Debatten om Ana Gina, antisemitismen och Godwins lag

Jag har kikat lite på debatten om Ana Ginas uttalanden om Israel och tycker att båda sidor i debatten faktiskt får skärpa till sig lite. Även de som ropar högt om antisemitism. Det har gått inflation i det ordet.

För den som inte hängt med. Ana Gina, som ska leda melodifestivalen för Svt har skrivit en hel del saker mot Israel och mot USA på sin blogg. Framför allt har hon jämfört Israel med nazityskland. Detta har många reagerat mot, och säger att Ana Gina är antisemit, tex Johan Lundberg på Axxess och SKMA.

Ja, Ana Gina ska givetvis synas i sömmarna. jag har inte mycket till övers för hennes onyanserade jämförelser. Lika lite som jag anser att de som säger att USA är nazistiskt, EU är nazistiskt, Sverigedemokraterna är nazistiska, Iran är nazistiskt, muslimerna är nazistiska eller Ryssland, Kina eller Sverige är nazistiskt (som abortmotståndarna i USA menar) har rätt i sin argumentation, anser jag att Ana Gina har rätt. Att göra en ”Godwin”, dvs jämföra med något så vidrigt som nazismen, ska man vara försiktig med.

Men är det antisemitism om man jämför Israel med nazismen? Nej, givetvis inte, lika lite som det är antisemitism (!) att jämföra USA med nazismen. Är det antisemitism att kalla Sverige nazistiskt? Det är en metod jag ogillar men givetvis måste man kunna göra en dålig jämförelse mellan Israel SOM NATION och nazister som mellan USA och nazister.

Antisemitism är något annat. Det är något MER. Då börjar man generalisera och säga att ALLA judar, eller de flesta judar, bär någon sorts ondska inom sig genom sin ras, sin religion eller sin kultur. Men hittills har jag inte sett Ana Gina skriva detta med ett enda ord. Hon jämför Israel med nazisterna, inte judarna.

Vi måste vara lite försiktiga med hur vi sprider antisemit-stämpeln. Ana Gina påstår inte att alla judar är onda. Hamas däremot har det skrivit i sitt grundningsdokument att alla judar är onda. Ser ni skillnaden. Skillnaden är viktig. Det är skillnaden mellan en som okritiskt jämför en nation med nazismen och en grupp, Hamas, som verkligen ÄR nazi-liknande och grovt antisemitiska eftersom de generaliserar om alla judar.

Om Ana Gina ska kritiseras för något är det att hon, likt så många andra svenskar, slentrianmässigt och nyanserat gnäller på Israel.

Själv föredrar jag lite mer nyanserade människor som vågar ta avstånd från folk i båda lägren som generaliserar och sprider fördomar och hat. Och folk som vågar peka ut Hama, och Hamasliknande rörelse som det största problemet i regionen. Ana Gina föredrar att gnälla på Israel. Typiskt svenskt. Men antisemit? Nja!

Godwins lag i ett nötskal!

Jag bifogar hennes citat för de som är nyfikna:

Idag,den 27/1 är det tydligen minnesdagen för alla de som mördades under förintelsen. […] Jag vill att vi alla inte bara har en tyst minut för alla judar som dödats,utan har en tyst minut för ALLA människor runt om i världen som blivit illa behandlade och mördats. För alla palestinier som mördats av sionister i Israel […]

Vidare skriver hon här:

Jag förstår inte hur människor som upplevt förintelsen, kan göra samma sak mot andra människor,och att världen bara ser på. Detta är den nya förintelsen/säger ni inte Stopp så säger ni Ja till folkmord […]

Här är en annan artikel:

Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem!

Sluta skäm ut oss”:

Dock vill jag ge cred till det svenska folket,jag är så otroligt glad. Äntligen säger alla ifrån, ÄNTLIGEN! [..] Ska man terroriststämpla Hamas,så ska man fan inte glömmade största terroristerna, ISRAEL!

En hel del vidriga kommentarer har släppts igenom och kan läsas på hennes blogg, tex ” Israeler och judar är omänskliga. de har inget blod i kroppen.”

Den 21/1 2010 skrev hon i inlägget Hejja Terrorismen:

Alla vi muslimer får den där äckliga terrorist stämpeln i pannan pga att ett par idioter (som jag tror samarbetade med USA) flög in i två torn.

Hon har  publicerat ett bildmontage där George W Bush äter av ett spädbarns huvud. I inlägget står:

USA’s ”krig mot terrorismen” blev ju en slags trend. […] Offra massa människoliv, låt irakiska barn dö […] Klart Bush ville ut i krig när det inte var hans barn som behövde dö, när det inte var hans döttrars blod som spilldes. Med propaganda får de oss att tro att vi gör något för ”vårt” land, men i själva verket gör vi något för DOM! Så att DOM får pengar, så att DOM lever bättre […]

Bush äter babies

PS

Sen är det en annan sak att peka ut en politik, eller delar av en politik som nazi, fascist, eller kommunistinspirerad. Jag står fast vid att Sverigedemokraternas generaliserande mot muslimer är naziliknande, i den mån de generaliserar om ALLA muslimer!”

2 tankar om “Debatten om Ana Gina, antisemitismen och Godwins lag

 1. Jag har aldrig förstått varför det är ett tankebrott i vad som defacto är ett krig på alla plan ifall den ena parten i detta krig betraktar den andra som t.ex terrorister medan det inte är det om den andra parten gör det.

  Jag har aldrig förstått varför palestiner avkrävs att se detta krig ur Israelers synvinkel istället för ur sin egen.

  Är inte iden med alla politiska lösningar att man går till bordet var och en med sin bild och att om bägge parter ser varandra som mördare så ÄR detta utgångspunkten?

  ÄR inte kravet att palestinier unikt ska se sig själva som brottslingar INNAN man går till bordet ett krav på total underkastelse?

  Det är såna enkla reflektioner som gör detta oavbrutna nonsens begripligt.

 2. Fråga är om en person med negativ uppfattning om en viss etnisk grupp är en lämplig programledare i Sveriges Television! Det är rätt grova saker hon sysslar med på sin blogg. Bl a förolämpa statschefer. Hade någon uttalat sig lika vårdslöst om en muslim, skulle det förmodligen inte blivit något jobb över huvud taget på statstelevisionen.

  Nu finns det förvisso fler ”underbarn”, som underhålles av Sveriges Television – en arbetsgivare med en lämplig historisk alzheimer, som främsta kännemärke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s