Demokratidebatten: den allra största skandalen!

Många har upprörts över DN-artikeln om att ungdomar inte tycker demokrati är så viktigt. Det är värre än så. Vid en närmare undersökning ser man att det är 1/4 av Sveriges befolkning som inte tycker demokrati är så viktigt. Men en ännu större skandal döljer sig bakom de upprörda artiklarna om hur det står till med folks tilltro till demokratin…

Bloggaren Mary skriver:

Svenska folkets syn på politiker...

”Där går det att läsa att det inte bara är ungdomarna som föredrar en ”stark ledare” utan lika många gör det i spannet 30-39 år och 40+. Alltså ca 23% av Sveriges befolkning tycker det är Ganska bra/Mycket bra med en diktator.”

Jag har följt debatten på avstånd från mina semesterorter i Skåne. Igår satt jag i bussen mellan Sjöbo och Lund och hörde några unga tjejer kommentera politik.

De sa att politik är så tråkigt, för blir man politisk måste man tycka på ett speciellt sätt. Man får inte längre tänka och tycka fritt längre!

På ett sätt är det huvudet på spiken! Det är demokratins dilemma idag, parlamentarismens förbannelse!

Man får lov att engagera sig politiskt men måste då köpa det mesta i ett koncept. Och börjar man arbeta för partiet ifråga måste man säga och göra som partiet vill, annars kan man glömma att lyckas med vad man vill göra.

Demokratiundersökningen

Det som många som kommenterat demokratiundersökningen missar är att när folk säger att demokrati är oviktigt är det för att de ser sig om i Sverige idag. Det är det de ser omkring sig idag som är det de anser är demokrati, och de anser att de inte kan påverka saker runt omkring dem.

De ser hur saker dras i långbänk om de försöker ta kontakt med politiker. Sakerna ska utredas in absurdum. Saker ska framföras på rätt sätt. Rätt kontakter ska kontaktas. Rätt journalister…

Flickorna som pratade bakom mig sa nåt om Sverigedemokraterna också. Jag vet inte riktigt vad. Men sättet som de etablerade riksdagspartierna behandlat Sverigedemokraterna har också ökat på politikerföraktet. Politik är att kasta skit på dina motståndare, i väldigt mångas ögon. Politik är att käbbla utifrån ideologiska elfenbenstorn och inte att närma sig sakfrågorna via dialog.

Detta är ett dilemma. Det ska jag erkänna.

Liberaldemokraterna

Just nu är jag med och bildar ett politiskt projekt, ett parti, som står väldigt nära mina egna åsikter om saker och ting. Därför är jag ganska nöjd. Men även Liberaldemokraterna har en ideologi och en ståndpunkt. Förhoppningsvis kan vi bilda något som är flexiblare än alla andra partier och som uppmuntrar till att partirepresentanterna agerar MOT ”partilinjen” om deras samvete säger så. Men jo, jag vet, själva grundproblemet i hur det politiska systemet fungerar kvarstår. Många ratar nog även L för att även L har en ideologi…

Det är en lösning som nog är den bästa just nu. Därför är jag med och bygger L. Men på sikt måste vi bli av med hela det här stinkande partisystemet. Begrava det ruttna liket av parlamentarismen i nån avlägsen skogstrakt och bygga nåt nytt. Något som är mer anpassat efter det tredje årtusendets behov.

Om man hade frågat hur många som tror de kan förändra samhället omkring dem i stort eller smått hade svaret varit mer pessimistiskt. Långt fler än 1/4 tror att de inte kan förändra något i det lilla och ytterst, ytterst få svenskar tror att de kan förändra den svenska politiken i stora frågor.

Det paradoxala är att om man frågar politikerna i riksdagen så tror inte ens de att de kan förändra mer än småsaker.

Hundra år efter demokratiseringen borde vi ha kommit lite längre i utvecklingen!

Den största skandalen

Men vet ni vad som förundrar mig mest? Att undersökningen väckte förvåning! Har verkligen politiker och media så lite kontakt med hur folk ute på gatan tänker och känner om politiken idag? Det är nog det som är den största skandalen, att de inte visste!

Politik är det man gör en gång vart fjärde eller femte år, när det beslutats att det ska pratas politik och slängas runt vallöften. Annars är man inte ute mycket och kampanjerar… Lyssna på vad folk anser om det!

*****

Många har kommenterat undersökningen. DN-huvudledareSvDJuristens funderingarMinaModerataKaramellerViktualiebrodernScaber Nestor;Lars-ErickTokmoderatenMotpolJan NilssonBeelzebjörnThomas BöhlmarkUnni DrouggeMartin MobergKnapsu; och Johan ”Mitt i steget”, Westerholm, Högberg, Gun

5 tankar om “Demokratidebatten: den allra största skandalen!

 1. F.d moderata riksdagsledamote Ann-Marie Pålsson har skrivit en del intressant om detta.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/riksdagen-har-blivit-maktlos
  http://www.newsmill.se/artikel/2009/05/21/meningslost-att-vara-riksdagsledamot-i-moderaterna.

  För övrigt är jag väldigt trött på den senaste debatten om Kungen och strippklubbar. INGEN som som är mot kungen diskuterar vilken konstitutionell makt en eventuell president ska ha och för övrigt kan man både ha bättre konstitutionell maktdelning med mer självständiga riksdagsledamöter och samtidigt ha monarki i dess nuvarande form.

 2. Jag har funderat på om det här med partilinjer är det som orsakar avsaknaden av sant liberala partier. Är det så att alla liberaler är så individualistiska att man inte kan samarbeta i ett parti? (och därför skriver bloggar istället)

 3. Det där tror jag du har rätt i egoisten.

  De ogillar partilinjer och därför blir det bara pannkaka av allt, eftersom de inte kan ena sig för att förändra samhället på allvar!

 4. Egoisten. Visst ligger det mycket i det. Liberaler är ofta så liberala att de har svårt att finna sig i partipiskor.
  Därför befolkas partier som kallar sig för liberala faktiskt av personer vars liberalism är rätt vag…. I vart fall när partipiskorna viner. Vilket de gjort allt mera de sista decennierna. Och de mest övertygade liberalerna lämnar ”sina” partier, inte liberalismen. Eller försöker tiga och lida i tysthet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s