant, eller hur?

Lika absurt låter det för en genomsnittlig muslim att höra många Sverigedemokraters och islamofobers påstående att alla anhängare av islam delar Irans eller Saudi Arabiens syn på sharia. Exakt lika galet är det för dem när de hör någon islamofob kalla islam en odemokratisk religion för bödlar.

Det är det som gör det så absurt när någon okunnig opinionsmätare frågar en muslim om de är för eller mot sharia. De flesta är givetvis för.

Det finns inte ett sharia.  Om du hör någon påstå att det bara finns en tolkning vet du en sak. Det är en person som inte vet ett smack om islam och som inte bryr sig om nyanser utan bara generaliserar!

De radikala islamisterna är utan tvekan ett stort hot. Men  för att stoppa dem måste vi kunna se skillnad mellan en muslim och en radikal islamist. Kan vi inte se de skillnaderna kommer vi bara att göra fel, och det blir pannkaka av allt!

Annonser

11 thoughts on “Vem är rädd för sharia eller jihad egentligen?

 1. Vilken PK smörja.
  Finns inget muslimskt land i världen som är en demokrati.
  Diskussion closed om att det är fredens religion.
  Hur många nobelpris har dom fått osv..

  Koranen bygger på och hyllar en krigsgud och ha sex med underåriga och ha en skev kvinnosyn är fakta i hur många av dom lever.

  Osv. osv.
  Sedan massivandringen av muslimer och afrikaner började med politikers goda minnen har Sverige fördummats och fått markant ökad brottslighet.

  Kallade det hur rasistiskt du vill men det är fakta.
  Finns givetvis undantag men dom var i regel arbetskraftsinvandrare som kom på 50-70 talet, fick jobb och anpassade sig och detta var bara några tusental.

  Vi har 600 000 arbetslösa. Sysselsätt dom först innan man fortsätter välla in fler invandrare.
  Hjälp färre på riktigt istället för att spä ut det i antal men blir utan hjälp.

  Osv.
  Invandring har ”no limit” i kostnadstak i Sverige. Enda posten som har det och vi talar miljarder varje månader. Tänk om man kunde tänka på vårt eget folk någon gång. Köra kampanjer att nu skall vi hylla vårt eget folk och få vara stolta över att vara Svenskar. Ha tillräcklig med personal för att låta gamla kunna komma ut varje vecka på en promenad osv. Mycket viktigare.

  Sverige byggde upp utan islam men monteras ner i samma takt som dom tar över.
  Moskeer växer som svampar. deras religiösa friskolor osv. Som i Malmö har många affärer bara info på arabiska men inte På Svenska osv osv.

  Om det år så himla bra med multikulti varför bor då ingen politiker i dessa områden och likaså journalister..

  Lätt att snacka om man det man vurmar för inte ”berikar” en själv.

  PS. Dom kommer säkert inte släppa igenom detta meddelandet. Vilket säger allt.

 2. Hmm, så här skrev Mattias Svensson , redaktör på NEO redan 2008

  http://metrobloggen.se/mattiassvensson/myten_om_islamofobin/

  ”Det ovanstående är ingen teoretisk övning i att dra långsökta tänkbara konsekvenser, utan en mekanik som redan verkar på lagstiftande församlingar. EU förbereder för närvarande ett lexikon med terminologi kring islam som för tankarna till Orwellskt nyspråk. Termer som ’islamsk terrorism’ blir helt bannlysta och ord som ’jihad’, ’islamist’ och ’fundamentalist’ får nya och snälla betydelser.
  Exempelvis ska ’jihad’ förstås som ett entydigt positivt begrepp som handlar om att bekämpa sin egen själsliga ondska. Som Sam Harris i utmärkta boken The end of faith och många andra religions- och islamkännare påpekat är detta bara en av ’jihads’ betydelser, men att bekämpa ’otrogna’ är också en del av begreppet. Dessutom är det absurt att framhålla ens den förstnämnda betydelsen av ’jihad’ – självspäkning enligt islams alla regler och förbud – som något positivt. Genom att påbjuda en positiv tolkning av islams nyckelbegrepp och förbjuda termer som antyder kritik, så höjs i praktiken islam ovanför varje form av kritik, vilket naturligtvis är precis vad islamofobbegreppets muslimska upphovsmän önskar. ”

 3. Det finns en verklighet som vissa människor vägrar att se. Jag övertygad om att Torbjörns skriverier bottnar i en djup okunskap och önsketänkande. Jag föreslår att Torbjörn läser på innan han uttalar sig i ämnet. En bra början är följande bok: ”Reliance of the Traveller: A Classic Manual of Islamic Sacred Law” Boken finns på Amazon och anses att vara en klassiker som ger en utomordentlig bra inblick i Sharia. Lite som: ”Sharia för dummies.” Finns på följande adress:

  http://www.shafiifiqh.com/maktabah/relianceoftraveller.pdf

  o9.0 JIHAD
  (O: Jihad means to war against non-Muslims, and is etymologically derived from the word mujahada
  signifying warfare to establish the religion. And it is the lesser jihad. As for the greater jihad, it is
  spiritual warfare against the lower self (nafs), which is why the Prophet (Allah bless him and give him
  peace) said as he was returning from jihad.
  ”We have returned from the lesser jihad to the greater jihad.”
  The scriptural basis for jihad, prior to scholarly consensus (def: b7) is such Koranic verses as:
  (1) ”Fighting is prescribed for you” (Koran 2:216);
  (2) ”Slay them wherever you find them” (Koran 4:89);
  (3) ”Fight the idolators utterly” (Koran 9:36);
  and such hadiths as the one related by Bukhari and Muslim that the Prophet (Allah bless him and give
  him peace) said:
  ”I have been commanded to fight people until they testify that there is no god but Allah and that
  Muhammad is the Messenger of Allah, and perform the prayer, and pay zakat. If they say it, they have
  saved their blood and possessions from me, except for the rights of Islam over them. And their final
  reckoning is with Allah”

  Att påstå att det finns olika sharia är att påstå att det finns flera olika versioner av Sveriges grundlagar som kan tolkas godtyckligt. Det finns bara en Sharia och den utgår ifrån vissa grundprinciper som strider mot våra kristna normer:
  -man delar upp människor i tre grupper: muslimer, bokens folk och resten, där muslimer har den gudomliga rätten att diskriminera alla andra
  -man delar upp muslimer i kvinnor och män och tilldelar de olika rättigheter
  -dessutom måste alla muslimer utkämpa jihad i olika former och jihad är definierad som:

  I den kristna traditionen gör man ingen skillnad på människor. De tio Guds buden gäller alla oavsett deras religiösa övertygelse. Alla betraktas som Guds barn.

  Vill du få en modern och kortfattad tolkning av sharia, vilket återspeglar den muslimska moralen och rättsuppfattningen föreslår jag att du fördjupar dig i OIC´s Kairo deklarationen av de mänskliga rättigheterna. I deklarationen refererar man till Sharia på flera punkter. Jag föreslår att du försöker ta reda på varför. Om det hade verkligen funnits flera olika Sharia hade OIC aldrig refererat till Sharia. Detsamma gäller för Iraks, Afganistans och andra muslimska länders grundlagar.

  Skälet att man refererar till Sharia är att FN´s konvention av de mänskliga rättigheterna strider mot Sharia.Läser du på, förstår du säker varför.

 4. Det finns en verklighet som vissa människor vägrar att se.
  —————————————————————
  Stämmer.Fascism är starkare idag än de varit sedan 1945 då koncentrationslägren öppnades och den är idag det största hotet mot demokrati och frihet och hotet kommer inifrån idag precis som det gjorde då.

 5. Och om vi ska diskutera UG finns det en intressant aspet att ta upp, ag citerar en medlem på ett forum:

  Bara jag som fann det mycket glädjande när de besökte källarmoskén i Rinkeby? Att den moské de trodde var värst, i själva verket var den enda som bad – eller rent av beordrade – kvinnorna att gå till polisen.

  Vad tyder detta på? Jo, det tyder på att de stora moskéerna, vilka troligtvis är tillsatta av Saudiska lobbyislamister, är de mest hårdförda och konservativa. Medan de källarmoskéer som drivs av folket nere i byn, som står utan direktiv från Egyptiska shejker eller liknande, är de mest liberala och humana.

 6. Ping: ABC om svensk arvsrätt och sharia, för folk med fobi för islam « Sverige är inte världens navel!

 7. Ping: ABC om svensk arvsrätt för folk med fobi för muslimer |

 8. I blog quite often and I truly appreciate your content.
  This great article has truly peaked my interest. I will bookmark your site and keep checking for
  new information about once per week. I opted in for your RSS feed as well.

 9. Ping: ABC om svensk arvsrätt för folk med fobi för muslimer | Motargument

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s