Maria Larsson och Göran Hägglund MÅSTE stoppa tvångssteriliseringarna!

Debatten om tvångssteriliseringarna av transsexuella är i full gång. De tvingas sterilisera sig ÄN IDAG för att genomgå könskorrigering. De kräver nu sin rätt! Men inte bara transsexuella har tvångssteriliserats i massor. Även personer med funktionsnedsättning (funkisar) har tvångssteriliserats och tvingats begå tvångsaborter under de sista 40 åren. Alltså även EFTER de rasbiologiska lagarna avskaffades 1975!

Det är dags för en ny debatt om tvångssteriliseringarna i förmyndarsverige. Denna gången ska ALLAS rätt säkras, inte bara ett fåtals rättigheter!

De rasbiologiska tvångssteriliseringarna, barnomhändertagandena och tvångsaborterna är ett dystert kapitel i Sveriges historia. 63.000 personer steriliserades av ”rasbiologiska skäl”. De var icke önskvärda i samhället. Skälen till det var många. De hade adhd. De hade aspergers. De var rullstolsbundna. De gillade att ha mycket sex (!). De var romer. De hade fattiga föräldrar. De var transpersoner. De var homosexuella…

De var som du och jag…

Hur många tvångsaborter som skedde vet vi inte ännu, inte heller hur många tvångsomhändertaganden som skedde med rasbiologiska motiv. Oftast maskerades tvånget av en falsk frivillighet. Det gör att det än idag inte är helt utrett hur stor skada rasbiologin åstadkom.

En del steriliserade har fått skadestånd, men inte alla. Inte de steriliseringar som var för ”frivilliga”.

Det påstås ibland att rasbiologiska programmet upphörde 1975.  Men det gjorde det inte.

Tvångsomhändertagandena av barnen till personer med funktionsnedsättning fortsatte och det är först i år man börjat ersätta alla barn som tvångsomhändertogs och utsattes för vanvårdTvångsaborterna fortsatte, nu med psykiskt och fysiskt funktionsnedssatta som de ”oönskade” som utsattes för abort. Tvångssteriliseringarnafortsatte bland funkisarna och bland transsexuella och pågår i det senare fallet än idag!

Funkpol kräver att regeringen utreder omfattningen av denna rest av den rasbiologiska steriliseringspolitiken, ger drabbade ersättning och tar bort alla de sista resterna av politiken.

Funktionshindrade

Att rasbiologiska programmet fortsatte efter 1975 är en sak som många har otroligt svårt att hantera.

1997 kom debatten om tvångssteriliseringarna igång. Jag deltog då på ett seminarium på ABF-huset i Stockholm. Det var paneldebatt. Helle Klein var där. Arne Ruth från DN och författarinnan Maija Runcis. Alla var rörande överrens om att det var hemskt att rasbiologiska övergrepp skett och att de var glada att politiken upphört 1975.

Jag reste mig upp och sa två saker. Jag sa dels att man borde ge de personer som kämpat mot rasbiologerna upprättelse men jag sa också att politiken fortsatt efter 1975, vilket man ser bäst i hur barn tvångsomhändertagits på tvivelaktiga grunder och utsatts för övergrepp. Jag minns att helle Klein bara skakade på huvudet och bad om nästa fråga.

Då reste sig en ung rullstolsbunden kvinna upp. Hon berättade att när hon blev gravid nåt år innan sedan så tvingades hon välja mellan att göra abort eller att lämna bort barnet omedelbart efter födseln. Om hon valde att behålla barnet, skulle all kommunal hjälp i form av handikappomsorg tas ifrån henne. Hon ”valde” abort. Myndigheterna betonade hela tiden att det var hennes ”frivilliga val”. De utövade inget tvång, de bara bad henne välja ju… Hennes fråga var: Vad gör vi för att stoppa detta barbari?

Alla i panelen från DN:s chefredaktör Arne Ruth till Maija Runcis besvarade kvinnans klagan med en talande tystnad, ingen vågade hantera hennes moraliska utmaning och man bad om nästa fråga.

En enstaka incident?

Detta var ingen enstaka incident.

Jag har jobbat med funkisarsen 1987.  Ska jag berätta vad de jag arbetat med varit med om?

* En blev steriliserad när hon skulle bli av med blindtarmen. ”Du kommer väl ändå inte att skaffa barn”… (Detta är ganska vanligt. har hört det ganska ofta)

* En annan fick pappan rädda undan läkarnas saxar i slutet av 70-talet. Denne man fick ”valet” att acceptera sterilisering och få komma till rätt gymnasieskola eller att inte komma till rätt gymnasieskola.

* En annan fick runt 1990 valet att få minskad hjälp av kommunen, eller att göra abort, sterilisera sig och göra slut med sin pojkvän.

* En annan har berättat hur det gick till på hemmet han bodde på runt 1990. ”Vill du härifrån, jamen så måste du…”

Fria val, eller hur?!

Väldigt få vet om att det fungerat så här! Ingen utredning har utrett detta. Inga miljoner betalats ut till personer med funktionsnedsättning. Ingen ursäkt har uttalats än.

Maria Larsson, steriliseringsministern

Idag pågår tvångssteriliseringar mot transsexuella. Maria Larsson och Göran Hägglund, de ansvariga ministrarna, tillhör Kd som sagt JA till att detta ska fortsätta.

Eftersom en debatt har kommit igång om detta har funkisrörelsen allt att vinna på att ansluta sig till debatten och visa vilken orätt som de utsattes för i MINST 20 år efter 1975, kanske än idag? Vem vet, ingen vet!

Dessutom kan funkisrörelsen hjälpa transsexuella. Så här skriver nämligen Maria Larsson:

”Jag blir lite lätt upprörd när man jämför med tvångssteriliseringar från historien. Det är inte jämförbart, låt mig säga det. Här handlar det om att man har på frivillig väg valt att byta kön.”

Göran Hägglund har sagt samma sak. Det är samma falska frivillighet idag, valet mellan att begå självmord och korrigera sitt kön, som det var när man sa till en funkis ”gör abort och sterilisera dig annars får du mindre hjälp och ingen ny permobil”.

Det är Göran Hägglund och Maria Larsson som är de ansvariga ministrarna som även funktionsnedsatta ska vända sig till för att få rätt!

Rasbiologin också frivillig

Gunnar och Alva Myrdal skrev så här i Kris i befolkningsfrågan (1934), den bok som kanske betytt mest för att sprida de rasbiologiska tankarna i Sverige:

”I närmaste planet ligger då givetvis den radikala utsovring av höggradigt livsodugliga individer, som kan åstadkommas genom sterilisering … I de fall där sterilisering är för handen, böra läkare och sociala myndigheter vara verksamma för att förmå vederbörande att frivilligt underkasta sig sterilisering. Visar sig denna påtryckning i alltför många fall ineffektiv, så bör en skärpning av steriliseringslagen övervägas, innebärande rätt för samhällets organ att också mot deras vilja sterilisera även rättskapabla.”

Vad säger Myrdalarna här. Rasbiologiska tvångssteriliseringar skulle ske frivilligt, men om personen inte går med på det ska man utöva tvång mot dem!

Det var så de tänkte som steriliserade romer på 30-talet, så tänkte de som tog barnen från funkisar på 80-talet och så tänker de som steriliserar transsexuella än idag!

Argumentet att tvångssteriliseringar av transsexuella är ”friviliga” är alltså ganska gammalt.

Om man kikar i de medicinska journalerna och i socialnämnders protokoll ser man samma ”frivillighet” på 30-talet, 40-talet eller 50-talet. Kvinnor med för stark sexdrift spärrades in och fick det frivilliga valet att sitta kvar på psyket eller komma ut, och då sterilisera sig!

Funkisarna utsattes för samma falska frivillighet, och det har skett under din och min livstid…

Vi kräver!

Nu är det dags att vi enar oss ÖVER alla intresseområden och gränser!

Funkpol kräver att regeringen omedelbart stoppar ALLA tvångssteriliseringar, av vilken form det än må vara. Det ska vara stränga straff för all sorts tvångsmässig sterilisering!

Vi kräver dessutom att en utredning tillsätts för att bedöma hur psykiskt och fysiskt funktionsnedsatta SAMT transsexuella utsatts för tvångsaborter, tvångsomhändertaganden och tvångssteriliseringar under 1900-talet och fram till vår tid. Speciellt måste den tvångsmässiga falska ”frivilligheten” kartläggas. Alla som utsatts för ”frivilliga” ingrepp under någon form av tvång, ska ha rätt till ersättning. Inte bara de där dokumenterat tvång skett. (Detta ska givetvis gälla för ALLA tvångssteriliserade, även de som inte fick pengar på 90-talet.)

Dessutom. Innan de dör kräver vi att alla som protesterade, varnade och kämpade mot tvångssteriliseringar och tvångsaborter får en offentlig ursäkt. Samma med de som varnade för vanvård av fosterhems och barnhemsbarn och som protesterat mot många övergrepp som begicks även där! De är gamla! Ska de behöva dö innan de får en ursäkt och ett erkännande?

/Torbjörn Jerlerup
LIBERALDEMOKRAT


2 tankar om “Maria Larsson och Göran Hägglund MÅSTE stoppa tvångssteriliseringarna!

 1. Jag ser fram emot den tid då pedosexuella också kan kräva en rejäl ursäkt för det vi utsätts för…!
  Det går så förbannat långsamt och jag känner snarare att intoleransen, egoismen och ignoransen ökar med tiden istället för att vi skulle vara upplysta och sträva efter ett kärleksfullt samhälle.

  Rättvisa ska gälla för ALLA i ett samhälle.

  Samtidigt som jag kan se att t ex transsexuella har det svårt, så känner jag ändå att pedosexuellas öde är långt värre (även om lidande är relativt).
  Varför vågar ingen sträcka ut en hand till oss?
  Men i dagsläget känns det nästan som en urbota dum fråga… Det är tydligen vi som ska stå på knä och inga andra.

  Min syn på mänskligheten är att det är bara att svälja att de allra flesta är själviska och normativa och inte helst vill ha att göra med ”främmande” egenskaper.
  Som jämförelse är det som att alla går kring och hycklar och pratar om ”jämlikhet” samtidigt som de går och tänker riktigt onda tankar om olika typer av människor som de inte varken bryr sig i eller vet något om.

  Jag kan i varje fall säga att jag är less på att komma i absolut sista hand – men även bli bespottad – enkom på grund av min (och alla miljoner andras likvärdiga) sexuella läggning.

  Vår utveckling går helt enkelt BAKÅT i flera sammanhang. Flera VIKTIGA sammanhang. Sånt som har med kärlek, sex och relationer att göra. Dvs det som är av störst vikt för oss människor. Det är sådant som ”normaliseras” och som det skapas irrationella förbud kring, utan ens vetenskapliga eller logiska belägg.

  Dumheter som kommer oftast ifrån de kristna i-länderna. Urblåsta, hysteriska korkskallar som bara ser hat, får utrymmet att bestämma ödet för miljontals – nej nästan miljarder – andra människor.

 2. Pingback: Regeringen borde be funktionshindrade om ursäkt för sekler av förtryck! – Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s