Otto von Habsburg är död

Otto von Habsburg är död. 98 år gammal.

Otto von Habsburg  föddes 1912 som den Österrikisk-Ungerska kejsarens äldsta son. Från 1950-talet och framåt spelade han en enormt viktig roll som lobbyist för den Paneuroparörelsen, Pan-Europaunionen, en rörelse som förespråkade en europeisk union.

Han var motståndare till nazismen (rörelsen förbjöds i Tyskland 1933) och tvingades fly till Amerika 1938. Han var ordförande för den internationella Pan-Europaunionen 1973-2004 och ledamot av Europaparlamentet 1979-1999.

Även hans motståndare som kanske inte gillar tanken om ett förenat Europa som en nation, kan förstå betydelse av honom genom att se vad han och unionen gjorde 1989.

På rörelsens svenska hemsida står det:

1989 tog Panunionen initiativ till en picknick som ägde rum i Sopron den 19 augusti på gränsen mellan Österrike och Ungern. När gränsbommen tillfälligt öppnades passade hundratals missnöjda östtyskar på att fly genom öppningen. De östtyska ledarna insåg att de inte längre kunde hålla sina medborgare instängda… MUREN FÖLL den 9 november 1989 – en märkesdag i Europas historia.

Nu är han död…

paneuropa.se

mail online

Grundningsdokumentet för paneuroparörelsen

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s