Hur fungerar twitter?

Jag har lovat några politiskt intresserade vänner att skriva en introduktion till twitter.Här kommer den! Twitter… Vad kan man använda det till och hur använder det? En liten hjälp för dig som vill börja utforska twitter, ur mitt perspektiv!

Ni lär inte bli ett skvatt klokare på hur twitter funkar om ni inte har ett twitter-konto. Så har ni inget bör ni skaffa ett innan ni läser detta.

Twitter är en arena för social dialog där man får lära sig att komprimera det man säger. Man har 140 tecken på sig att formulera det man vill ha sagt.

Twitter är en ”platt” social arena. Man följer själv vem man vill, ”hög som låg”, ”känd som okänd” och kan kommentera vad denna säger eller följa dennes dialoger med andra personer. (Man har dialoger på twitter, där man får begränsa sig till 140 tecken per tweet.)

Dreadnallen har skrivit ett bra inlägg om twitter. Han skriver:

En av de mest fascinerande sakerna med Twitter är just det platta formatet. Här handlar det inte om vilka som har tillträde till ”finrummen” på DN Debatt och SvD Brännpunkt. Varje läs- och skrivkunnig individ har en röst och kan interagera med vem som helst på någorlunda lika villkor.

Det är exakt det som är det fascinerande med twitter ur ett politiskt perspektiv.

Idag på morgonen hade jag tex en fascinerande och DJUP dialog om abort med en handfull användare. Dialogen följdes av ganska många även om det var ganska få som deltog i dialogen. (Det märker man indirekt, tex genom att det man sägs skickas vidare via retweets (RT) eller genom att antalet personer som följer en ökar under tiden dialogen pågår.

Vilka dialoger kommer du att ha på twitter?

Twitter? Hur funkar det??

Men hur funkar det?

I denna lilla artikel utgår jag från twitters eget program för att skriva och följa tweets (twitter.com).

När man väl loggat in måste man börja hitta rätt. Man får börja följa personer så man får tweets regelbundet till sin s.k. feed (sin sida). Ett sätt är att gå skriva in sökord, eller en person, i sökrutan och se vilka som skriver om det.

Man kan skriva in mitt namn och komma till mitt konto t.ex, eller en organisation Liberaldemokraterna och komma till Liberaldemokraternas sida. Där kan klicka och följa dessa konton.

Om du nu klickat på knapparna för att följa mig och Liberaldemokraterna, och sen går tillbaka till twitters huvudsida (dit man når genom att klicka på twitter-logon) ser du alla nya tweets som jag respektiveLib_Dem gör. (Sorry nu alla andra. Detta är skrivet från Lib_Dem perspektiv. Ni är fina allihopa andra!!)

Men att bara hitta sådana som exakt tänker som en själv är tråkigt. Därför använder du sökrutan. Du kan söka på olika saker tex matlagning, Israel, Juholt… Så ser du några av de senaste tweetsen där dessa ord nämns.

Överst hittade jag när jag sökte på Juholt denna tweet, tex:

Idag talade Håkan Juholt inför LO:s representantskap. Han har inga tankar på att bryta samarbetet med LO, som Thomas Bodström föreslår.

# Hashtags

För att underlätta sökandet och sorterandet i olika ämnen finns hashtags. När man skriver tweets kan man därför lägga till några sökord med en # före. Dessa brukar jag använda. #svpol (svensk politik), #dkpol (dansk politik), #sweskep, #svpt,#moralpanik, #news, #forsvaret.

Man kan söka efter inlägg om Osama på #Osama eller #obl medan Obama finns under #Obama… Och #conspiracies om du vill veta det senaste om små gröna rackare från mars…

Men man kan också skriva #twittboll eller #twittpuck om man vill se kommentarer om fotboll eller hockey.

Överst i en sökning hittade jag denna tweet:

ChrisHogberg Christoffer Høgberg

 Arsenal bør signere en målvakt (Reina?), en forward som gjør mål (Falcao?) og en midtbanespiller.. #Twittboll#2fc#2fx#arsenal
Den visar vad jag menar. Man kan markera det man skriver och göra det lättare för folk att hitta ett ämne.
Detta kan även göras politiskt.
mikaelpersson Mikael Persson
@rolferikson @erlhel vi behöver en lagstiftning som tillåter att folk bara får betalt efter vad de drar in till arbetsgivaren. #svpol

I denna dialog deltar tre personer och den som skrivit det har markerat tweeten med #svpol, för att folk ska kunna hitta dialogen och tweeten i den ”samlingsplats” som #svpol är på twitter.

@ (adressatfunktionen)

En sökning på svpol visar att FI gjort en tweet nyligen. Den kan vi kika lite på.

Timbros angrepp på SR ett försök att tysta fattigas röst skriver @gudschy @StinaSvensson http://bit.ly/keiTlT #svpol

@ betyder att man skriver till en person, eller omnämner en person. Personen med det namnet på twitter får då veta att du skriver om denne och kan svara om han eller hon vill. I exemplet ovan har FI adresserat tweeten till bland annat Gudrun Schyman ( @gudschy ).

Här ser vi ett exempel på någon som skriver till skolverket.

TobiasOlausson Tobias Olausson
@Skolverket är det inte lite konstigt att man ska behöva läsa ett utökat program i vissa fall för att få högskolebehörighet? #svpol #utbpol

Genom att skriva @ först, och sen namnet, adresserar en person, man skriver till denna.

Detta gör givetvis också att man kan söka på twitternamnet och få upp din tweet till denne.

Kontrollerna

När du för sin pekare över en tweet kan du se en rad med olika alternativ. Du har dessutom en rad flikar som man ser under sökrutan.

Först flikarna

På huvudsidan ser man @mention. Här kan du läsa alla mentions. Hade du varit Gudrun Schyman hade du sett tweeten från FI i listan då du klickar på @mention.

I @mention hittar man alla gånger @ och ens eget namn på twitter dyker upp i flödet.

Under retweets (RT) ser vi en annan sak. Du kan nämligen skicka vidare varje tweet du ser (utom en del låsta).

Retweets och sånt

Om du vill skriva om inlägget är det bäst att kopiera och klistra in det, men vill du bara skicka vidare det klickar du på retweet. (Då ser alla som följer dig din retweet. Om du lägger till en hashtag tex #piratpartiet ser dessutom alla piratpartister din tweet.

Den funktionen ser du om för muspekaren över inlägget du vill skicka vidare. Där ser du också att du kan svara på inlägg (@-fuktionen) och markera ett inlägg som favorit och hitta det igen.

Man kan skicka vidare länkar. Ett bra sätt är då att korta länkadressen (Det kan man göra här: http://bit.ly/) och sen klistra in länkadressen.

Vett och netikett

Det är bara att kasta sig in och lära sig genom att testa twitter. Föra dialog, sprida tweets, etc…

Som i allt finns det givetvis vett och etikett. Spam (att posta samma sak flera ggr) är lika ohyfsat här som via mail eller irl. Ohyfs, tjat, mobbing och allt sånt givetvis också.

Sen följer man givetvis ämnet som diskuteras. Att börja babbla om hur hemska sossarna är när man svarar på en konversation om virkning är givetvis lika ohyfsat på twitter som irl.  🙂

Att bara twittra en massa utan att följa andra är inte alls betraktat som hyfsat.

Lets tweet again…

Det finns mycket mer att säga om twitter. Jag har haft perioder när jag inte varit så aktiv men med den nya mobil jag har har jag bestämt mig för att bli mer aktiv. Det är ett intressant socialt forum.

Och det är ett forum som jag anar pekar framåt i tiden.

I framtiden kommer det nog att bli allt vanligare med twitter o twitterliknande funktioner som gör att man i realtid kan följa skeenden. Inte bara med text och länkar utan med bild, gps och rörliga bilder i realtid. Den mängd information man då kan komma att plocka ut från nätet kommer att bli enorm.

Den här lilla artikeln kan kanske inspirera dig att delta i samtalet på twitter!

Read Kwasweb too

5 tankar om “Hur fungerar twitter?

 1. Pingback: Twitter « falkback

 2. Today buying a second hand watch is being realistic, as long as it is still working and it
  still looks good. Closely following is the Golf
  Watches for professional golfers and the Aquaracer Automatic series- a
  water resistant watch for providing the accuracy that all water
  sports demand. And if you are suffering with
  the same problem than what could be a better option then buying
  a designer watch.

 3. I don’t even know the way I finished up right here, however I thought this publish used to be great. I don’t
  understand who you’re but certainly you’re going to a well-known blogger should you are not already.
  Cheers!

 4. heyas :-). how are you all?. well i love to write and i rele want to get into creative writing and but i have a hard time coming up with ideas on what to write about and was wondering if you knew how i could get over this ”writer’s block”?. . thanks so much!!.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s