Torka och svält i Afrika: har vi mognat sen 1984?

FN, Rädda Barnen och en hel rad organisationer har gått ut och varnat för att Nordöstra Afrika just nu har den värsta torkan sen 1984. En Pre-famine situation, kallar FN det. Det är alltså inte risk för svält utan FN säger på ren svenska att det KOMMER en svältkatastrof.

Ska vi undvika svältkatastrof denna gången?

FN:s organWorld Food Program har varnat för detta sen början av året. Matpriserna i det redan fattiga Etiopien och Somalia har nämligen mer änfördubblats under detta året.

Nu har folk börjat fly sina hem. 120.000 flyktingar lär ha anlänt till Kenya hittills, främst från från Somalia men även från Etiopien. 800 barn passerar gränsen till Kenya varje dag sägs det! Men Somaliska flyktingar flyr även in till Etiopien, som ännu har det lite bättre relativt sätt!

Minns ni 1984 då det var den senaste allvarliga katastrofen på Afrikas Horn. Då kom katastrofhjälpen dit först när svältkatastrofen var ett faktum. Folk dog som flugor!

Ska vi inte visa att i blivit lite klokare denna gången?

Vad kan vi göra?

1) Ta kontakt med regeringarna i området och be att få upplysningar om vad som händer och vad omvärlden kan göra!

2) Samla ihop ett gäng katastrofarbetare från räddningsverket och arméns ingenjörsexperter, samt från frivilliga organisationer som Rädda Barnen och Röda Korset. Det bör ta maximalt en vecka. Låt dem åka ner och studera läget. Uppmuntra andra länder att göra samma sak.

3) Fredrik Reinfeldt har chansen att visa sin ledarförmåga här. Han bör sammankalla en serie globala katastrofmöten på kort varsel med ledare från hela planeten i samarbete medFörenta Nationerna.

4) Sen behövs katasftofbistånd. Pengar! Främst för att stödja flyktingarna i flyktinglägren men även för att undvika att det blir svältkatastrof.

5) Givetvis ska vi ta emot folk som flyr från Afrikas Horn. Deras sak är vår!

Vad mer kan vi göra? Förslag?

Sverige bör givetvis ta ledarskap internationellt. Det är ett bra sätt för Reinfeldt att visa framfötterna!

Givetvis måste en långsiktig strategi för att komma till rätta med katastrofer som denna läggas upp. På sikt kan bara en fri marknad, kombinerat med demokrati lösa problemen i Afrika. Det måste ingå i den svenska strategin att visa det!

Och sen bör det utredas varför olika internationella organ varnat för denna katastrof i ett halvår nu, utan att någon reagerat förrän nu. Är vi människor verkligen så primitiva ännu?

Martin Luther Kings ord gäller än idag:

”We must learn to live together as brothers or perish together as fools… We are caught in an inescapable network of mutuality, tied in a single garment of destiny. Whatever affects one directly, affects all indirectly.”

/Torbjörn Jerlerup

Annonser

10 thoughts on “Torka och svält i Afrika: har vi mognat sen 1984?

 1. Märkligt. Etiopien hade världens sjätte snabbast växande ekonomier under 2009 — och under 2010 den femte snabbaste tillväxten i världen.

  Behöver de verkligen ekonomiskt bistånd, eller är det så krasst att de främst behöver hjälp med att bekämpa korruption, svågerpolitik med mera, så att välståndet blir rättvisare fördelat?

 2. Jag är så ledsen för att jag återigen tydligen har gjort eller inte gjort något som har lett till att folk svälter i Afrika. Vad är det för fel jag gör ca 500 mil bort som leder till ett sådant elände?

  Mea culpa.

 3. man frågar sig om inte en del av den hotande svält-katastrofen har sin grund i politik och div. korrupta affärsmän som nu gör allt för att matpriserna skall skena?

  men visst bör någonting göras för att stävja den hotande katastrofen!

 4. Jag tror att den enda metoden som långsiktigt kan minska antalet svältkatastrofer är om antalet barn per familj minskar. Så länge varje ökning av produktiviteten i jordbruket åtföljs av en ännu större ökning i befolkningen så kommer det alltid att bli svält varje gång det är dålig skörd. Den snabba befolkningstillväxten är en viktig orsak till att stora delar av Afrika och södra Asien är fattigt och drabbas av humanitära katastrofer.

  Om man tittar på en enskild familjs situation så inser man att de kan skaffa ungefär lika stor mängd resurser (genom arbete och jordbruk) oavsett hur många barn de har. Det blir då en väldig skillnad om det ska försörja 4-5 personer eller 8-10. Det är först när man har ett överskott i vardagen som man kan göra långsiktiga förbättringar i sin levnadsstandard genom olika investeringar (för en småbrukare i Afrika till exempel bättre redskap).

  Hans Rosling brukar visa hur en ökning av BNP per capita följs av minskad familjestorlek. Jag undrar dock om han inte har delvis fel om orsak och verkan. När antalet barn per familj sjunker så får man resurser över som kan användas till investeringar som ökar produktiviteten. Därmed blir landet rikare. Givetvis handlar det om en återkoppling och en koppling i andra riktningen finns också. Sen ska man heller inte glömma den detaljen att arven blir större när det är färre syskon som ska dela på dem, på så sätt blir varje generation rikare (eller iallafall inte fattigare genom splittring av gårdar som vid hemmansklyvningen i Sverige förr) med mindre familjer.

  Vi kan göra brandkårsutryckningar med nödhjälp vid en missväxt som i år, men så länge inget görs åt orsaken så kommer problemen bara bli värre med tiden. Dåliga skördar kommer alltid, det går inte att ändra på och därför måste det ett normalår byggas upp reserver, och det gäller lokalt inte i en annan rikare del av världen. Kinas ettbarnspolitik är extremt repressiv och går mot mitt liberala hjärta, men jag tror tyvärr att det är enda sättet att komma åt en skenande befolkningsutveckling.

  Jag har ingen lösning ger vi inte bistånd så blir det en svältkatastrof med många döda. Ger vi bistånd så förvärrar vi situationen på lång sikt genom att befolkningsökningen fortsätter och snart behövs det mindre och mindre störningar i vädret för att det ska bli svält. Till slut blir jordens befolkning så stor att det inte bara blir lokal svält utan global brist på mat (vi är inte där än, men inte heller så väldigt långt borta). Jag lutar åt att vi måste gå mer mot att varje land ska klara att ta hand om sin egen befolkning, även om jag känner mig som en ond människa när jag förespråkar att låta individer som i sig är oskyldiga svälta.

 5. Ett land är inte fattigt för att det har otur, lika lite som rika länder är rika för att de har tur.

  Fattiga länder är fattiga för att de är vanstyrda, ingenting annat. Politikerklassen, i den mån den existerar i dessa länder, är ett kondensat av all sorts tänkbart slödder, helt utan vare sig kompetens eller anständighet.

  Att låta något som helst bistånd filtreras av den styrande klassen i ett fattigt land är direkt korkat, riktigt korkat.

  Dessa länder kommer aldrig att resa sig förrän någon anständig individ kommer i förarsätet.

  Och det dröjer.

 6. Jag är inne på Egoistens linje. Det bästa är kanske att låta saker och ting ha sin gång. Annars leder bara korruption och befolkningsökning till än större dödstal längre fram.

 7. Nej.För all del.

  Låt alla dö.Allt blir lättare att fatta med nyliberlism.mer pedagogiskt.

  Finns det inte mat spå finns det inte mat och om det inte finns mat så får man skylla sig själv.

 8. @Micke:

  Läs och försök förstå vad Paradigm och cfr säger.

  Etiopien är egentligen ett rikt land. Eller kunde vara. Problemet är att rikedomen, i likhet med vad som händer i så många andra länder i världen, inte fördelas rättvist.

  Om vi i den rika världen envisas med att skicka allmosor — utan minsta krav på att allmosorna kommer de som bäst behöver dem tillgodo — så kommer makthavarna i dessa länder att lägga rabarber på våra bidrag, och det svältande folket kommer inte att få det allra minsta lilla bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s