Lägg korten på bordet om Sverige och DDR

Har Skrivit denna artikel i Frihetssmedjan nu på morgonen!

Frågan om svenska agenter för Stasi är en het potatis i Sverige. Det är klart. En rad artiklar har publicerats de sista veckorna som på olika sätt visar hur känslig frågan om DDR:s spionage i Sverige var. Men VARFÖR frågan är så känslig är ännu lite outredd. Frihetssmedjan reder ut begreppen här.

Allt fler kräver att regeringen släpper namnen på vilka som spionerade för DDR:s räkning. En del av namnen har blivit läckt ut till offentligheten, t.ex journalisten Björn Jensen, men de flesta är hemliga ännu.

När man kräver att regeringen ska göra upp med det förflutna och släppa uppgifterna bör man veta att frågan är lite känslig. Det rör annat än bara spionage och propaganda. Det rör krut, vapen och högteknologi!

Vapen mellan öst och väst

 SVT-debatt visar journalisten Christoph Andersson vad som finns att hitta i Stasis öppna arkiv. Han visar att det finns dokument som rör annat än stasiagenter i arkiven:

Under årens lopp har jag besökt Stasiarkivet i Berlin åtskilliga gånger, med syfte att samla material till olika P1-program. Exempelvis om hur svenska rustningsföretaget Bofors fick hjälp av Stasi att frakta svenskt krut och svenska sprängämnen till Iran på 80-talet. Men också hur järnvägstransporter gick raka vägen från Karlskoga till DDR, helt öppet via Trelleborg-Sassnitz.

Lasterna klassades som civilt jaktkrut, men var egentligen avsedda för DDR-arméns Kalaschnikovgevär. Alltihop kantades av ständiga möten i Östberlin mellan höga Boforstjänstemän och deras östtyska kontakter, samtliga hemliga Stasimedarbetare.

I arkivet finns också stora pappersmängder om smuggling av högteknologi från Sverige till DDR. Mest uppseendeväckande är kanske hur den socialdemokratiska regeringen Palme exporterade kärnvapenteknologi till DDR i mitten på 80-talet. Ytterst ansvarig var statsrådet Thage G. Peterson. Den som först upptäckte det hela var Rapportjournalisten Cats Falck 1984. Strax därefter dog hon under mystiska omständigheter.

Det är om man studerar vapenhandeln man kan se varför hela denna affären är så känsligt.

Boforsaffären!

Om man studerar dokumenten från 80-talet hittar man att Sverige exporterade krut till Iran och Irak via DDR och ett antal andra öststater. Och inte nog med det: krutet kom från en rad västeuropeiska krutbolag i det som kallades ”krutkartellen”. Krutkartellen, som formellt var en del av NATO, avslöjades 1985 då svensk polis gjorde en raid hos vapenhandlaren Karl-Erik Schmitz 1985, då det avslöjades att Bofors sålde vapen och krut via bland annat DDR.

Exakt samtidigt avslöjade polis i Panama att amerikaner smugglade vapen till Contrasgerillan i Nicaragua, via DDR. Det avslöjades då det danska skeppet Pia Vesta stoppades.

Tyvärr har det varit ganska tyst om detta de sista åren. Därför vet inte många ens att Bofors smugglat vapen tillsammans med Nato-krutkartellen via DDR till Iran och Irak. Det låter som en dålig spionroman, men så skedde, dokumenten som beslagtagits och offentliggjorts visar att det gick till på det viset och… vid rättegångarna dömdes ingen för det!

Om man tittar på vilken roll DDR och Stasi spelade i Sverige under 80-talet så frågar man sig naturligtvis att om DDR gjorde allt detta, vad gjorde Sovjetunionen och deras två underrättelsetjänster, GRU och KGB då?! Och vad hände Cats Falck? Och om Cats Falck dog för att hon visste för mycket (vilket en del utredare i Tyskland anser) kanske man bör fråga om DDR hade något med Palmemordet att göra, som ju skedde mitt under all den här galna vapensmugglingen mellan öst och väst!

Bra frågor! det finns ett och annat kvar att utreda!

Ja, det är känsligt och ja, det kommer att vända upp och ned på det svenska politiska livet, men det måste göras så vi lär oss något och slutar upprepa historiens misstag! Och om det kräver att namnen offentliggörs för att vi ska lära oss något, är jag för det!

Kent Ekeroth (Sd) må ha fel i mycket men när det gäller Stasiagenterna och DDR har han förbannat rätt:

För glöm aldrig bort; hade dessa medlöpare och dess uppdragsgivare lyckats med sina föresatser så hade vi inte kunnat skriva och lämna in denna motion till en demokratiskt vald svensk riksdag. Än mindre hade vi kunnat skriva och publicera denna artikel

*****

Rekommenderas!

Man kan läsa mer i boken Die Akte Bofors : Stasidokumenten som avslöjar den svenska krutsmugglingen / Bo G Andersson, Christoph Andersson från 1993.

8 tankar om “Lägg korten på bordet om Sverige och DDR

 1. Jag hade inye haft några problem med att denna information släpptes om det inte varit för det allmänna ointresse som högern visat för dom uppgifter om t.ex kamprads uttalade nazism före under och efter kriget och att referera till en fascists uppfattning om medlöpare är en aning för magstarkt.

 2. För glöm aldrig bort; hade dessa medlöpare och dess uppdragsgivare lyckats med sina föresatser så hade vi inte kunnat skriva och lämna in denna motion till en demokratiskt vald svensk riksdag. Än mindre hade vi kunnat skriva och publicera denna artikel

  Hade vi kunnat skriva ”artiklar om SD´s partiledning kommit till ledningen .En partiledning som ordagrant lärt sig sjunga och framfört Friheten leve som är den svenska nazismens motsvarighet till internationalen författad av svensk nazisms portalfigur?

  Nån jävla ordning får det vara.

 3. Sen skulle jag med glädje ta emot uppgifter om krav på listor ur Säpos arkiv över alla dom svenskar som aktivt arbetade, stödde och spionerade för nazistysklands räkning som ställts av höger eller fascistiskt aktiva politiker.

  VI har inte sett några såna krav och vi vet alla varför.

 4. Nu är det väl inte så enkelt för staten att ”släppa” namnen på de som påstås ha arbetat för DDR, inte om man ska upprätthålla ett sken av rättstaten. Staten kan inte gå ut o anklaga en medborgare för brott utan att denna har rätt att få sin sak prövad i domtol och till dess betraktas som oskyldig.
  Vad jag förstått av diskussionen så har ett antal av dessa Stasiinformatörer blivit förhörda av SÄPO och antingen har man kommit fram till att de inte gjort något olagligt eller också är eventuella brott blivit preskriberade.
  Så om staten lämnar ut deras namn så kan de inte få sin sak prövad.
  Ett sådant förfarande anser jag inte hör hemma i en rättstat..

 5. Vad jag förstått av diskussionen så har ett antal av dessa Stasiinformatörer blivit förhörda av SÄPO och antingen har man kommit fram till att de inte gjort något olagligt eller också är eventuella brott blivit preskriberade
  ————————————-
  Säpo har enligt en artikel jag läste i DN hävdat exakt det du säger.Det räcker dock inte för högern som behöver listan för nästa val.

  Dom har dock aldrig behövt någon lista på svenska nazikollaboratörer (av förklarliga skäl) för att vinna val och därav frånvaron av krav på en sådan.

 6. Claes. Dilemmat är att regeringarna (vänster o höger är lika goda kålsupare här) kan hålla på att mörka en hel del av fulspelet ganska länge om inget görs. Det som skedde under det kalla kriget måste upp i ljuset. Spionnamnen är bara en liten del av hela den jäkla soppan.

  Jag vill se en sanningskommission av Sydafrikas modell. = Mot amnesti berättar man och regeringen månar sig om att visa att detta måste vi lägga bakom oss. Undvika häxjakt men få upp allt i ljuset.

 7. Måste vi inte ha en sanningskommision om WW2 först i så fall? Varför är det uteslutande så att alla krav på ”sanning” ska alltid riktar sig åt vänster och varför blir t.ex Peter Wolodarski betraktad som en idiot av både höägerkonservativa och många ”liberaler” när han ber om att få denna LILLA del av sanningen ?

  Vad har högern och dess förmånstagare gjort som motsvarar vänsterpartiets arbete med sitt förflutna?
  Ingenting.
  http://www.dn.se/ledare/signerat/ingen-gron-vitbok-om-det-bruna

 8. Visst kan man tänka sig en sanningskommission.. problemet är att du då inför retroaktiv lagstiftning.. brott som är preskriberade eller handlingar som inte var olagliga när de utfördes kan rättsamhället plötsligt inte börja lagföra.
  Sedan kan man fundera på varför bara en sanningskommission om kontakterna med Stasi – det var ju inte bara Öststaterna som hade informatörer under kalla kriget? Och alla underrättelsetjänster från andra sidor som var intresserade av Sverige och befolkningen i Sverige var inte utsända av demokratier. Det glöms bort att Grekland, Spanien och Portugal också var diktaturer men då på högerflanken. I Sydamerika fanns ett antal diktaturer som försökte påverka den svenska politiken och spionera på flyktingar till Sverige.
  Inte heller kontakter med t ex CIA är helt okontroversiellt då de samarbetade med ett antal underrättelsetjänster i odemokratiska länder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s