Myten om förbudet mot nationalsången vid skolavslutningar…

Sommarlovet närmar sig och dessutom sjätte juni, Sveriges Nationaldag. Traditionsenligt börjar därför Sverigedemokrater spamma internet med vandringssägnen att det numera är förbjudet att sjunga nationalsången i skolorna, och att svenska flaggan är förbjuden i skolorna. Dessutom gnäller de över att invandrares kultur representeras på nationaldagen.

Jag har alltid tyckt att denna vandringssägen är speciellt lustig.

Om man besöker skolor vid tiden för skolavslutningarna ser man att det är de invandrartäta skolorna som mer än alla andra skolor flaggar med svenska flaggan. Dessutom är invandrare oftast bättre på nationalsången än genomsnittet.

Det man slutat sjunga är diverse gamla psalmer. Nationalsången sjungs som förr, och lika ofta som förr, dvs inte i alla skolor. När jag var liten sjöng vi den alltid den 6/6, inte vid skolavslutningen.

Förresten. På tal om det. har ni tänkt på att vår svenska nationaldag  i praktiken blivit invandrarnas dag i Sverige. Det är invandrarnas och knätofsarnas dag… Nästan alla andra stannar hemma. Det måste vara skönt att fira nationaldagen numera eftersom t.o.m Sverigedemokraterna håller sig borta från de evenemangen. Det är väl för många invandrare på de officiella tillställningarna, antar jag.

Eftersom invandrarna vill fira Nationaldagen är det kanske inte så konstigt att det blir mycket invandrarkultur där då. För övrigt kan väl ytterst få ”svenskar”, och ännu färre Sverigedemokrater, dansa hambo, schottis och slängpolska numera…

Personligen bryr jag mig inte så mycket om svenska flaggan. Jag är kosmopolit och ser världen som en enhet. Nationalism har jag sett nog av och jag undviker det!

Men jag kan förstå att folk som tvingats byta hemland oftast har ett större behov av att rota sig i det nya landet. Därför är det inte konstigt att våra invandrare firar Nationaldagen mest av alla. För dem betyder flaggan enormt mycket, det är deras sätt att skapa sig en identitet, och gro nya jordfasta, djupa, rötter.

Tänk på det nästa gång nån på Facebook frågar om du är för eller mot att förbjuda Nationalsången…

/Torbjörn Jerlerup

Annonser

19 thoughts on “Myten om förbudet mot nationalsången vid skolavslutningar…

 1. Fast jag har då varit med om just det där på nationaldagsfirandet: ”Senare idag kommer Stockholms spelmanslag att spela gamla svenska polskor. Men för att ingen ska tro att vi tycker att den svenska folkmusiken är _bättre_ än någon annan folkmusik – det tycker vi inte _alls_, hehe! – så kommer här nu först Zebán Kzüzcsk att spela för er på kurdisk rörflöjt”. 🙂

  //En sverigedemokrat som dansat både hambo, schottis och slängpolska under många lyckliga sommarnätter

 2. Bra inlägg.

  Jag hatar det förbannade ljugandet om vad som är tillåtet i det här landet som är ett av dom mest fria och minst korrumperade i hela världen om man jämför.

 3. Micke: ja, det _har_ varit fritt. Under några decennier på 1900-talet så hade vi det väldigt bra på många sätt – och landet gick framåt.

  Men nu dras tvångströjan åt igen. Vi tvingas för varje år mer-och-mer att anpassa oss efter islam, samtidigt som landet blir fattigare och fattigare på grund av vi måste betala för invandrarnas försörjning, fängelsevistelser, polisinsatser, rättsväsendets insatser, sociala insatser, och Gud vet allt…

 4. Jag vet att svenska högerextremisters stora nummer är offerrollen på vilket allt dom gör och tänker hängs upp och att denna bygger på upprepandet i det oändliga om att det är förbjudet att säga vad man tycker i Sverige som enligt alla tillgängliga data är ett av världens allra mest fria och minst korrumperande länder.

 5. Jag tycker sverige borde stoppa invandringen och skövla ut en hel del ur sverige tills sverige får upp sin ekonomi igen till den behövande och hålla de stadigt med invandringen. som de e nu håller sverige på bli ett fattigt land som e fullt med kriminalitet och andra problem.

 6. Den här myten om flagga och kyrka är förvisso en myt, när det handlar om att det skulle vara en regel, men det är fakta att det finns vissa skolor som väljer att plocka bort den kyrkliga och nationalistiska aspekten ur skolavslutningfirandet pga att de (etniska svenskar) tror att det ”kränker” andra nationaliteter och religioner.

  Frågan är hur dessa svenskar har kommit fram till den slutsatsen? Kan det bero på den rådande nazifobin som får dessa individer med makten att bestämma skolavslutningen att överreagera som de gör? Hur har det blivit mer eller mindre accepterat att förutsätta att invandrare skulle kunna bli kränkta av ditten och datten? Och att utan några som helst rimliga belägg fatta beslut baserat på den fördomen?

  Det finns alltid folk som blir kränkta av vad som helst, särskilt i dagens sverige, men varför får denna mikroskopiska andel av invandrare denna makt över dessa politiskt korrekta individer? såpass att de anser sig ha rätt att tala om för alla andra när någon är kränkt.

 7. ”Därför är det inte konstigt att våra invandrare firar Nationaldagen mest av alla.”

  Förlåt, men har du källa på det där? Inte för att du skriver artikeln för någon tidning och behöver delge källa utan mest för att det inte låter särskilt trovärdigt. Skulle va fint med något underlag. Tack!

 8. Så sant! Jag har själv varit på flera skolavslutningar där man ej sjungit nationalsången, men där näst intill hundra procent varit etniska svenskar utan invandrarbakgrund. Traditionerna skiljer sig helt enkelt åt och tjafset om ”islamisering” är bara ett sorgligt tecken som visar hur SD:s tongångarna och språkbruk blivit mer accepterade.

 9. Zzzzzz tror inte artikelskrivaren faktiskt varit på någon skolavslutning alls på den senaste tiden. På mina barn’s skola har dom då flyttat avslutningen till aulan i skolan ist för kyrkan som det brukade vara, pga alla olika nationaliteter. Den svenska nationalsången är också borta, inte för jag tror den är förbjuden, men har aldrig fått något riktigt svar av lärarna på skolan varför den faktiskt ÄR borta. Därför anser jag den som bort prioriterad. En svensk största skräck tycks vara bli kallad rasist/nazist, och därför väljer många att skyfla undan sånghäftet med nationalsången och viker ihop svenska flaggan och stoppar den i byrålådan.

 10. Vi skulle spela en rockversion av ultima thule du gamla du fria på skolavslutningen. Det fick vi inte :@ Bor vi inte i sverige? Börjar tvivla på det!

 11. Väldigt få sjöng Nationalsången på skolavslutningarna på 70-talet ens. Den sjöng man på svenska flaggans dag, någon dag innan ju. Poängen är ju den att Nationalsången inte betytt speciellt mycket vid skolavslutningarna de sista 50 åren!

 12. Att skolavslutningarna allt oftare inte är i Kyrkan har inget med invandringen eller deras åsikter att göra. utan det är skollagen det handlar om att skolan ska vara religöst oberoende Du ska inte sitta i kyrkan bli tex välsignad under det att du har skolplikt.

 13. Myt och myt…. Jag kommer mycket väl ihåg skolavslutningen 1998 när vi fick besked om att vi inte fick lov att sjunga Sveriges nationalsång….

 14. Tycker att hela grejen om nationalsången och avslutning i kyrkan är rätt plojig. Speciellt nationalsången. Att använda Sveriges nation som synonym med Sveriges kultur och kulturarv är ju bara bisarrt. Hela grejen med kultur är att den förändras. Vi sjöng ju inte nationalsången under stormaktstiden, då var den inte skriven. Samtidigt som vi härjade i Ryssland så blev vi influerade av den franska kulturen språkligt och arkitekturmässigt, innan det var det från de Tyska staterna som under hansaeran gav oss många ord och traditioner. Vi tog in mängder av holländare som fick jobba i järnverken, och Descartes dog i Stockholm. Sveriges gränser har inte heller alltid varit desamma. Till och med Kungen har ju invandrarbakgrund om man går tillbaks till Karl XIV Johan, och drottningen är från Tyskland. På grund av detta och en massa annat i samma stil är det bara naivt att tro att Sveriges kultur inte har förändrats förrän nu. Skall vi hålla på de ursvenska traditionerna så får det väl bli midvinterblot och midsommar samt massa obskyra hedniska asafester. Vem skall bestämma när kulturen har utvecklats färdigt och är perfekt, och vad säger att det är dåligt om vi börjar använda arabiska slangord när vi redan pratar svengelska och har en jävla massa låneord från Frankrike och Tyskland? Allt det där med Sveriges kultur är med andra ord mest subjektivt och naiva påhitt som bara är känsloargument av folk som av någon anledning tycker att viss kultur är bättre än annan kultur.
  C’est tout! (Hoppas det är ok att jag använde lite franska där mitt i all den rena fina svenskan.)

 15. Fan va skönt att läsa att det ej är förbjudet att sjunga du ” du gamla du fria”. el.likn..eller som jag hörde något mummel om att …den blomstertid nu kommer …ej får sjungas av barnen.Eftersom jag ej har tid och ej¨är påläst…så går jag på alla ”myter” och blir förbannad…Jag tänkte:…att ens skapa såna regler eller att bara ta upp sånt som disskussion!..fan..invandrare och blivande ”svenskar ” måste ju tänka att vi ursvenskar är ryggradslösa …som bara lägger ner oss …och tar bort vår egen nationalsång m.m. ..Dom måste ju undra varför!..Jag skall försöka läsa på och förkovra mig lite!!..Är arbetsgivare för ett par grabbar ..och har två ”nysvenskar”. anställda ..helt schysst…dock inte helt enkelt att passera svenska fack o myndigheter!!.Det är till stor del den här j-a ”luddigheten”….som skapar en massa rykten och som stoppar en positiv syn på integration m.m…Regering och myndigheter måste börja köra med öppna kort med vad som händer, vilka planer som vi har…så vi kan börja jobba med detta ,integrera m.m……för nu vet ingen någonting om någonting…utan bara en j-a massa rykten..=Vi kommer ingen vart!

 16. Du har rätt i mycket men överskriften Sverige världens navel är helt oväsentlig i detta fall. Det handlar inte om att folk tror att Sverige är jordens mittpunkt eller att allt kretsar kring sverige utan det handlar om att jag som så många andra älskar vårt vackra land: vacker natur, frihet, sociala skyddsnät, värderingar, traditioner som jul, midsommar, kräftskiva mm. Sverige är inte världens navel men naveln i vår uppväxt och identitet!

 17. Ping: Nu förbjuder vi allt som är svenskt! | Life as Me

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s