Fotbollsvåldet är inget nytt!

Ulf Bjereld  har slagit huvudet på spiken med två artiklar om fotbollsvåldet. En av dem skriven på bloggen ”bara ben på Glenn Hysén”- Ulf visar att fotbollsvåldet inte är nåt nytt, det har funnits så länge fotboll har funnits. Det nya är att man vill införa nationell kontroll och övervakning mot huliganer.

Ulf skriver:

I dag betingas människors identiteter allt mindre av var vi bor. Världen har blivit rörligare och vi flyttar alltmer. Men supporterlojaliteten med den egna klubben lever kvar, oavsett vart i världen vi styr kosan. I dag är det inte unga berusade män från Tunaberga som slåss mot unga berusade män från Buskhyttan. I stället är det unga, berusade män från Firman Boys som slåss mot unga, berusade män från Djurgårdens Fina Grabbar. Utanpåverket kanske skiljer sig åt, men de grundläggande mekanismerna är de samma.

Jag vill inte leva i ett samhälle där anmälningsplikt, fingeravtrycksidentifiering och övervakningskameror ända in på toaletterna blir en naturlig del av fotbollen.

Rätt! jag skulle säga att fotbollsvåldet faktiskt minskats. Min släkt kommer från Höganäs. Där var de två stora klubbarna IFK Höganäs och Höganäs Bollklubb. Ungdomarna som hejade på dessa lag, som spelade i div tre oftast på 30-talet, brukade puckla på varandra. och att man hade vänner från mosttåndarlagen, eller detjade en flicka som var från ”fel” familj var otänkbart.

Det var snarare regel än undantag i fotbollslivet förr  i de lägre divisionerna. Idag hör man sällan talas om slagsmål mellan supporters för division två, tre eller fyra lag.

Det har blivit bättre! Numera har de två höganäslagen uppgått i Höganäs United. Men man hör aldrig talas om huliganbråk och polisingripanden vid deras matcher.

Till sist. Jag gillar Ulfs förslag:

1.) Våldsanvändningen hänger nästan alltid hänger samman med bruk av alkohol. Ta därför bort all alkoholförsäljning från arenorna.

2.) Medierna bör fortsätta på den inslagna vägen och tona ned rapporteringen från interna uppgörelser mellan vår tids Tunabergare och Buskhyttabor, d v s klubbarnas s k firmor. Uppmärksamhet i medierna innebär ju bara ytterligare en kick för den lilla grupp som deltar i dessa sammanstötningar.

3.) I den mån individer på eller utanför en idrottsarena bryter mot lagen är det polisens ansvar att agera. Självklart skall polisbevakningen av idrottsevenemang bekostas av det allmänna. Det är därför vi betalar skatt, och polisens våldsmonopol varken kan eller bör delegeras till någon annan.

4.) Klubbarna har ett ansvar genom att inte bidra till firmornas legitimitet. Stockholmsklubbarnas s k kvartssamtal med firmarepresentanter undergräver ju all trovärdighet i klubbarnas påståenden att de motarbetar firmorna.

5.) Spelare och ledare har också ett ansvar i att skärpa sin stil och hyfs på och bredvid planen. Det ständiga tjafsandet på domaren och fuskandet i form av att medvetet och på felaktiga grunder tillskansa sig fördelar (filmningar, ”stjälande” av inkast och hörnor etc) bidrar också till att i onödan hetsa upp stämningen.

Men framför allt – spänn av. Fotbollsvåldet är ett otyg och skall bekämpas. Men det är inte kriget som har kommit till vårt land.

Läs även i Svd om fotbollsvåldet förr

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s