Klassekampen kommenterar: ”Politiskt massmord”

Idag vill jag att ni läser en kommentar ur norska Klassekampen! Det är enormt viktigt att vi nu börjar belysa konsekvenserna av denna syn på islam som ”en ny nazism”.

Et hav av blomster og tente lys omkranset i går Oslo Domkirke og i Norderhov kirke på Ringerike ble det avholdt minnegudstjeneste for de døde etter Utøya-massakren. Norge er rammet av en av de største nasjonale tragediene i moderne tid, og vi søker trøst i fellesskap med hverandre. 93 personer er foreløpig bekreftet døde, 86 på Utøya og syv i regjeringskvartalet. I tillegg er nærmere 150 personer skadd. De mange øyenvitneskildringene av hvordan den høyreradikale massemorderen Anders Behring Breivik med håndvåpen og automatvåpen systematisk drepte over 80 ungdommer på AUFs sommerleir på Utøya, er grusomme beretninger om kaldblodig og planmessig ondskap. Terroranslaget mot Norge kan likevel ikke bare avfeies som galskap og individuell ondskap. Det var også et bevisst og målrettet politisk attentat – planlagt over svært lang tid og begrunnet i et 1400 siders langt propagandaskrift for en høyreradikal og antimuslimsk totalitær ideologi. Deler av ideologien har likhetstrekk med andre totalitære ideologer, med et mål om å rense samfunnet for urene og truende elementer som undergraver det sunne, etnisk rene og monokulturelle samfunnet. Metoden er en voldelig «Entlösung», som skal føre fram til demokratiets avskaffelse og opprettelse av et totalitært administrativt styre.

I kjernen av denne forkvaklede og konspiratoriske høyreradikalismen ligger en idé om at vanlige muslimer i europeiske land er soldater i en krig for å overta Europa og legge verdensdelen under muslimsk styre. Den bærende konspirasjonsteorien handler om at de politiske elitene i Europa og EU har inngått en allianse med islamistene, der de godtar og oppmuntrer til opprettelse av muslimsk overherredømme i Europa. Anklagen mot «marxister, multikulturalister, selvmordshumanister og den politiske eliten» er at de har hjulpet fram et kulturelt folkemord mot de europeiske folkene og lagt til rette for en fremmed invasjon av Europa. En av de førende ideologene for denne høyreradikale anti-islamismen er den norske bloggeren «Fjordman», som har skrevet brorparten av de ideologiske artiklene i manuset «En europeisk uavhengighetserklæring», som massemorderen Anders Behring Breivik la ut på nettet minutter før terroranslaget fredag. Miljøet har også forbindelser til europeisk nyfascisme. Andre aktører som sprer hele eller deler av ideologien er bloggsteder som Gates of Vienna, Brussels Journal, Jihad Watch, norske Anti Jihad og i en moderert form, Document.no.

Ideologien er konspiratorisk, rasistisk, voldelig, antidemokratisk og totalitær. Som det framgår av Breiviks «manifest», mener han den politiske eliten har begått høyforræderi. I stedet for dagens «multikulturalisme» må samfunnet bygges på «monokultur, moral, kjernefamilien, det frie marked, støtte til Israel (…), lov og orden og kristendom. (…) Islam må reklassifiseres som en politisk ideologi, og Koranen og Hadith må bli bannlyst som de folkemordsredskapene de er.» Fordi den politiske eliten har gått i islamismens tjeneste og massemediene er en del av komplottet, går Breivik inn for væpnet kamp mot systemet, foreløpig som en enslig massemorder, men med en ambisjon om å få flere med seg i kampen. «Væpnet motstand mot regimene i Vest-Europa er den eneste rasjonelle tilnærmingen», slår han fast og spår at det etter hvert vil bryte ut full borgerkrig og ropet på en sterk leder vil lyde i gatene. «Når muslimer når 50 prosent av befolkningen, vil enhver moral ha mistet sin mening. Spørsmålet om godt eller ondt vil bli redusert til å velge mellom å overleve eller gå under», hevder Breivik, som advarer mot å bruke nazibetegnelser på den politiske kampen, fordi, «i en verden der det er en erkesynd å være nazist, må ord som assosieres til nazisme unngås for enhver pris». Det er ikke bare volden, rasismen og troen på den endelige løsning som sammenfaller med nazismen. Også den innbitte mistroen og motstanden mot demokratiet har de til felles. Brevik vil avskaffe dagens «massedemokrati» og erstatte det med et administrativt totalitært system, overvåket av et vokterråd.

Massemorderen Anders Behring Breivik ønsker nå å bruke terrordåden og den påfølgende rettssaken til en propagandaforestilling for rasistisk og antimuslimsk ideologi. Det er svært liten grunn til å tro at det vil lykkes. Den ufattelige tragedien som har rammet mennesker i Norge – fra landsende til landsende – vil i stedet knytte oss sterkere sammen i visheten om at demokrati, solidaritet og antirasisme er bærebjelker i et inkluderende og livskraftig samfunn. Den vil gi oss fornyet kraft til å bekjempe den totalitære og rasistiske giftplanten denne ideologien representerer. «Dødskreftene triumferte fredag, sa biskop Laila Riksaasen Dahl under minnegudstjenesten etter Utøya-massakren i gamle Norderhov kirke, men hun slo samtidig fast at også denne gangen vil livskreftene til slutt vise seg sterkere enn dødskreftene. Det vil de!

Se även denna längre analys hos UTOPISK REALISM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s