BDSM-domen

Posted on september 18, 2011

34


Artikel hos Liberaldemokraterna idag.

På onsdag förkunnas domen i det s.k. BDSM-målet i Göta Hovrätt. Det var en hel del debatt om det när det var uppe i tingsrätten men den underkände åklagare Ulrika Roglands åtal. Åklagaren gav sig inte utan överklagade till Hovrätten och på onsdag kommer domen.

Varför är detta intressant? Jo, för att fallet sätter fingret på medgivandebegreppet, på frivilligheten! Ska frivillighet vara det viktiga politiskt och juridiskt sett, eller är frivillighet av mindre värde eftersom någon, t.ex. staten, vet bättre än du själv gör, vad du själv vill!

Man hör ganska ofta politiker håna begreppet frivillighet. har ni tänkt på det? ”Det är lustigt att alla de som är mot FRA-lagen så fritt delar allt om sitt liv på Facebook”, säger de.

Jag hade en intressant dialog med Carina Hägg (S) om sexköpslagen i somras. Den var typisk eftersom hon sa att det inte var intressant för henne om sexarbetarna frivilligt sålde sex eller inte. Deras åsikt struntade hon i, hon visste bäst och ansåg rakt av att sexarbetarna var offer vars åsikter man inte skulle lyssna på. En dag efter vår twitterdialog skrev hon detta på sin status på twitter:

Det är typiskt för hur många resonerar. Hon förstår inte skillnaden mellan att göra något frivilligt och att göra något ofrivilligt! Att frivilligt registrera sig på nätet inför Almedalen är samma som att ofrivilligt bli registrerad i hennes ögon.

Att sälja sex frivilligt eller registrera sig på facebook frivilligt är väl samma sak som att bli våldtagen eller tvångsregistrerad av myndigheterna??? Eller hur?

På samma sätt kan man studera andra saker regeringen gör. Att folk frivilligt använder cannabis är givetvis inget regeringen bryr sig om heller!

BDSM-målet

Om man studerar detaljerna kring BDSM-målet ser man att kvinnan i fallet, som vid den sexuella förbindelsen var 16 år, troligen inte mått bra! Men hon sa bevisligen vid tillfället att hon var 18 år, och för övrigt är en 16-åring byxmyndig!

Men hon mådde tydligen inte bra. nej. men det kan man inte göra till en juridiskt princip! Har folk som inte mår bra rätt att ha sex? Ja, självklart har de det! Ska lagen vara lika för alla har 16 åringen liksom 50 åringen som inte mår bra rätt att ha sex.

Sen kan man ifrågasätta om man bör ha sex alltid när man inte mår bra och om man bör ha sex med någon som inte ser ut att må bra, men det är en annan fråga. Förbjuder man sex med någon som inte mår bra är man riktigt illa ute!

Och hon gjorde detta frivilligt, som det står i tingsrättens dom:

”Målsäganden har lämnat sitt samtycke frivilligt och uttryckligt. Hon har själv tagit initiativ till kontakten med [den tilltalade] och därefter under cirka tio dagar diskuterat med honom vad hon ville att de skulle göra då de träffades. Hon har sedan begett sig till hans bostad för att delta i rollspelet.”

Rogland menar att den typ av sex de hade bör bedömas som ringa misshandel, och att kvinnans medgivande inte betydde något eftersom hon var ”ett offer” som ”inte mådde bra”.

Ser ni? Frivilligheten betyder inget i Roglands ögon!

På onsdag får vi se om frivillighet gäller som princip i lagens ögon, eller inte!

Förbjud fotboll!

Konsekvensen blir givetvis att alla 16-åringar som ”inte mår bra” och håller på med sporter genast måste förklaras vara offer och förbjudas utöva sin sport. In i fängelset med varje tränare i hela Svea-rike!

En genomsnittlig sportutövare, tex inom fotboll, hockey och boxning åker på mer stryk än någonsin någon som håller på med BDSM-gör.

Dessutom bryter ganska ofta sportutövare ben, stukar kroppsdelar och åker på blåtiror. BDSM har som syfte att ge smärta som njutning och därför undviker man sånt som kan ge så allvarliga skador!’

För övrigt: hur frivilligt är fotboll? Barn dras med för att deras kompisar vill spela, och sen kommer de hem med en fraktur i benet en vacker dag, eller hur! Förbjud sporter, Rogland!

Frivillighet!

Skämt åsido. Att urholka begreppet frivillighet är problematiskt, mycket problematiskt!

Det kan speciellt ses i ett område. Ulrika rogland, liksom den svenska regeringen arbetar mot sexuella övergrepp och våldtäkter. Det är bra, men dilemmat är att de använder samma begrepp, frivilligheten, som sin måttstock.

När Ulrika Rogland pratar med ungdomar om BDSM är frivilligheten ett begrepp man ska ignorera. Men när hon pratar med samma ungdomar om att våldtäkter är fel så betonar hon att ungdomarna ska ha sex frivilligt och att det är en enormt viktig princip,

Regeringen gör samma sak i sitt arbete mot våldtäkter och övergrepp. man går ut i material till ungdomar och säger att de ska ha sex när det känns rätt, det ska vara frivilligt och man ska inte känna sig tvingad att göra det.

Visst! jag håller med att det ska vara så! Men användandet av frivilligheten som princip måste vara konsekvent.

Om man säger att frivillighet är jätteviktigt i vissa fall men något man kan strunta i andra fall, så skapar man problem i samhället!

På onsdag så kanske hovrätten förklarar att sexuell frivillighet inte alls håller juridiskt!

Är det fler än jag som tror att vi skulle minska antalet våldtäkter och övergrepp i samhället ganska mycket om lagar, regering och myndigheter blev konsekventa och sätter frivilligheten som måttstock i allt! Det du som individ vill göra ska du få göra så länge du inte skadar andra! En viktig princip, eller hur!?

För övrigt borde regeringen hyra in lite folk från BDSM-världen som kan lära dem något om frivillighet. För om det är några som är noga med samtycke, medgivande och frivillighet så är det de som har BDSM-sex. Där har regeringen mycket att lära!

Det är framför allt orden RACK och SSC de borde lära sig!

/Torbjörn Jerlerup

Advertisements