Absurd twitterdebatt om brottslighet och invandring!

Twitterdebatter kan vara lugna och givande. Men ibland övergår twitterdebatter till krig och pajkastning. Så var det igår när en diskussion kom igång om något per Gudmundsson skrivit i SvD. Per hade nämligen skrivit om invandring och brottslighet. Och om något är känsligt så är det det. Varför antar så många att om man vill prata om invandring och brottslighet så är man rasist eller främlingsfientlig? 

Så här skrev Per.

”Var femte invandrare från Irak och Somalia tagna för brott”. Det basuneras ut i Dagbladet, en av Norges stora dagstidningar (17/6). Statistisk sentralbyrå, norsk motsvarighet till SCB, har för första gången gjort en ordentlig sammanställning av brottsstatistik fördelat på härkomst, och det blir en del rubriker.

Den absoluta majoriteten av alla brott begås av norrmän. 90 procent av gärningsmännen bakom de brott som begicks under den uppmätta perioden, 2001 till 2004, var infödda norrmän. Det är dock vissa invandrargruppers överrepresentation i brottsstatistiken som väcker intresse. 6,1 procent av alla norrmän begick något brott under mätperioden. Invandrare från Norden, Västeuropa och Nordamerika begick brott i lägre grad än så. Men 10,4 procent av invandrarna från Östeuropa, 13,6 procent från Asien, 13,8 procent från Central- och Sydamerika och 17,8 procent av invandrarna från Afrika registrerades under samma tid för brott.

…Det bästa vore om de ledande partierna tog väljarnas oro på större allvar. Om inte brottsligheten i sig är nog för att få igång politikerna, hur konstigt det än kan låta, borde väl åtminstone fruktan för politisk turbulens vara det?

Om Gudmundsson kan man tycka mycket. Jag tycker personligen att han är usel på att ta fram lösningar till problem.

Men den twitterstorm som blossade upp igår var absurd. Plötsligt ansåg många att Per Gudmundsson är främlingsfientlig och rasist. Och andra högerdebattörer som Markus Uvell från Timbro och Pauline Neudling fick höra samma sak. En del debattörer kallade i princip alla som försökte säga att man bör utreda etnisk härkomst för främlingsfientliga. (Sök på markus_uvell eller hashtaggen #pergudmundsonstext för några exempel.)

Därmed bevisade tyvärr twitterdebatten att Dilsa hade fel i sitt antagande. Man kan inte diskutera sånt här på ett lugnt sätt i Sverige.

Statistik är viktigt!

Jag tycker det är synd att man inte kan föra en vettig och lugn debatt om överrepresentationen av invandrare i statistiken. Man kan debattera ungdomars brottslighet, tonårstjejers, f.d. fosterbarns, barn till föräldrar som varit i fängelse, men så fort man kommer in på invandare blir det hetsiga stider för eller mot. Det polariseras. Å ena sidan har vi Sverigedemokraterna och deras anhang som utifrån statistiken generaliserar hej vilt om muslimer och afrikaner och pratar om att kasta ut invandrare, å andra sidan har vi de som inte vill ta debatten alls och som anser att informationen, och debatten debatten i sig är farlig.

Men informationen är livsviktig!

Jag har följt debatten om vad som hänt tvångsomhändertagna barn i fosterfamiljer i Sverige. De har just börjat få upprättelse av staten. Tusentals tvångsomhändertagna barn i fosterfamiljer eller barnhem har utsatts för övergrepp.

Vet ni vad som fick myndigheterna att inse att något var fel? Jo, brottsstatistiken! Andelen människor som begått brott, eller fastnat i missbruk, som varit fosterbarn var abnormt hög!

Att jag länge efterlyst så detaljerad information som möjligt om fosterbarn och barnhemsbarn i brottsstatistiken och att jag velat få ut informationen MAXIMALT, betyder INTE att jag har nåt emot fosterbarn eller att jag vill kasta ut fosterbarnen eller barnhemsbarnen från Sverige! Jag vill lösa ett problem. Jag vill minimera lidande. Jag inser att POLITIKEN varit fel och statistiken BEVISAR att något är fel i politiken!

Det FINNS problem i Sverige. Integrationspolitiken har varit så in i helvete vanvettig att det skapat utanförskap, sociala problem och strukturella problem. Brottsligheten är ETT av problemen som uppstått.

Detta har inget med etnicitet att göra i sig, men det är viktigt att ta fram uppgifter om detta. Att somalierna i Sverige hamnar i stora problem, medan somalierna i USA tvärtom anses vara ett suveränt exempel på LYCKAD integration, säger ett och annat. Den informationen är värdefull. Den bevisar att etnicitet inte har ett smack med orsaken till brotten att göra, utan politik, strukturella problem, och sociala mönster. Men hur ska man få fram dessa bevis för att etnicitet inte ligger bakom brottsligheten, utan att ta fram statistik om etniciteten?

Det värsta av allt är inte att den svenska statistiken är bristfällig, utan att det saknas internationella jämförelser. Man får kämpa som ett djur för att hitta statistik som går att jämföra mellan länder, om brottslighet bland invandrare.

Tänk på att det är i mörker som trollen frodas, i ljuset spricker trollen!

Invandring och brottslighet

Invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Så är även män runt 18-20 år generellt sett. Barnhemsbarn också. Detta är faktan som är viktiga för alla som VERKLIGEN bryr sig och vill vända på utvecklingen.

Om man bryr sig om invandrare är man givetvis orolig över situationen i förorterna, och över överrepresentationen i brottsstatistiken! Om man inte bryr sig skiter man i sånt, eller så gör man tvärtom och utmålar ALLA invandrare som kriminella, likt Sverigedemokraterna gör.

I somras försökte jag hitta nya sätt att bemöta Sverigedemokraternas propaganda på. Då märkte jag att det fanns intressanta skillnader mellan Sverige och USA. I USA begår invandrarna (första generationen) få brott. MYCKET få. Däremot ökar brottsligheten så att andra och tredjegenerationens invandrare begår FLER brott än medelamerikanen. I Sverige är det tvärtom. Här begår första generationens invandrare fler brott, andra generationen färre och tredje generationen begår färre.

Det tyder på att några andra faktorer är etnicitet spelar en roll här: NÄMLIGEN POLITIKEN!

Man löser inte problem genom att låtsas som om problem inte finns!

Här är artiklarna jag skrev för ett år sen där jag försökte sammanställa information om invandring och brottslighet.

Invandring och brottslighet i Sverige: Artikel med källorna som visar vad problemet är i Sverige. Folk  födda utomlands och barn till invandrare har HÖGRE brottslighet än folk födda i Sverige av folk som varit här mer än två generationer. Se även här och på denna artikel om vad Migrationsinfo.se skrivit!

Integrationsprojektet 1: Invandring och brottslighet i USA: Och här är paradoxen. Att i USA är brottsligheten bland invandrare MYCKET LÄGRE än bland folk folk födda i USA.

Integrationsprojektet 2: Mer statistik från USA. Nu försöker jag hitta information om olika folkgruppers brottslighet i USA och anledningen till skillnaderna mellan Europa och USA.

Integrationsprojektet 3: en sak från Catoinstitutet i USA. En intressant text som också försöker förklara varför brottsligheten är låg bland invandrare i USA.

Samt

Hur man kan bemöta Sverigedemokraternas våldtäktsstatistik!

Brottslighet och invandring – ett Australiskt perspektiv

Oärlig brottsstatisktik och oärlig kritik.

Svenskarnas parti om våldtäkterna 2008

Sverigedemokraternas om våldtäkter 2009 och hur bemöter man dem?

Dagen efter Sverigedemokraternas våldtäktsutspel (om brottslighet i Botkyrka bland annat)

Jerzy Sarnecki svarar på Sd.s våldtäktsrapport

Om Sd ville prata sanning (en kommentar från en läsare på min blogg)

Lösningarna på problemen

Tala MED invandrarna inte OM och MOT dem.

Två bra artiklar från DN och Expressen om att man måste PRATA om problemen!

Vad Liberaldemokraterna vill!

PS

Om ni anser att det jag skriver betyder att jag är invandrarfientlig eller anser att orsaken till problem är invandrares kultur, så säger det mer om er själva än det säger om mig! Gå till en spegel och ser er själva i ögonen!

Jag vill ÖKA invandringen och på sikt släppa invandringen fri! Jag vill sätta stopp för Sd genom kunskap och argument! Jag har inget att skämmas för!

11 tankar om “Absurd twitterdebatt om brottslighet och invandring!

 1. När jag växte upp på 50 och 60 talet var finnar och zigenare hos många sinnebilden för den kriminelle.
  Om Per Gudmundson varit aktiv i den nationalistiska rörelsen på den tiden så hade han krävt i radio att politikerna skulle göra något åt den finska invandringen och endast släppa in finsaka akademiker.

 2. Jag skulle inte säga att det är främlingsfientligt, du skriver inte detta för att säga att invandringen skulle bli mindre. Du skriver ju att problem inte beror på etnicitet, då kan jag inte säga att det skulle vara främlingsfientligt.
  Ja, man kan diskutera problem utan att dra personer över en kam. Det beror på vad det är för problem, hederskulturen t.ex. har förmodligen inte med integrationspolitik att göra, kanske i vissa fall, men jag skulle inte säga det.

 3. Var inte du aktiv i Liberati som kritiserade partikramraten Fredrik Wendahl för rasism och intolerans efter hans kritik av islam (och annan religion) och kulturrelativism trots att han själv är svart, bög och arbetat för mänskliga rättigheter i RFSL, Pride, FN och Pela och Fadime i massa år.

  Varför är han rasist men inte Gudmundsoon?

 4. Philip Wenndahl skriver på http://www.qx.se/samhalle/debatt/11876/vi-maste-tala-klarsprak-om-hederskulturen
  ”Även i Sverige har det ställts krav på införandet av sharialagar för den muslimska befolkningen. Även i Sverige har det ställts krav på tidningscensur och förbud av att exempelvis avbilda profeten Mohammed. Detta är oacceptabelt. ”

  Och hans uttalande att det är oacceptabelt är i sig oacceptabelt. Folk måste få lägga förslag om vad de vill. Vill någon i Sverige införa sharialagar – varsågod att föreslå det. Rösta och se vad som blir resultatet. Nehej, 348 mot 1 i riksdagen? Inga sharialagar idag heller. Att vilja föregå debatten genom att visa ”intolerans mot intoleransen” är fel väg att gå. Det kommer med all sannolikhet att gå bra ändå, nämligen. Om man inte låter det ha sin gilla gång blir folk med all rätt redigt förbannade, och då har den demokratiska processen fallerat. Det är oacceptabelt att föregå den demokratiska processen oavsett intentioner.

 5. Jag var inte aktiv i Liberati.

  Mitt intryck av Philip är att han generaliserar om muslimer och invandrare. Jag har inte sett Gudmundsson göra detta ännu, även om jag ogillar hans metod många gånger.

  Men får jag se Gudmundsson ha samma metod kommer jag att kritisera honom också!

 6. Det som Wendahl säger har ju Leijonborg, Rojas, Sabuni också sagt senare eller ibland tidigare.
  Generaliserar om invandrare? På vad sätt? Jag menar att W är en typisk liberalkonservativ debattör som danska Venstre och Ayaan Hirsi.

  Sara Mohammad från Pela och Fadime vill förbjuda burka, slöjor på minderåriga, barnäktenskap, religiösa friskolor etc precis som han.

 7. Linus:
  Vill någon i Sverige införa sharialagar – varsågod att föreslå det. Rösta och se vad som blir resultatet. Nehej, 348 mot 1 i riksdagen? Om det införs då? Är det okej bara för att en majoritet vill det? Som med judelagarna?

  Tvångsäktenskapen, könsaparthed etc är en sorts sharialagar bara att lagstiftarna blundar för dem. Det är sådant som måste bekämpas.

 8. Pingback: En chefspappas vardag… » Ibland får man fan skämmas!

 9. Ja POLITIKEN är viktig men det är inte bara integrationspolitiken som är viktig utan i minst lika hög grad invandringspolitiken! Låt oss ta ett extremt exempel: en grupp etniska svenskar bestående av duktiga hantverkare, driftiga entreprenörer och ledande forskare emigrerar till t.ex. Lettland och en annan grupp etniska svenskar bestående av tungt kriminella och missbrukare emigrerar till t.ex. Litauen. Det är då ingen ”paradox” att svenskarna i Lettland kommer klara sig betydligt bättre än de i Litauen och det är ju sinnesvagt att hävda att detta faktum beror på skillnader i ländernas ”integrationspolitik”!

 10. Pingback: Hedersförtryck, nya svenskars utanförskap och politikers naivitet – Den arga sossen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s