Bitcoin som alternativ valuta

Den elektroniska valuta som börjar omskrivas en hel del är en riktig valuta. Det betyder en del saker. För det första betyder detta att ett alternativt valutasystem börjar växa fram utanför regeringars kontroll och det är jättespännande. Men… det betyder också att värdestegringarna på bitcoin är en spekulativ finansbubbla. För de normala ekonomiska lagarna gäller för bitcoin också! Om man vill skapa en alternativ valuta kan man inte bara förvänta sig att de POSITIVA effekterna av valutan ska infinna sig, alla de negativa effekter valutor har, och alla risker som är förknippade med valutor gäller givetvis även för en elektronisk valuta…

En valutas värde definieras normalt sett av två faktorer. TILLIT och MAKT. Normalt sett ger regeringar ut valutorna eftersom de har MAKT att sätta bakom mynt- och sedelutgivningen, så att folk fortsätter att handla även om tilliten till valutan sjunker. Det ska mycket till innan tilliten till en valuta har sjunkit så mycket att folk inte alls använder den: det är MAKTEN bakom som garanterar valutan.

Alternativa valutor finns. Men oftast måste även de ha nån form av makt bakom. Jag befinner mig i Höganäs just nu och Höganäsbolaget hade en form av enkel valuta som bara kunde inlösas på bolagets handelsbod. I det fallet var företaget makten bakom valutan. Idag har vi kuponger i reklam och dagstidningar. Kuponger är en sorts valuta också.

Dessutom har grupper av människor spontant hittat på egna valutor ibland. Men detta har varit i liten skala. I Gnesta hörde jag att man på landsbygden använde mässingsbitar som ”kreditbevis” som man handlade med fram och tillbaka…

I stor skala har sånt här bara skett vid kris- eller krigstider. Men då har detta ”spontana” skapande av valutor oftast styrts av kriminella intressen som ersatt bolag eller stat som ”MAKT”.

Kryptovalutor

Nu har kryptovalutor börjat växa fram på internet. Främst av dessa Bitcoin.

Försök att skapa en e-valuta har gjorts tidigare. tex RipplePayeCache, and ecash. Men de har skapats centraliserat och de som skapat dessa valutor har inte haft MAKT nog att kunna garantera valutan. Det fascinerande med bitcoin är att den funkar som de alternativa valutorna som funnits genom historien, som överrenskommelser mellan människor vid sidan om statens pengamonopol. Men utan en makt bakom.

Aktörerna själva ger legitimitet åt valutan. Vilket stärks av att vem som helst, med lite besvär, kan ”framställa” nya bitcoins. I liten skala, men ändå.

Jag gillar idén. Exakt vad kryptovalutorna kommer att betyda ekonomiskt är svårt att säga, men om man tillåter systemet att vara kvar och det visar sig omöjligt att sabotera med datavirus och liknande, kommer hela det globala finansssystemet att se annorlunda ut om några år.

Även annonsmarknaden kan komma att se annorlunda ut vilket bitcoinblogger skriver om.

En VALUTA

Men… Bitcoin visar just nu tecken på att vara en finansiell bubbla…

Poängen med bitcoin är att det faktiskt ÄR en valuta. Alltså finns det inte bara fördelar, utan även nackdelar, med denna valuta. Till nackdelerna med valuta- och penningsystemet hör något som kallas spekulation.

Just nu är det en del folk som håller på att försöka göra sig riktigt rika på bitcoin.Man kan nämligen köpa bitcoin av olika säljare för riktiga dollar. och värdestegringen är enorm.

Bitcoin fungerar just nu som nån sorts hybrid melan en valuta och ett finanspapper. De köps och säljs och värdestegringen är så stor att värdet på en bitcoin ökat 55% på två veckor. Detta är spekulation, och inget annat. Och precis som med IT-bubblan eller liknande kommer givetvis luten att gå ur även denna bitcoin bubbla.

Det allra säkraste tecknet på att det ÄR en spekulativ bubbla just nu är att de som förespråkar bitcoin inte säger, eller vill säga ett SMACK negativt om handeln eller bitcoin. Spekulation drivs av förväntningar och därför är det, lustigt nog, alltid så att folk som driver en spekulativ bubbla framåt ALLTID har inställningen att man ska ”tänka positivt” och inte säga något negativt. Säger man nåt negativt, eller pekar på ett problem, kan detta skada värdestegringen ju!

Jag såg det på nära håll med IT-bubblan för några år sen. Boo.com funkade ju så, om ni minns dem. Bolaget vars börskurser ökade hundratals procent i värde medan bolagets egentliga inkomster sjönk! Journalister som försökte granska dem fick höra att grundarna av Boo.com att de spred negativitet, vilket var farligt. Medarbetarna fick höra att de inte skulle diskutera vanliga nationalekonomiska faktorer som P/E-(pris/vinst) tal . Boo.com och Birgerssons Framfab representerade det NYA och inga gamla ekonomiska lagar gällde längre…

I Boo.com fick man avskeda folk i 1999, när bubblan började brista. Då fick medarbetarna som tvingades gå ett mail där de ombads lämna arbetsplatsen direkt utan att säga ett ord till någon… Skulle de pratat skulle de spridit negativitet…

En IT-företagare jag mötte som överlevde kraschen sa att hans bolag överlevde för att de vågade diskutera PROBLEMEN med It-bubblan, inte bara fördelarna. Alltså tog de avstånd från spekulation…

Normala ekonomiska spelregler

Folk som stöttar bitcoin säger att det är en normal valuta. Bra! Men då gäller också NORMALA EKONOMISKA SPELREGLER! 55% ökning på två veckor, 100.000 % ökning av värdet på ett år… Det brukar tyda på spekulation!

Som förespråkare av bitcoin behöver man inte acceptera mina ord att det är så, men med ett minimum av kunskap om ekonomi bör man DISKUTERA RISKERNA med värdestegringen!

Läs mer i artikeln jag skrev igår om bitcoin 

Jag följer fascinerat bitcoin-utvecklingen. Det här är stort.

Det mest intressanta är hur alternativa valutasystem nu håller på att etablera sig. Vi lever i en tid som kommer att bli ihågkommen som lika nyskapande finansiellt sett som när sedlarna skapades på 1600-talet.

Men… Jag gillar clowner på cirkus. Ni vet de som gör bort sig, råkar drämma tårtor i varandras ansikten, och sånt… jag har saknat skådespelet från 1999 och 2000. Det var ganska kul att se clownerna på finansmarknaden göra bort varandra och linka ut från cirkusarenan med tårta över hela nyllet…

Jag bänkar mig förtjust på första parkett och ser fram emot en kladdig tillställning med kraschande spekulanter i bitcoin-bubblan! Och jag ser fram emot att få se världens centralbankschefer oroa sig över konkurrensen, och att se deras försök att använda bitcoin bubblan för att förbjuda de alternativa valutorna…

Det här blir en kladdig och gapig föreställning! Kul!

Men jag oroar mig lite för att världens regeringar kan komma att försöka kontrollera internet ännu mer i framtiden, för att försöka stoppa kryptovalutorna.

Nakna Sanningen

Annonser

8 thoughts on “Bitcoin som alternativ valuta

 1. Bra post. Jag är inte helt övertygad om att du har rätt om att det faktiskt är en valuta däremot. Jag har nämligen inte hittat något man faktiskt kan köpa för den förutom andra valutor. Då är det snarare en handelsvara av något slag i mina ögon. Går förstås att dra paralleller till guld som det också är någorlunda svårt att göra vettiga transaktioner med men jag tycker guld faller i en kategori för sig.

 2. Det går ju dock inte växla tillbaka bitcoin till dollar eller euro, så förödelsen av spekulationen (för det är det naturligtvis) blir begränsad. Just nu finns ju begränsat med saker man kan köpa för bitcoin, datorspel har jag sett och det finns säkert andra saker också.. men inget som är inflationssäkert, så jag ser egentligen inte värdet med att spekulera i bitcoins. Ska man konsumera enorma mängder datorspel, eller hoppas man att valutan ska bestå så länge och det spekulerade värdet, att man kan komma att investera i något bättre på sikt, innan kraschen kommer?

 3. Ska bli mycket intressant att följa detta.
  Tycker att bitcoins mest kan liknas vid en värdemetall såsom guld. En begränsad tillgång och förtroende gör att värdet hålls uppe. Vad är det ”egentliga” värdet på guld!? Visst känns kursuppgången nu rejält osund, men det beror säkert på nyhetens behag och att många tycker det låter bra och spännande. Kursen kommer säkert stabiliseras och det kan den nog lika gärna göra på dagens nivå (eller högre) som att den faller rejält innan den stabiliseras. Sedan kan ju förstås den falla drastiskt om den tappar förtroendet genom att den görs olaglig eller om det visar sig att det finns säkerhetsproblem.
  Undrar hur staterna kommer motivera att folk inte ska få köpa och sälja kryptovaluta!? Vågar man gissa på att orden ”terror” och ”pedofil” kommer finnas med i motiveringen…!? 😉

 4. Ser ut som ett pyramidspel i mina ögon. Det är upplagt för att de som går in tidigt är de som tjänar de stora pengarna. Så länge det kommer in flera som vill köpa bitcoins så går värdet upp som jag förstår. Vad händer när inflödet av nya köpare minskar eller stannar av?

  Men å andra sidan, vad skiljer bitcoin från t.ex. aktiehandeln? 🙂 förutom att det är mindre reglerat?

 5. Ja det ser ut som pyramidspel och är det nu. Det håller jag med om. Och även aktier hade man kunnat handla med som en valuta om det funnits överrenskommelse om det!

 6. Ping: Vad hände med bitcoin? « Sverige är inte världens navel!

 7. Själv håller jag mig till KLÖVER valutan som inte är spekulativ. Den är nämligen baserad på honung. En KÖVER sedel är värd en burk 700 gram honung.
  Honung går inte att spekulera i , bina har en naturlig övre gräns.
  Honung har i gångna tider används som betalningasmedel.
  KLÖVER sedeln är bara bekvämare att handla med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s