Thomas Bodström bar ansvaret för katastrofen i Göteborg 2001!

Posted on juni 1, 2011

16


Vi närmar oss mer och mer 10 års dagen av kravallerna i Göteborg inför EU-toppmötet 2001. Det mesta som debatteras handlar om polisövervåld. Och ja, om någon är mot polisövervåld så är det jag! Men att skylla allt på polisen för att det blev kravaller i Göteborg 2001 anser jag är att förvrida och förvanska historien.

Ansvaret för katastrofen 2001 var regeringens. I huvudsak Thomas Bodströms, eftersom han var justitieminister! Han förhindrade att polisen agerade effektfullt mot de vänsterterrorister som planerade sabotage i Göteborg inför toppmötet. Han agerade dessutom inte för att få kommittéerna för de officiella motdemonstrantionerna att ta avstånd från Afa och svarta blocket.

Timbro har rätt!

Timbro ska fira globaliseringens seger vid tioårsdagen av Gbg 2001. Jag har anmält mig till deras globaliseringsfest den 15/6. I inbjudan skriver Timbro så här:

Nu har det gått tio år sedan gatstenarna yrde. Göteborgskravallerna blev kulmen på det globaliseringsmotstånd som hade vuxit under flera års tid. Vad höll på att hända med världen? Samtidigt fanns det de som såg hur marknadsekonomi och demokrati minskade fattigdomen världen över och att det faktiskt var mer globalisering och kapitalism som behövdes för att rädda vår jord. Det är också tio år sedan Johan Norbergs världsberömda bok Till världskapitalismens försvar (Timbro) publicerades.

Detta har fått många att bli arga på Timbro (Ex. Beelzebjörn och Elin Grelsson)

Inte jag. Inte i detta fallet! Jag välkomnar detta. Det är bra! I tio år har man ältat polisens ansvar och inte sagt ett pip om regeringens och Bodströms ansvar och man har i praktiken romantiserat det svarta blockets och vänsterterroristerernas roll.

Jag återpublicerar ett inlägg  jag skrev för några dagar sen.

*****

Det svarta blockets och AFAs ansvar

Det ni ser på bilden här nedan är den affisch AFA, Antifascistisk Aktion spred i Göteborg innan toppmötet 2001. Orsaken till kravallerna var inte polisen, utan Afa, och att alla i de officiella sammanslutningar som var mot toppmötet gullade med detta Afa. Ytterst bär justitieminister Thomas Bodström ansvaret, eftersom han visste, eller borde ha vetat vad Afa planerade. Ändå agerade han inte. Och efter toppmötet såg han stillatigande på när den svenska poliskåren smutskastades!

Jag följde utvecklingen innan toppmötet. På Afa:s forum och hemsidor ute i Europa, och det s.k. ”svarta blockets” hemsidor, där Afa ingick,  pratade de om sabotage, och om de ”kul” saker man kunde göra med slangbellor,  järnrör och gatsten, tex banka ner poliser och krossa McDonalds fönster. Och polisen skulle de provocera sa de. Om polisen betedde sig för vänligt och fredligt skulle man provocera dem så det blev konflikt och kaos!

Någon tid innan toppmötet publicerades affischen ovan. Jo, jo… ingen dialog… Sabotage… ”She is mad and mean…” Och ska gå genom stan som godzila…

Att Afa planerade sabotage var knappast någon nyhet för någon. Det ”svarta blocket”, som de ingick i, brukade ju förbereda sabotage inför varje toppmöte. Men ändå släpptes de in i den s.k. ”Götborgsaktionen”, dvs samarbetsorganet för protesterna mot EU som förberedde demonstrationerna. När man pratade med Göteborgsaktionen om Afa sa de i praktiken bara ”fuck off” och la på luren. Vänsterpartiet var värst, för dem var Afa ”våra goda vänner”…

Det absolut värsta var att Göteborgsaktionen  tillät motdemonstranterna att vara maskerade. Något som enbart det våldsfixerade Afa och deras allierade gynnades av. Man sa att det var för att skydda dem från nazister… Jo, hej, kom och hjälp mig!

Vilka som här ingick i Göteborgsaktionen ser ni längst ner i denna artikel. Vänsterpartiet, Grön Ungdom, Fältbiologerna och Miljöpartiet, bland annat…

Ingen gjorde något mot den väntade Afa-stormen. Polisen FICK inte (ordern kom direkt från regeringen och Thomas Bodström) och de andra motdemonstranterna brydde sig inte.

Därför blev det kaos från början. Polisen slog till mot Hvitfeldtska (där Afa-folket lagrade gatsten och stålrör) och sen urartade allt. Resten är historia…

Efterspelet

Efteråt skedde något mycket underligt.

Regeringen utredde kravallerna men tonade ner betydelsen av att det ”svarta blocket” och Afa, de som drev fram kravallerna, också ingick i organisationskommittén för motdemonstrationerna,

Utredningen la i praktiken all skuld på polisen. Trots att polisen var bakbunden och inte kunde eller FICK göra ett skvatt. Sen exploderade allt.

Idag 10 år efter kravallerna är det dags att rentvå den svenska polisen en aning, anser jag!

Det första steget vore att publicera Afa:s affisch från INNAN toppmötet 2001. Än idag har, så vitt jag vet, ingen svensk tidning och inget svenskt TV-program publicerat denna affisch. Efter det vore det kanske på sin plats att ställa en och annan fråga till de politiker som villigt hoppade i säng med Afa och det svarta blocket.

Ytterst bär Thomas Bodström ansvaret. Han var justitieminister då. regeringen bakband polisen. Regeringen ingrep inte mot att Göteborgsaktionen gullade med terrorister. Regeringen smutskastade efteråt svensk polis och la skulden på dem!

Innan Göteborg 2001 pratade jag med polisen. Jag hade ju sett hur svarta blocket förberedde terrordåd. När jag fick tips kontaktade jag polisen i Göteborg och Stockholm.

Vi kan inte göra något, sa de… Regeringen har beslutat att afa ska behandlas som normala demonstranter. Politikerna har bestämt att vi inte FÅR inte agera förrän något sker i Göteborg, inte före…

Vem gav den ordern?

Göteborgsaktionen

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Jag publicerar

Advertisements