Hur man INTE bekämpar extremism…

Posted on juni 9, 2011

35


Jag läser att det brittiska projektet PREVENT håller på att gå i graven. Det var projektet man drog igång för att minska radikaliseringen av den islamska ungdomen. Det tycks som om problemet med PREVENT var att det blev en samlingsplats för de radikala istället och har bidragit till att ÖKA radikaliseringen istället!

Kungen besökte fryshuset på 90-talet. I denna berömda bild kastar kungen pil med nazisterna, med Vitt Ariskt Motstånds flaggor med nazisymboler i bakgrunden.

En miljard kronor i sjön…

Jo, jo… Det kunde man ana när man såg talarlistorna för Prevents möten. Det inkluderade en hel del personer som eldade på hatet istället för att släcka det. Dessutom ansåg de flesta muslimer att PREVENT bara var en täckmantel för brittiska MI-5. (Vilket det delvis visats vara. MI-5 ställer frågor om Palestina och annat till folk på Prevents möten för att spåra potentiella terrorister).

Det mest tragikomiska är stödet till boxning och styrketräning där man använde retoriken att de muslimer som är mest macho är de som är mot radikalisering. Konstigt, argument, men så sa man!

På ett sätt påminner detta mig om Anders Carlbergs ”biceps”-politik för att stoppa skinheadsrörelsen på 90-talet… Anders lät Stockholms alla nazister och skinheads vistas i en lokal som fryshuset ägde. Sen körde han med nån sorts retorik att man är mer macho om man inte är rasist. (Carlberg är kroppsbyggare och har alltid använt en retorik om att ”se på mina muskler, så kan man bli om man inte är rasist”!)

Fryshusets projekt var en katastrof. Man tillät nazistisk propaganda och rasism. Till slut fick politikerna nog och lokalen stängdes 1996. Kommunen drev en lokal några år till som också den stängdes. När skinhead-rörelsen och Vam (Vitt Ariskt Motstånd) inte längre hade en lokal så dog de.

Inte så egendomligt kanske.

Till Carlbergs och Fryshusets försvar ska det sägas att de lärt sig av misstagen! De projekt Fryshuset driver just nu, bland annat Exit, föreningen som hjälper nazister och gängmedlemmar att hoppa av från destruktiva gäng, nazistiska rörelser och kriminell verksamhet, verkar fungera annorlunda. En viktig skillnad är att man inte tillåter glorifiering av gängen, eller nazisterna, inne på Fryshuset längre.Det är bra!

Hoppas den fryshus-imam man lejt för att motverka gängbildning och radikalisering synas i sömmarna. Det vore nog bäst. Så man inte upprepar gångna misstag igen!

(Expo och Hasans har skrivit om Fryshusets egendomliga satsning för att stoppa nazismen här! Här finns en intressant intervju med Carlberg i Blå Gula Frågor.)

Advertisements