Hur hanterar man Sverigedemokraterna?

Hela debatten om hur man hanterar Sverigedemokraterna påminner mig om hur clowner kastar tårtor i ansiktet på varandra på cirkus! Alexander Bengtsson från Expo har kastat tårtor i ansiktet på Markus Uvell från Timbro i veckan. Varför gjorde han det? Markus är något intressant på spåren när han skriver att särbehandlingen av Sd är något som Sd VINNER på. Men har, handen på hjärtat, Timbro egentligen själva varit bättre, de har väl också särbehandlat Sd?! Och varför ska det vara så svårt att förstå att antirasistiska argument måste bemötas med MOTARGUMENT, inte mobbing, förtal eller försök att tysta argumenten?

Det började med att Markus Uvell från Timbro skrev en debattartikel i Aftonbladet.

Markus börjar med att visa att de etablerade partierna har ett visst samarbete med Sd men mörkar detta av taktiska skäl. De vill inte visa att de tagit det steget. Han skriver att detta dubbelspelet kring hur man hanterar Sverigedemokraterna riskerar att leda till att Sverigedemokraternas stöd ökar! Sen fortsätter han:

Denna cirkus av lögner, pajkastning och ömsesidiga anklagelser kan inte tillåtas fortsätta. Alliansen och Socialdemokraterna bör i stället säga som det är: de bygger ibland sin strategi på stöd från SD. I stället för att ljuga för väljarna bör de öppet bjuda in SD till samtal – när sakfrågan är rätt.

Det spel som nu pågår är inte bara föraktfullt mot de 340 000 väljare som röstat på SD, och nu ges bilden att deras röster ­inte är lika mycket värda som andras. Det är också ohederligt gentemot övriga väljare. I en riksdag där inget block har majoritet kommer stöd emellanåt att behöva sökas även hos SD.

Det sker redan i dag, och kommer att fortsätta. Av respekt för demokratin bör övriga partier erkänna det. Allt annat är att ­ljuga för väljarna…

Men det oärliga spelet kring SD handlar inte om väljarna, utan om ett krystat taktiskt resonemang. Tanken tycks vara att SD ”legitimeras” om etablerade partier vore ärliga med att de ibland är beroende av partiets stöd.

Jag tror analysen är fel. SD är ett parti som hämtar mycket av sin politiska näring ur en kritik av etablissemanget, anklagelser om att ”sanningen tystas ner” och liknande. Det dubbelspel som nu ­pågår riskerar att bekräfta just sådana föreställningar, och därmed locka fler väljare till SD.

På detta svarar Alex Bengtsson, på allvar, att Sd INTE särbehandlas:

Både Uvell och Johansson Heinö är inte dummare än att de förstår att deras snyftretorik är tom. Självklart är SD-väljarnas röster lika värda som andra. Och bara för att så pass många som 340 000 personer har röstat på just SD så finns det ingenting som säger att vare sig röda eller blå partier skulle börja samtala med SD – vågmästarrollen till trots.

Sd:s röster behandlas inte annorlunda, man behöver bara inte respektera rösterna, typ… (suck!)

Och sen säger Alex:

Timbrochefens och hans anhang försöker också att avdramatisera Sverigedemokraternas politik.

Jaha, så gjordes Uvell plötsligt till kramare av Sverigedemokraterna…

Alex skriver samma sak på sin egen blogg.

Slutligen så är Uvells försök till demokratiaspekt i debattartikeln dubbelt än mer tragikomisk än hur han beskriver den ”mediala cirkusen” som varit under våren. Uvell skriver: ”Det spel som nu pågår är inte bara föraktfullt mot de 340 000 väljare som röstat på SD, och nu ges bilden att deras röster ¬inte är lika mycket värda som andras.”

Det är ju det givetvis ingen som tycker förutom möjligen antidemokrater längst ut i avgrundsvänstern. Och skulle man använda Timbrochefens logik så skulle Fredrik Reinfeldt vara tvungen att göra upp med Håkan Juholt i varenda fråga. Sossarna fick ju ändå en del röster i förra valet…

Sd.s röster respekteras, man behöver inte bara respektera Sd:s röster, med andra ord…

Hur var det?

Man blir spyfärdig! (Ursäkta Alex och Markus, men så är det!)

Vi står här med Sverigedemokraterna i riksdagen därför att politikerna, media, Timbro, och ni i Expo valde att censurera, mobba och svartmåla Sd istället för att ta fram argument mot Sd. Det ledde till att Sd stod där med sina argument till större delen OEMOTSAGDA!

Du själv, Alex,  har egentligen visat vägen till hur man borde hantera Sd, genom argumentationsböckerna du skrivit. Men inför valet 2010 fanns INGA argument mot Sd:s idéer alls ute på Expos hemsida (NOLL!). Det var en katastrof. Och i era samtal med de politiska partierna upprepade ni att ni berättar historien om Sd.s bakgrund men att partierna borde ta fram ”egna argument mot Sd”…

Jo, tack, det gick ju bra! Eller hur? Det ledde till att sossarna i sin internstrategi valde att utmåla Sd som ett ”borgerligt parti”, ett ”stödparti för Alliansen” som är för avregleringar och är arbetarfientligt! Medan borgarna valde att tiga ihjäl Sd och bara bemöta sossestrategin genom att säga att Sd var som Vänsterpartiet.

I övrigt gnällde man de bara och sa att Sd var antidemokratiskt, rasistiskt, grundat av gamla nazzar och skulle isoleras.

Lyckat, eller hur?!

Nej, inte alls!

Glöm inte att jag (och en handfull andra) varnade för detta HELA sommaren. Jag hade rätt, Expo, media och varje politiskt parti hade fel!

Nu står vi här med Sd i riksdagen och givetvis har Markus Uvell rätt. Att fortsätta strategin från 2010 och isolera och särbehandla och mobba Sd VINNER Sd på. Precis som de vann på det innan valet 2010.

Det ska Markus ha en eloge för att han visar!

Men…

Handen på hjärtat, Markus. Vad än Timbro kallar sig, liberalt eller konservativt, är inte Timbro precis känt för att vara en empatisk organisation med stort hjärta. Ni har själva genom åren, genom er varumärkesstrategi, skapat denna bild av er (så skyll inte på hur andra utmålar er).

Vad gjorde ni innan valet 2010? Gjorde ni annorlunda än Expo och alla andra politiska partier? Nej!

Inga argumentsamlingar eller försök att på STOR och BRED skala slå tillbaka främlingsfientligheten gavs ut från er sida. Inga kampanjer för en värld utan gränser och med med medmänsklighet och öppenhet.

Det är mycket prat om globalisering i Timbro. Det gör ni rätt i, jag är också för globalisering och en fri marknad. Men det blir tomma ord om man bara ser till ekonomin. Att vi är en mänsklighet betyder också att vi har ansvar för folks väl och ve i Afrika och Asien (t.ex) och att folk från de områdena självklart ska ha någonstans att fly, eller flytta, om det behovet finns där!

Hör man nåt om att Timbro, för att befrämja globaliseringen, gömmer flyktingar? Stöder de ideella sjukhusen för gömda flyktingar? Hur är det med kampanjer för att få Sverige att öppna gränserna för HBT-flyktingar, hur ofta hör man er röst i dessa frågor? Nej, inte ofta, eller hur!  🙂

Ska globaliseringen bara gälla pengar och information, och inte människor, Markus?

Istället för att ni sätter på er clownnäsor och kastar tårtor på varandra, Markus och Alex, så föreslår jag att ni slutar er löjliga debatt och går tillbaka till era organisationer och KRÄVER av dem att de tar DEBATTEN mot Sd och främlingsfientligheten. Med målet att Sd ska ur riksdagen 2014.

Och att ni gör det rätt denna gången. Inte mobba Sd, inte censurera och blockera, utan ARGUMENTERA! Det behövs motargument, idéer, medmänsklig värme och att man tar oron frånSd:s väljare och sympatisörer på allvar och bemöter den. Det behövs nya lösningar och öppna debatter om problem (och problemområden i Sverige).

Här kan ni läsa mer om vad jag ansåg efter valet 2010!

13 tankar om “Hur hanterar man Sverigedemokraterna?

 1. Markus börjar med att visa att de etablerade partierna har ett visst samarbete med Sd men mörkar detta av taktiska skäl.

  Fascistpartiet har röstat med högern i uppåt 80-90 procnet av alla beslut i riksdagen och för Timbro kommer fascisterna att vara oundgägliga om Centern eller KD faller ur riksdagen.

  Det är den enda anledningen till att Timbro som inte har någon annan uppgift än att främja näringslivets intressen nu börjarar relativisera fascistpartiet.

  Först när Timbro ställer frågan VAR OCH VARFÖR riksdagsman Petzell lärt sig sjunga den svanska nazismens motsvarighet till internationalen komponerad av den svenska nazismens portalfigur eller var ocvh när hela partiledningen lärt sig att hylla mordet på en svensk statsminister så kan Timbro börja ge råd till andra i frågan och behålla åtminstonde DELAR av den liberala trovärdighet dom idag helt saknar genom sitt oreserverade tjänande av det särintrersse som stavas n ä r i n g s l i v e t.

 2. Alla vänstermuppars kelande med Stalin och Mao är preskriberat.

  Lite småkramande av Castro kommer man fortfarande undan, med eftersom Castro (fortfarande) tillhör de goda(!).

  ALLA, inklusive Micke, VET att det finns ett brunt förflutet hos SD. Ändå tjatar Micke ständigt om detta och det förefaller vara hans enda skarpa argument vilket är torftigt och vi får invänta preskriptionstiden för det bruna kelandet.

  Om Micke och andra, precis som Uvell begär, skulle sansa sig och istället för invektiv käfta ner SD, hur svårt kan det vara när man har så himla rätt?

 3. Det spel som nu pågår är inte bara föraktfullt mot de 340 000 väljare som röstat på SD, och nu ges bilden att deras röster ­inte är lika mycket värda som andras

  Jag kan inte påminna mig att näringslivet eller högern någonsin ansett att Vänsterpartiet eller deras föregångares röster var vära lika mycket som andras.

  Tvärtom minns jag att näringslivet och övriga partier vägrade ge dessa väljare samma rätt som andra genom att ge dessa partier samma möjligheter att påverka t.ex försvarspolitiken.

 4. Mycket intressant. Alla skäller på alla.
  Och SD får fler röster. Varför. Jo för att det finns så många förståsigpåare i Sverige som tror sig veta. Men ingen försöker sig på något konstruktivt.

 5. Det hade varit konstruktivt ifall den tyska högern valt att liera sig med socialdemokratin istället för med nazisterna och sagt nej i det sista fria valet som hölls innan slakten började dagen efter valet 1933.

  Dom som ser det som kontruktivt att klia samma fascisms arvtagare bakom örat idag iklär sig ett tungt ansvar som sträcker sig hela vägen tillbaks fram till offren för 30 talets fascism.

 6. Just stiftelsen Expo befinner sig i en mycket svår sits. Man kan inte samtidigt var både en organisation som hävdar att man objektivt och oberoende granskar ”högerextrema rörelser” och någon sorts politisk tankesmedja som argumenterar mot deras program. Man kan inte både ha kakan och äta den! Skall man argumentera mot t.ex. Sd så måste man välja ur vilket politiskt perspektiv man skall göra det: socialistiskt, socialdemokratiskt, liberalt osv. Att medarbetarna på Expo är kulturradikala vänstermänniskor är ju ingen hemlighet men att öppet gå ut med att Expo är en vänsterorganisation är knappast klokt. Då har man klart och tydligt valt politisk sida och förlorar trovärdighet som ”objektiv och oberoende”. Att Alex Bengtsson argumentation dessutom är usel är ju ytterligare ett skäl till att Expo nog skall låta bli att försöka sig på detta …

 7. ”Dom som ser det som kontruktivt att klia samma fascisms arvtagare bakom örat idag iklär sig ett tungt ansvar som sträcker sig hela vägen tillbaks fram till offren för 30 talets fascism.” säger Micke Man kan enkelt byta ut tre ord och få en mer aktuell synpunkt:: Dom som ser det som kontruktivt att klia samma kommunisters arvtagare bakom örat idag iklär sig ett tungt ansvar som sträcker sig hela vägen tillbaks fram till offren för 1900 talets kommunism. När ska Expo utreda det vänsterextrema våldet i Sverige? Men det är väl för svårt att kritesera nåt man själv förespråkar!

 8. Dert finns inget parti i Sverige som driver samma linje som Stalin när det gäller hantering och fördrivning av främmande etniciteter.
  Det enda partiet i Sverige som drivs av strävan att skapa en ariskt kristen homogen stat och som på ssikt vill rensa ut andra etniciteter är Sverigedemokraterna och dom bär därmed liksom övriga fascister i Europa den nazistiska arvet vidare.
  Expo har mycket klart och mycket tydligt fördömt det våld som kommer från den sk kallade autonomna vänstern.

 9. Nu har jag läst på lite hos SD:

  Flyktingarna skall fortsätta komma. Vad gäller anhöriginvandring menar man att de ofta inte kan försörja sig själva och därför inte platsar i Sverige. Arbetskraftsinvandring är bra såtillvida att de är högutbildade.

  Vad man ska göra mest är att understödja de fattiga på plats. Då kan man hjälpa fler än om de bor i Sverige.

 10. Det är lustigt att här läsa ”klipp och klistra” Jerlerup fråga sig hur man skall hantera sverigedemokrater: Jag försökte påbörja en debatt, men möttes av ett stolpskott som hänvisade till sina egna hemsidor som källmaterial och som hävdade att ”över”utbildningen av invandrare i förhållande till det arbete de för tillfället har ger upphov till en intäkt till statsbudgeten på 34 miljarder (motsvarande kostnaderna för sveriges ”försvar”). Den som har förmåga att räkna kan istället räkna på vad det kostar att ge invandrare en grundskoleutbildning, gymnasieutbildning och högre utbildning som motsvarar den som infödda svenskar har.

  När klippochklistra Jerlerup talar om hantering av sverigedemokrater menar han egentligen inte att man skall ta debatten med oss. Han menar egentligen: ”snälla, snälla, kan ingen komma på en metod så att man slipper ta debatt med sverigedemokrater”.

  Jag har full respekt för en människa som säger: Jag vill ha fri invandring även om jag vet att den kostar 100 miljarder per år. (en siffra som i storleksordning motsvarar en betydande del av landstingens budget).

  Ni bör nog fortsätta att hålla debatten inom ert partil så är Ni säkra på att få medhåll.

  Se sverigedemokraternas valfilm och fundera igen, inte på det genomslag den fick, utan på det allvarliga problem som den pekar på. Ni som är yngre än 50 bör bli förskräckta över ert liv efter 65.

  De som är läskunniga bör även läsa Renzo Aneröds bok Fiender.

 11. Det kan ju också vara så att man inte vill debattera eftersom mångkulturen ter sig alltmer misslyckad. Kolla t ex PISA 2009 så ser du att mångkulturella länders elever är klart sämre än mer homogena länder. Varför är finska elever så mycket bättre än svenska? Den enda stora faktor som skiljer länderna är ju mångkulturen. Vi får även stryk av fattigare men homogena länder som Estland och Polen.

 12. Bibeln sager att den som lever ett sadant liv skall bli som ett trad planterat vid vattenstrommar vilket ger sin frukt i ratt tid och vars lov inte vissnar och allt vad han gor har framgang . genomborrat sig sjalva overallt med manga kval. Lagg marke till att det inte ar pengarna i sig som ar problemet vi behover alla pengar for att forsorja oss och vara familjer utan snarare karleken till pengar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s