Torbjörn gästbloggar om fördomar

Jag gästbloggar hos härliga Melody Farshin idag. Inlägget i sin helhet kan läsas på Melodys blogg, som finns här!

En liten berättelse om fördomar…

Folk som har fördomar om andra religioner, kulturer och folk bör ställa sig några frågor. T.ex. hur det kommer sig att folk som bor vid hamnen i Höganäs, där min släkt kommer ifrån, kan gifta sig med de vid Höganäsbolaget och att dessa i sin tur utan problem kan gifta sig med någon i östra delen av staden.

Låter det konstigt? Höganäs, en liten håla på 25000 invånare idag. Vad skulle ha hindrat dem från att gifta sig mellan grupperna, kanske du undrar.

Runt 1900 år sen var det inte konstigt. Då var det en del av vardagen för folk som bodde i Höganäs. Det fanns fiskarsamhället, bolagets samhälle och gruvsamhället, och man hade sitt umgänge i sin grupp och var avogt, och ibland fientligt inställda, till de andra grupperna..

Det var inte en klassfråga. Bruksarbetaren hade det lika eländigt och fattigt som kolgruvearbetaren och fiskaren: Det var något annat. Det var människans strävan att se sig själv som en del av en grupp som begränsade dem

Slagsmål

Jag har hört berättelser om hur det ganska ofta var slagsmål mellan ungarna i gruvsamhället i Höganäs och bolagets brukssamhälle. Jag har hört hur fördomar spreds. De där fiskarna var ju dumma i huvudet, eftersom de var fiskare… De där gruvarbetarna var skitiga (vilket de i och för sig onekligen var..)… De där bruksarbetarna var dryga och fisförnäma…

Och samtidigt såg de andra fiskarna i Kullabygden, där Höganäs ligger, lite ner på fiskarna från Höganäs. Höganäsarna var lite skitiga, ansåg man i fiskebyn Viken fyra km bort… Och bönderna tyckte givetvis att höganäsarna var skitiga men att fiskarna luktade… ja, just det, fisk!

Ännu när jag var liten fanns det kvar rester av detta tänkandet. Vikenbor sågs som rika och fisförnäma i Höganäs och i Viken såg vissa personer Höganäsarna som lite smutsigare och enklare. Och de två fotbollslagen, som bildades på 20-talet, fanns kvar. Det ena vid bruket, den andra vid den plats där gruvan fanns förr…

Att lära av historien

Men gradvis har fördomar och stereotyper försvunnit.

Och det har vi mycket att lära av. Tro mig: om man kunnat få bort fördomar och revirkänslor mellan höganäsarna så kan man också få bort fördomarna mellan s.k. ”svenskar” och ”invandrare”. Och… Med tanke på hur envisa höganäsarna varit genom tiderna så vette tusan om inte det är lättare att förändra hela Sverige.

(…)

Jag skulle säga att världen idag går mer och mer mot att bli en enhet. Det vi sett i lilla Höganäs historia de senaste 200 åren kommer att ske mellan alla länder och folk i världen. Det tror jag på!

Jag är optimist! Sverigedemokraterna representerar för mig sama idioti som en gång i tiden hindrade fiskare att se att gruvarbetaren inte var ett hot, utan en möjlig vän. Det är samma idioti som fick gruvarbetarbarnen att puckla på barnen från bruket medan Vikenbor stod och tittade på förakt på de ”smutsiga” höganäsarna och jordbrukare fnste åt vikenbor som stank rutten fisk…

Våra barnbarns barnbarn kommer att berätta historier liknande de jag berättar från Höganäs, men om länder och kontinenter. ”Tänk er”, kommer de att säga, ”en gång lät vi linjer på en bit papper, så kallade gränser, bestämma vem som var vän och vem som inte var det. Vi begränsade folks möjlighet att flytta i världen och lät dem bli stående framför något som bara fanns som linjer på ett papper och tjänstemän sa till dem ”ni är inte välkomna här!”

/Torbjörn Jerlerup

Liberaldemokrat och antirasistisk bloggare

https://ligator.wordpress.com

En tanke på “Torbjörn gästbloggar om fördomar

  1. Att jämföra människor av samma kultur boendes i samma stad med människor från stam o klankulturer i Afrika/ Mellan östern med europeisk befolkning, ja det var ju en lysande jämförelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s