10 år sen Göteborgskravallerna 2001. Dags att rentvå polisen!

Sveriges poliskår har fått klä skott för Göteborgskravallerna 2001 i 10 år nu. Nu är det dags att rentvå dem!  Det ni ser på bilden här nedan är den affisch AFA, Antifascistisk Aktion spred i Göteborg innan toppmötet 2001. Orsaken till kravallerna var inte polisen, utan Afa, och att alla i de officiella sammanslutningar som var mot toppmötet gullade med detta Afa. Ytterst bär justitieminister Thomas Bodström ansvaret, eftersom han visste, eller borde ha vetat vad Afa planerade. Ändå agerade han inte. Och efter toppmötet såg han stillatigande på när den svenska poliskåren smutskastades!

Jag följde utvecklingen innan toppmötet. På Afa:s forum och hemsidor ute i Europa, och det s.k. ”svarta blockets” hemsidor, där Afa ingick,  pratade de om sabotage, och om de ”kul” saker man kunde göra med slangbellor,  järnrör och gatsten, tex banka ner poliser och krossa McDonalds fönster.

Någon tid innan toppmötet publicerades affischen ovan. Jo, jo… ingen dialog… Sabotage… ”She is mad and mean…” Och ska gå genom stan som godzila…

Att Afa planerade sabotage var knappast någon nyhet för någon. Det ”svarta blocket”, som de ingick i, brukade ju förbereda sabotage inför varje toppmöte. Men ändå släpptes de in i den s.k. ”Götborgsaktionen”, dvs samarbetsorganet för protesterna mot EU som förberedde demonstrationerna. När man pratade med Göteborgsaktionen om Afa sa de i praktiken bara ”fuck off” och la på luren. Vänsterpartiet var värst, för dem var Afa ”våra goda vänner”…

Det absolut värsta var att Göteborgsaktionen  tillät motdemonstranterna att vara maskerade. Något som enbart det våldsfixerade Afa och deras allierade gynnades av. Man sa att det var för att skydda dem från nazister… Jo, hej, kom och hjälp mig!

Vilka som här ingick i Göteborgsaktionen ser ni längst ner i denna artikel. Vänsterpartiet, Grön Ungdom, Fältbiologerna och Miljöpartiet, bland annat…

Ingen gjorde något mot den väntade Afa-stormen. Polisen FICK inte (ordern kom direkt från regeringen och Thomas Bodström) och de andra motdemonstranterna brydde sig inte.

Därför blev det kaos från början. Polisen slog till mot Hvitfeldtska (där Afa-folket lagrade gatsten och stålrör) och sen urartade allt. Resten är historia…

(Angående Hvitfeldstka kan man ställa frågan hur arrangörerna av EU-motståndet ens kom på tanken att låta terrorister och vanliga demonstranter övernatta i samma lokaler. Det var en del av strategin de hade att neutralisera terroristerna genom att inkludera dem. Knappast så smart!)

Efterspelet

Efteråt skedde något mycket underligt.

Regeringen utredde kravallerna men tonade ner betydelsen av att det ”svarta blocket” och Afa, de som drev fram kravallerna, också ingick i organisationskommittén för motdemonstrationerna,

Utredningen la i praktiken all skuld på polisen. Trots att polisen var bakbunden och inte kunde eller FICK göra ett skvatt.

Idag 10 år efter kravallerna är det dags att rentvå den svenska polisen. Det första steget vore att publicera Afa:s affisch från INNAN toppmötet 2001. Än idag har, så vitt jag vet, ingen svensk tidning och inget svenskt TV-program publicerat denna affisch. Efter det vore det kanske på sin plats att ställa en och annan fråga till de politiker som villigt hoppade i säng med Afa och det svarta blocket.

Ytterst bär Thomas Bodström ansvaret. Han var justitieminister då. regeringen bakband polisen. Regeringen ingrep inte mot att Göteborgsaktionen gullade med terrorister. Regeringen smutskastade efteråt svensk polis och la skulden på dem!

Göteborgsaktionen

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser

8 thoughts on “10 år sen Göteborgskravallerna 2001. Dags att rentvå polisen!

 1. Trams!

  Oavsett vad ligisterna i ”svarta blocket” må, eller må icke planera så får inte poliser i en rättsstat att agera som man gjorde där. Massaresteringar bla. Sen är varken järnrör eller gatsten illegala vapen. Du har alltså ingen rätt att beslagta sådana.

  Det är dessutom allt annat än klever att skjuta skarpt in i folkmassor.

 2. @Rene, väx upp. Visst är järnrör och gatsten i orätta händer att betrakta som illegala vapen.

  Polisen gjorde så gott de kunde, sett utifrån de beslut som tyvärr bakband dem när det gäller möjligheterna att få ta itu med anarkistiskt och politiskt våld (som t ex i Gbg-01).

 3. Inget av dom vittnemål om vad som defacto hände när polisen tvinga oskyldiga att under förolämpningar som ”vänsterfitta” ligga i timmar och pissa på sig på kall asfalt säger mig att det är dags att5 rentvå polisen.

 4. Ja sen löpte allt amok. Som jag skriver. Men jag är intresserad av hur allt startade och vad man hade kunnat göra för att stoppa det!

 5. Vill du ha en enkel sumering?

  Ta bort varje möjlighet för ligisterna att kunna ta på sig offermanteln.

  Det behövs en attitydförändring i grunden hos polisen. Då menar jag inte minst inför lämplighets test innan man ens kommer in på polishögskolan. En klar och tydlig fingervisning från styrande ort om att övergrepp på civila kommer att bestraffas. Idag har vi en vi skyddar våra egna menatlitet inom polisen. I en rättstat borde angivarmentaliteten vara den rådande inom poliskåren. Det borde vara i allas intresse att RamboCop snabbt sorteras ut till att administrera felparkering. Bemöt folk med vänlighet inte större påkar och aggresivare tårgas. Ingrip först när demontranter börjar slå sönder saker, och ingrip då mot de som faktiskt begår ett brott.

  Sen får man inte glömma en av det absolut mest effektiva sätten att stoppa saker är att inte förlägga EU topmöten i storstäder. Flyttar man jippot ut på landsbyggden blir det linte lika mycket ”collateral damage”.

 6. Allting bygger på något annat. Tankekedja:
  Det är polisens fel att Hannes blev skjuten.
  Nej, det är svarta blockets fel för de slog sönder affärer och var farliga.
  Nej, det är polisens fel för de stormade Hvitfeldska och gjorde så att svarta blocket blev arga.
  Nej, det är AFAs fel för de tryckte en Godzilla-poster som provocerade poliserna att göra tillslag.

  Ungefär så lva? 🙂

  Jamen då spär jag på med lite till:
  Det är polisens fel för de löpte oprovocerat amok på tidigare demonstrationer, bland annat EMU-demonstationen i Malmö där Per Gharton blev tagen i ett massgripande.

  😉 Så där kan man hålla på i evighet i stort sett.
  Men vad är det senaste som hänt på dessa fronter?
  Svarta block hör man knappt någotning om längre. Det är sällan som det blir urspårade demonstrationer, det senaste jag kan komma på som det var något liv om var ”Stoppa Matchen”-bråken i Malmö och det var inte speciellt mycket kravallande där heller i jämförelse.

  Men hur har andra parten, Polisen, skött sig under tiden?
  Apajävlar och GateGate. Jag tror det kommer mer . . .

  Om du inte hört den tidigare rekommenderar jag P3-dokumentär om det hela:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=1770508

 7. Hela polisen är inte korrupt även om delar är det! Det är regeringens roll att se till att polisen sköter sig.

  Dessutom tar inte detta bort Afa:s ansvar!

 8. Ping: Varför arrangerar högern inte demonstrationer? Om antirasismens problem. | Sverige är inte världens navel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s