Så länge en enda människa svälter är ALLA människor ofria!

Så länge en människa är ofri är alla människor ofria, sa Martin Luther King. Så länge en människa svälter på grund av staters galenskap (eller företags också för den delen) är alla människor ofria på denna planeten!

Svältkatastrofen i NV-Afrika är vidrig. Speciellt vidrigt är det att vi känt till att den varit på väg ganska länge nu och inte än har de rikare länderna gjort speciellt mycket. Flyktingströmmarna från Somalia och Etiopien har ökat från 4000 i månaden i december till 10000 i månaden i våras och nu 30 000 på de senaste två månaderna.

Vad var det Martin Luther King brukade säga. Att en dag i framtiden kommer människor att betrakta sån galenskap som vi idag betraktar människooffer, kannibalism och nazism. Jag håller med Martin Luther King! Han var 200 år före sin tid!

Svältkatastrofer är lika barbariska, och onödiga, som nazism, kannibalism eller människooffer!

Just nu läser jag i rapporterna att 60% av alla (!) djur hos bönder i Kenya har dött. Det är illa, om än inte lika illa som i Somalia och delar av Etiopien.

Jag anser att biståndspolitiken suger. Biståndet har blivit ett stöd för galna diktatorer och olika sorters galenskap under många år. Men katastrofbiståndet är viktigt. De svältande i Afrika kan inte hjälpa att de blivit offer för galna politiker, felaktig biståndspolitik och maktpolitik från olika stormakter.

Det finns just nu hundratusentals svältande i flyktingläger i Kenya! FN-organet Unicef säger att en halv miljon barn lider av ”överhängande, livshotande undernäring”.

Samtidigt som svältkatastrofen blir värre och värre ser vi att regeringen flyttar pengar BORT från biståndsbudgeten:

Samtidigt rapporterar Ekot att svenska regeringen flytt­ar över en miljard kronor från ­biståndsbudgeten till ­finansdepartementet. Kolleg­ial ­solidaritet med Anders Borg, ett nytt inslag i bistånds­politiken? Nej, det är faktiskt inte första gången som pengar lyfts ur biståndsbudgeten.

Genom google kan du följa vad som händer!

Använd den kunskap som finns för att snabbt ge mat och hjälp ner dit. Använd gärna ingenjörskårer från västvärlden för att bygga de vägar som behövs! När människoliven räddats kan vi prata om hur vi gör om hela biståndet och slutar stöda en politik som år efter år för länderna in i fattigdom och svält!

4 tankar om “Så länge en enda människa svälter är ALLA människor ofria!

 1. Problemet är att din enkla lösning – skyffla mat och mediciner över dem – efter lång nog erfaranhet har ett enda resultat – att fler barn produceras.

  Liksom svenska regeringens tanke att ha hit alla muslimer som inte har det så bra, kanske en miljard från Arabvärlden och Afrika, åtminstone har jag inte sett att de satt någon slutgräns. Gränsen är väl när svenskarnas inkomst per person är samma som deras, om vi ska betala för allt det.

  De oljefattiga Arabländerna som Egypten håller på att svälta ihjäl, se http://israelisverige.info/?p=7905

  Det enda sättet är att tvinga alla dessa länder att höja utbildningsnivån, de är fattiga pga sej själva och deras ledare. Ökad demokrati – inte demokratiska val men pressfrihet, yttrandefrihet så folk VET vad de behöver och inte går på billig politisk propaganda – är det enda. Den ”arabiska våren” har inte producerat en enda demokrati eftersom där inte har funnits förutsättningar – mer än möjligtvis i Tunisien. Minns den indonesiska visa mannen Dus Gur, som också var misslyckad politiker några år, som sa ”i Mellanöstern uppfattas demokrati som ett svaghetstecken” och han var lika mycket muslim som de andra.

 2. ”Det enda sättet är att tvinga alla dessa länder att höja utbildningsnivån, de är fattiga pga sej själva och deras ledare. Ökad demokrati – inte demokratiska val men pressfrihet, yttrandefrihet så folk VET vad de behöver och inte går på billig politisk propaganda – är det enda.”

  Sverige bör räknas bland ”alla dessa länder”!

 3. Sverige bör räknas bland ”alla dessa länder”!

  ——————————-
  Sverige är en diktatur utan yttrande och pressfrihet så länge fascistpartiet inte lyckas övertyga fler idioter än 5 procent om fascismens välsignelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s