Om ledarskap, personer med ”go” och teambuilding

Folk som arbetar med ledarskap brukar ofta säga att det inte är de självgående, personerna, med egen drivkraft och en sjuhelsikes ”GO” som är de bästa ledarna för en organisation.De brukar säga att problemet med dessa individer är att de ofta tror att alla andra i en organisation funkar som dem. Ledarskap innebär att några andra kvaliteer behövs förutom att man är drivande och självgående. Framför allt att man kan arbeta i grupp. Dvs att man kan inspirera en stor grupp (organisationen) och arbeta i en mindre grupp (styrelsen) för att gemensamt dra åt samma håll.

Jag var en gång med i ett gäng fotvandrare i en del av Sverige. De hade en vandringsled, men de fick fram få aktivister som kunde hålla vandringsleden i bra skick. De behövde fler aktiva, och de behövde fler som visade eget initiativ och ledarskap. De fick inte det.

Ordföranden menade att medlemmarna visade för lite engagemang och ledarskap, och han bara gnällde…

Jag minns hur jag på årsmötet gick fram och sa: ”Hur hade det varit om ni frågat oss medlemmar om vi ville ta ansvar för något och GETT oss det för att testa hur vi klarade det. Hur hade det varit om ni uppmuntrat oss, istället för att gnälla på oss. Hur hade det varit om styrelsen visat klara mål och klart ledarskap och inte bara bråkat sinsemellan?”

De ville ha fler etappansvariga och de hade inte informerat oss i föreningen att det behövdes. Än värre: några av syrelsemedlemmarna hade antytt att man inte behövde fler etappansvariga! katastrofalt!

Så tänker jag på motsatsen, min lokala fotvandrarförening här i Sörmland, som lyckas få fram en massa aktiva människor. Principen är enkel. Där gör ledarna tvärtom. De har tydliga mål, de stöttar, uppmuntrar och leder…

Och det är en fördel att kunna leda när man ska sköta leder… 🙂

Organisationsutveckling

Bara för att man har ett gäng drivna och självständiga personer i en grupp som formellt leder en organisation betyder inte det att organisationen automatiskt utvecklas och funkar bra. I det drivna gänget måste det finnas en förmåga att leda en organisation också.

Det här med ledarskap är inte alltid så lätt. Jag är en ganska självgående person. Jag har inga problem med att stå upp och försvara det jag står för inför vem det än må vara.  Anser jag att nåt är fel så vänder jag upp himmel och jord för att rätta till det.

Men jag vet att vi som är självgående ofta gör ett stort misstag då vi träder in i en organisation som ledare. Vi tror att andra fungerar som oss och att ledarskap är att vänta på att fler 100% självgående individer träder fram. Det är fel, så fel… 

Tänker man så får man vänta hundra år…

Ska man leda en organisation måste man vara medveten om att de flesta inte funkar på detta sättet. De flesta som kommer att leda, och bli aktiva, vill veta att de är en del av ett sammanhang, att det finns klara mål och en klar metod, att de har inflytande. De vill gärna också att det ska finnas en god stämning där man inte skäller ut folk, som i fotvandrarföreningen. Dessutom behöver folk ofta tid och behöver växa in i en uppgift, och detta görs stegvis och gradvis, speciellt om de aldrig varit föreningsaktiva.

Så är det i hela föreningsvärlden. Målbild, enighet, ansvar, ärlighet, HR och klart ledarskap är A och O.

Almedalen

Så är det i politiken också!

Jag var bara i Almedalen två dagar i år, men jag ägnade jag en hel del arbete åt att titta på hur partierna arbetade. Det var intressant. Många tror att Almedalen bara handlar om minglande. De har fel. Partistrateger och partiorganisatörer lägger stor vikt vid teambuilding där. Man bygger ett team av det som ska bli kärnan i partiets verksamhet framöver, och de som kan tänkas växa in i en roll som ledare.

Bäst lyckades nog Sverigedemokraterna med detta, det måste jag ge dem cred för, de är förbannat smarta. De hade, precis som alla andra partier förplanerade events för alla Sd-folk där, de hade en dag, men förutom det var de det enda partiet med ett eget tält ALLA dagarna i Almedalen. Sd gjorde dessutom det smarta att de höll torgmöten på Gotland. Något som är förbannat smart eftersom många gotlänningar är trötta på ”stockholmarna” som invaderar ön en vecka om året. Där var det teambuilding på proffsnivå!

”Det är lobbyisterna som minglar, vi bygger partier, som en Moderat sa till mig”…

När jag var med i den där vandrarföreningen där vi medlemmar blev utskälldasom ”latmaskar” av en oenig styrelse som aldrig visat en målbild för verksamheten och som inte visade förmåga att bygga en organisation fick jag många insikter. De hade alltså inte ens uppmärksammat att jag och flera andra medlemmar ville bli aktiva men bara väntade på att de skulle visa att de ville ha med oss!

Skrämmande och fascinerande!

Amerikanska armens elva ledarskaps-principer

* Var taktisk och skicklig i ditt yrke

* Känn dig själv och sök efter vägar att förbättra dig

* Känn dina soldater och var rädd om dem

* Håll dina soldater välinformerade

* Va ett föredöme och visa genom exempel

* Se till att uppgiften är förstådd, övervakad och att den genomförs

* Träna dina soldater som ett team

* Ta välavvägda beslut och ta dem i rätt tid

* Utveckla ett ansvarskännande hos dina underordnade

* Använd din grupp i samstämmighet med deras kunskaper och förmågor

* Sök efter ansvar och ta ansvar för dina handlingar

3 tankar om “Om ledarskap, personer med ”go” och teambuilding

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s