Sexköpslagen (och Carina Hägg) underminerar människorätten!

Sexarbetare är också människor! Denna artikel vill visa det farliga i att inte lyssna till sexarbetarna och strunta i vad de tycker och tänker. Dessutom har jag lagt upp länkar som hjälper dig att själv ta reda på hur de tänker och komma i kontakt med dem om det behövs! Att vara för sexarbetares mänskliga rättigheter är ingen vänster-höger fråga. I Tyskland har facket, Vänstern och Miljöpartiet varit de som drivit frågan om sexarbetarnas rätt högljuddast! Var är svenska vänstern i debatten? Ska de fortsätta att trampa på de ”offer” de säger sig vilja skydda?

En av de som är drivande i kampanjen mot sexarbetarna i Sverige, och som arbetar för att bibehålla förbuden mot sexköp, är Carina Hägg. Jag kommer att ta henne som exempel här för att visa hur absurda sexköpslagens förespråkare kan vara.

Hon säger öppet att FRIVILLIGA sexköp måste klassas som samma sak som OFRIVILLIGA sådana.

Tänk dig att nån idiot hade ståt upp i riksdagen och sagt att en våldtäkt och vanligt, frivilligt sex är samma sak. Så absurt är det resonemanget hon för!

Så här resonerade hon 2008:

– Ute i Europa sprids nu uppfattningen att Sverige planerar att göra en distinktion mellan frivillig och tvingande prostitution. Är det regeringens verkliga uppfattning? Det skulle isåfall innebära att regeringen flörtar med den tyska synen på prostitution, där frivillig prostitution är lagligt, säger Carina Hägg.

– Under inga former bör man se prostitution som frivillig, det vore en djupt olycklig väg för Sverige att gå. Istället borde straffen stärkas för köp av sexuella tjänster. Det är fullkomligt ologiskt att ha samma straff för att snatta godis som köp av sexuella tjänster, nämligen böter, avslutar Carina Hägg.

Det är ord och inga visor. Carina Hägg SKITER i om sexarbetare vill vara sexarbetare eller inte.

För övrigt visar sig hennes förakt för sexarbetarna också i att hon kallar dem för ”prostituerade”, något sexarbetarna oftast inte vill bli kallade.

Det ironiska är att Carina är väldigt drivande i arbetet för samtyckeslagstftningen. Hon deltog t.ex. i en debatt med ROKS i Almedalen om detta. I bilden ovan ser man henne längst till vänster.

Men är det inte lite ironiskt att hon ena sekunden anser att kvinnors medgivande är viktigt för att i andra sekunden strunta i medgivandet helt?!

Generaliseringar om sexarbetare som ”offer”

Inte nog med att hon, och de som tänker som henne, struntar i de som de så föraktfullt kallar ”prostituerade”. Hon sätter stämpeln ”offer” på dem också. Och därmed generaliserar hon och drar ALLA sexarbetare över en kam.

I debatt med Hans Egnell skrev hon 2010 hon på SVT Debatt:

Jag menar att den som säljer sex utsätts för en allvarlig kränkning av den personliga integriteten. Min uppfattning stärks av det faktum att ingen av dem som vill legalisera sexköp kan tänka sig att själva sälja sina kroppar….

Eftersom jag utifrån en maktanalys ser prostituerade som offer så moraliserar jag definitivt inte över deras gärning. Jag har inte heller några moraliska pekpinnar när det gäller människors sexuella preferenser.

”Ingen av dem som…” och ”prostituerad” = offer samt ”prostituerad” = kränkt!

Lustigt att en person som säger sig värna om folks medgivande kan generalisera så vilt om sexarbetare, eller hur?

Men ibland duger inte generaliseringar. Carina Hägg ogillar Sverigedemokraterna. Och det är lustigt att läsa varför hon ogillar dem. I flera debatter har hon sagt att hon ogillar att Sverigedemokrater sprider ”hat” genom att säga att HELA den muslimska kulturen är fel, och HELA religionen islam.

Där har Carina helt rätt. Men är det inte lika mycket hat att generalisera om alla sexarbetare?

Carina ogillar dessutom att man använder nedsättande namn om invandrare och muslimer. Och det säger hon som kallar sexarbetarna prostituerade…

Frivillighet?

Carina Hägg röstade för FRA-lagen. Hon tycker datalagringsdirektivet är bra för att bekämpa brottslighet. Återigen ett område där hon gillar tvång istället för frihet.

Den 27/6 hade jag en diskussion på twitter med Carina om sexköpslagen där hon struntade i vad sexarbetarna själva vill och hon ville inte heller prata om hur man kan ge dem bättre arbetsförhållanden. (Intresserade kan läsa den här).

Precis efter diskussionen reagerade hon på en annan diskussion på twitter. Registreringen för Almedalen pågick nämligen på nätet och Carina kommenterade den:

Ser ni vad hon gör?

Hon gör dig lustig över att de som är mot FRA och för integritet på nätet kan registrera sig på nätet som deltagare i Almedalen.

Som om det var samma sak.

Vad Carina missar är den lilla detaljen att skillnaden mellan frivillig registrering och att bli ofriviligt registrerad är… att ofrivillig registrering inte är frivilllig!

Så lite betyder ett samtycke för en av samtyckandelagens stora ”förkämpar”… Samtycke är inte så viktigt, nej eller hur!?

Sexköpslagen underminerar samtyckeslagen eftersom sexköpslagen struntar i samtycke! Ska det vara så svårt att förstå?

/Torbjörn Jerlerup

Länktips!

Min princip är att LYSSNA på folk. Att gå till strid för sexarbetarna utan att LYSSNA på vad de säger är galenskap. Det är lika galet som när nån Sverigedemokrat pratar om muslimer och islam utan att någonsin ha suttit ner och pratat med en muslim.

Jag har många grupper jag följer. Men jag ska erkänna att jag mer och mer följer sexarbetarnas kamp för mänskliga rättigheter. Det finns många riktigt tuffa och självständiga sexarbetare (ofta kvinnor) som är helt fantastiska på att driva polemik mot de som likt Carina Hägg förklarar dem vara ”offer”. De får verkligen slås ur underläge. Myndigheter tvingar dem att samarbeta med kriminella, förklarar dem vara offer och tar deras barn!

I Sverige finns Rose Alliance. De kan ni hitta här!

Min favorit är nog tuffa Furrygirl. Här är en serie inlägg hon gjort:

Ni som har twitter kan lätt följa sexarbetarna direkt online. Det går också bra att skicka dem en tweet direkt och fråga dem vad de anser om saker. De här brukar twittra om sexarbete och liknande:

iamcuriousblue iamcuriousblue

apnsw apnsw

Andrew- live in Bangkok and work for apnsw- the Asia Pacific Network of Sex Workers
gaycivilrights Gay Civil Rights
The New Civil Rights Movement. Keeping you informed of all the issues in the gay rights arena, especially marriage. Weddings are bliss, ignorance is not.
queermagazine QMO

We’re a friendly social networking group for LGBTQ people and our friends with guides, news, book reviews/suggestions, book of the week and so much more.
redlightvoices Flavia Dzodan

Writer| ideas developer| content creator| media facilitator| trend watcher| blogger| editor @ Tiger Beatdown| adopted Amsterdammer
sexinthenews Sex in the News

Sex-related news from around the world.
Sex_Worker_Hlth Sex_Worker_Hlth

Commercial Sex Worker Health Information
msmagazine Ms. Magazine

More than a Magazine – a Movement!
QueerRTChoke Queer RT Choke

why aren’t you a sex worker?
CharlotteNB Charlotte Shane

aka Nightmare Brunette
melissaditmore Melissa Ditmore

Researcher and writer on sex work, migration, mobility, health and human rights.
swopusa SWOP-USA

Sex Workers Outreach Project: Sex Workers Rights Are Human Rights
swocpdx Sex Worker Outreach
MsMarikoPassion MarikoPassion

media maker, visual/performing artist, filmmaker, singer, writer, activista
turnoffbl TOBL

Turn Off The Blue Light, Sex workers need human rights, not legal wrongs
emikoyama emi koyama

meow.
melissagira Melissa Gira Grant

Writer, internet lady. Former sex worker, otherwise still for hire.
belledejour_uk Belle de Jour

Model citizen, zero discipline. New blog athttp://sexonomics-uk.blogspot.com/
DeeDennis Diva

Blogger, activist, co-organizer of MOMENTUM Conference – Washington, DC March 30 -April 1, 2012, co-founder Tied Up Events & the NYC Sex Blogger Calendar.
maymaym maymaym

Technology geek extraordinaire, sexual freedom community activist, prickly blogger and general free spirit. Creator of @KinkForAll@MaleSubmission@KinkOnTap.
JessicaLand Jessica Land

Writer of fiction, nonfiction, and nonsense. Lover of geeky boys, random facts, and music. Sex workers’ rights activist, HIV/AIDS nerd, and sexual know-it-all.
Sex_Workers Sex Workers

Sex work is work
mysexprofessor Dr. Debby Herbenick

Sex researcher, columnist, author of Because It Feels Good and Read My Lips: A Complete Guide to the Vagina & Vulva – and a lover of gardens, dogs & hugs.
TGworldNews TG World News

News & Information for the Transgender Community
PLRI PLRI

New directions in sex work policy and research
NikkiSPOC Nikki Thomas

Executive Director of the Sex Professionals of Canada (SPOC). I’m detail-oriented, obsessive-compulsive, and too damned stubborn for my own good.
goodyearm Michael Goodyear

Academic, Humanist, Feminist, Ethicist
AfriSexWorkerA AfriSexWorkerA

African Sex Worker Alliance (ASWA) is an allaince of of Africa’s sex workers, united in fighting for their human rights.
GlobalSexWork NSWP

The Global Network of Sex Work Projects (NSWP) amplifies the voices of sex workers globally and in the international policy arena.
audaciaray Audacia Ray

Founder/director of Red Umbrella Project, work to amplify voices of people affected by the sex trade, host of monthly storytelling series & weekly podcast.
HRASexWork Human Rights For All

We successfully advocated for the US to accept #86 in the Universal Periodic Review. See what this means for sex workers in the US! Pls help us spread the word!
aussexparty australian sex party

we are a political party authorised Robert Swan 10 Ipswich st Fyshick ACT
sexgenderbody sexgenderbody

an open, honest conversation about sex, gender, body
firecatkitty Fire Cat

Sex worker advocate, condom fairy and social justice, crime fighter. I have the hottest followers.
xbiz XBIZ™

The leading source for adult entertainment industry news.
LauraAgustin Laura Agustín
Jezebel Jezebel

Celebrity, Sex, Fashion for Women. Without Airbrushing.
SabrinaMorgan Sabrina Morgan

Redhead, stocking lover, sensual domme. Sexuality educator and PSO/fetish companion. I practice what I preach.
TheCSPH The CSPH

The Center for Sexual Pleasure and Health is now on Tumblr! Follow us at http://www.thecsph.tumblr.com
HarmReduction HRC

The Harm Reduction Coalition: promoting the health and dignity of those impacted by drug use
JessYee Jessica Yee

I am a multiracial Two Spirit Indigenous hip hop feminist reproductive justice freedom fighter
whoretic whoretic

high femme, queer dyke whore, succubus, activist, housewife, feline, lover of furries
scarletalliance Scarlet Alliance

Scarlet Alliance: Australian Sex Workers Association
 Underedlight Under the red light
We are a news website aiming to cover stories regarding sex work, mostly with a UK focus (photo: bit.ly/k3QrSf)
SWOPChicago SWOP Chicago

Chicago chapter of Sex Workers Outreach Project-USA. Promoting human rights for sex workers through education, advocacy, and peer support.
HRMSexWorkers Stepping Stone

Sex workers are people too!
SwopColorado SWOP Colorado

Outreach, educating the public, resources for sex workers, support and agency for sex workers, facilitating a political voice for sex workers!
borderreporter Michel Marizco

I cover the news that crossed the line for the public radio news network, @FronterasDesk. I live on the concourse of the U.S.-Mexico border.
furrygirl furrygirl

I’m a vegan atheist sex worker/pornographer who loves nerds, cats, food, travel, books, politics & science. I do a sex workers’ rights info project at SWAAY.org
MartyRathbun Marty Rathbun

misslibertarian Kristi SmithRight-leaning Libertarian, News Hound, Blogs, Dogs, I show Cats in TICA. Politics, RUSH, Eminem. Once you label me, you negate me. #tcot #neverforget911Lägg märke till att inte en av dessa kallar sig prostituerad!

Sexarbetare är också människor! Tala inte OM dem, tala MED dem!

5 tankar om “Sexköpslagen (och Carina Hägg) underminerar människorätten!

  1. Pingback: Liberalism: att slåss för allas rättigheter! | Liberaldemokraterna

  2. Finns det nån form av dokumentation som visar att majoriteten av alla prostituerade vill att deras arbete ska omfattas av exakt samma förutsättningar som gäller för alla andra företagare och anställda samt nån form av uppskattning av hur många som kommer att fortsätta i yrket efter att denna frihet uppnåtts alternativt fortsätta att som idag arbeta utan att omfattas av dessa rättigheter och skyldigheter?

  3. Pingback: Frivillighet? vem bryr sig om sånt? | Liberaldemokraterna

  4. Pingback: BDSM-domen « Sverige är inte världens navel!

  5. Pingback: BDSM domen. Är frivillighet viktigt eller inte? | Liberaldemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s