Hur hanterar man Sverigedemokraterna?

Posted on juni 20, 2011

13


Hela debatten om hur man hanterar Sverigedemokraterna påminner mig om hur clowner kastar tårtor i ansiktet på varandra på cirkus! Alexander Bengtsson från Expo har kastat tårtor i ansiktet på Markus Uvell från Timbro i veckan. Varför gjorde han det? Markus är något intressant på spåren när han skriver att särbehandlingen av Sd är något som Sd VINNER på. Men har, handen på hjärtat, Timbro egentligen själva varit bättre, de har väl också särbehandlat Sd?! Och varför ska det vara så svårt att förstå att antirasistiska argument måste bemötas med MOTARGUMENT, inte mobbing, förtal eller försök att tysta argumenten?

Det började med att Markus Uvell från Timbro skrev en debattartikel i Aftonbladet.

Markus börjar med att visa att de etablerade partierna har ett visst samarbete med Sd men mörkar detta av taktiska skäl. De vill inte visa att de tagit det steget. Han skriver att detta dubbelspelet kring hur man hanterar Sverigedemokraterna riskerar att leda till att Sverigedemokraternas stöd ökar! Sen fortsätter han:

Denna cirkus av lögner, pajkastning och ömsesidiga anklagelser kan inte tillåtas fortsätta. Alliansen och Socialdemokraterna bör i stället säga som det är: de bygger ibland sin strategi på stöd från SD. I stället för att ljuga för väljarna bör de öppet bjuda in SD till samtal – när sakfrågan är rätt.

Det spel som nu pågår är inte bara föraktfullt mot de 340 000 väljare som röstat på SD, och nu ges bilden att deras röster ­inte är lika mycket värda som andras. Det är också ohederligt gentemot övriga väljare. I en riksdag där inget block har majoritet kommer stöd emellanåt att behöva sökas även hos SD.

Det sker redan i dag, och kommer att fortsätta. Av respekt för demokratin bör övriga partier erkänna det. Allt annat är att ­ljuga för väljarna…

Men det oärliga spelet kring SD handlar inte om väljarna, utan om ett krystat taktiskt resonemang. Tanken tycks vara att SD ”legitimeras” om etablerade partier vore ärliga med att de ibland är beroende av partiets stöd.

Jag tror analysen är fel. SD är ett parti som hämtar mycket av sin politiska näring ur en kritik av etablissemanget, anklagelser om att ”sanningen tystas ner” och liknande. Det dubbelspel som nu ­pågår riskerar att bekräfta just sådana föreställningar, och därmed locka fler väljare till SD.

På detta svarar Alex Bengtsson, på allvar, att Sd INTE särbehandlas:

Både Uvell och Johansson Heinö är inte dummare än att de förstår att deras snyftretorik är tom. Självklart är SD-väljarnas röster lika värda som andra. Och bara för att så pass många som 340 000 personer har röstat på just SD så finns det ingenting som säger att vare sig röda eller blå partier skulle börja samtala med SD – vågmästarrollen till trots.

Sd:s röster behandlas inte annorlunda, man behöver bara inte respektera rösterna, typ… (suck!)

Och sen säger Alex:

Timbrochefens och hans anhang försöker också att avdramatisera Sverigedemokraternas politik.

Jaha, så gjordes Uvell plötsligt till kramare av Sverigedemokraterna…

Alex skriver samma sak på sin egen blogg.

Slutligen så är Uvells försök till demokratiaspekt i debattartikeln dubbelt än mer tragikomisk än hur han beskriver den ”mediala cirkusen” som varit under våren. Uvell skriver: ”Det spel som nu pågår är inte bara föraktfullt mot de 340 000 väljare som röstat på SD, och nu ges bilden att deras röster ¬inte är lika mycket värda som andras.”

Det är ju det givetvis ingen som tycker förutom möjligen antidemokrater längst ut i avgrundsvänstern. Och skulle man använda Timbrochefens logik så skulle Fredrik Reinfeldt vara tvungen att göra upp med Håkan Juholt i varenda fråga. Sossarna fick ju ändå en del röster i förra valet…

Sd.s röster respekteras, man behöver inte bara respektera Sd:s röster, med andra ord…

Hur var det?

Man blir spyfärdig! (Ursäkta Alex och Markus, men så är det!)

Vi står här med Sverigedemokraterna i riksdagen därför att politikerna, media, Timbro, och ni i Expo valde att censurera, mobba och svartmåla Sd istället för att ta fram argument mot Sd. Det ledde till att Sd stod där med sina argument till större delen OEMOTSAGDA!

Du själv, Alex,  har egentligen visat vägen till hur man borde hantera Sd, genom argumentationsböckerna du skrivit. Men inför valet 2010 fanns INGA argument mot Sd:s idéer alls ute på Expos hemsida (NOLL!). Det var en katastrof. Och i era samtal med de politiska partierna upprepade ni att ni berättar historien om Sd.s bakgrund men att partierna borde ta fram ”egna argument mot Sd”…

Jo, tack, det gick ju bra! Eller hur? Det ledde till att sossarna i sin internstrategi valde att utmåla Sd som ett ”borgerligt parti”, ett ”stödparti för Alliansen” som är för avregleringar och är arbetarfientligt! Medan borgarna valde att tiga ihjäl Sd och bara bemöta sossestrategin genom att säga att Sd var som Vänsterpartiet.

I övrigt gnällde man de bara och sa att Sd var antidemokratiskt, rasistiskt, grundat av gamla nazzar och skulle isoleras.

Lyckat, eller hur?!

Nej, inte alls!

Glöm inte att jag (och en handfull andra) varnade för detta HELA sommaren. Jag hade rätt, Expo, media och varje politiskt parti hade fel!

Nu står vi här med Sd i riksdagen och givetvis har Markus Uvell rätt. Att fortsätta strategin från 2010 och isolera och särbehandla och mobba Sd VINNER Sd på. Precis som de vann på det innan valet 2010.

Det ska Markus ha en eloge för att han visar!

Men…

Handen på hjärtat, Markus. Vad än Timbro kallar sig, liberalt eller konservativt, är inte Timbro precis känt för att vara en empatisk organisation med stort hjärta. Ni har själva genom åren, genom er varumärkesstrategi, skapat denna bild av er (så skyll inte på hur andra utmålar er).

Vad gjorde ni innan valet 2010? Gjorde ni annorlunda än Expo och alla andra politiska partier? Nej!

Inga argumentsamlingar eller försök att på STOR och BRED skala slå tillbaka främlingsfientligheten gavs ut från er sida. Inga kampanjer för en värld utan gränser och med med medmänsklighet och öppenhet.

Det är mycket prat om globalisering i Timbro. Det gör ni rätt i, jag är också för globalisering och en fri marknad. Men det blir tomma ord om man bara ser till ekonomin. Att vi är en mänsklighet betyder också att vi har ansvar för folks väl och ve i Afrika och Asien (t.ex) och att folk från de områdena självklart ska ha någonstans att fly, eller flytta, om det behovet finns där!

Hör man nåt om att Timbro, för att befrämja globaliseringen, gömmer flyktingar? Stöder de ideella sjukhusen för gömda flyktingar? Hur är det med kampanjer för att få Sverige att öppna gränserna för HBT-flyktingar, hur ofta hör man er röst i dessa frågor? Nej, inte ofta, eller hur!  🙂

Ska globaliseringen bara gälla pengar och information, och inte människor, Markus?

Istället för att ni sätter på er clownnäsor och kastar tårtor på varandra, Markus och Alex, så föreslår jag att ni slutar er löjliga debatt och går tillbaka till era organisationer och KRÄVER av dem att de tar DEBATTEN mot Sd och främlingsfientligheten. Med målet att Sd ska ur riksdagen 2014.

Och att ni gör det rätt denna gången. Inte mobba Sd, inte censurera och blockera, utan ARGUMENTERA! Det behövs motargument, idéer, medmänsklig värme och att man tar oron frånSd:s väljare och sympatisörer på allvar och bemöter den. Det behövs nya lösningar och öppna debatter om problem (och problemområden i Sverige).

Här kan ni läsa mer om vad jag ansåg efter valet 2010!

Advertisements