Vad hände Johanna Sjödin i lördags, och varför?

Jag har läst Johanna Sjödins blogginlägg om hur vakterna vid T-banan hanterade henne i lördags. Jag följer detta mycket noga och skriver detta blogginlägg så att rätt folk ska veta att de har ögonen på sig. Johanna har många vänner och många vill nog ha en förklaring från SL, vaktbolaget och polisen!

Johanna SjödinLäs vad hon skriver om hur hon blev behandlad av vakterna och polisen här: 

http://johannasjodin.se/2011/05/19/lob-har-blivit-ett-satt-att-straffa-buset/ 

Jag lovade ordningsvakterna att gå vidare med ärendet och det har jag också gjort. Jag har polisanmält frihetsberövandet, övervåldet, fått skador dokumenterade på sjukhuset och berättat vad jag varit med om för olika personer. Det är otroligt viktigt för mig att ordningsvakter inte kan komma undan med att godtyckligt frihetsberöva personer och gömma sig bakom att de druckit alkohol. Om de skulle frihetsberöva alla som hade samma berusningsgrad som mig i lördags, ja då skulle de tvingas att tvångsförvara de flesta personer som vistas utomhus och reser med tunnelbanan under helgerna. Att vara påverkad av alkohol är inget brott alls, men ändå behandlades jag som en brottsling.

Ordningsvakter och poliser har lärt sig att kunna ta för givet att komma undan med maktmissbruk och grova tjänstefel, men det är allas vårt ansvar att försöka arbeta för en förändring. Att inte låta oss skrämmas, utan istället göra missförhållanden och egna erfarenheter offentliga, det vore en bra början

Om du som läser detta var där och kanske såg hur ordningsvakterna behandlade mig, så får du mycket gärna höra av dig till mig på blogg@johannasjodin.se.

PS

Kontaktuppgifter till folk man kan maila till.

Wennerholms sekreterare: hakan.filipsson@politik.sll.se

Wennerholm: http://www.moderaterna.net/christer/kontakt/  

SL: http://sl.se/sv/Verktyg/Kontakta-oss/Skriv-till-oss/  

Vice VD: madeleine.raukas@sll.se

VD: Goran.Gunnarsson@sll.se

Läs även Erik Laakso och Damon Rasti samt Emil Isberg

12 tankar om “Vad hände Johanna Sjödin i lördags, och varför?

 1. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Godtyckligt övervåld av ordningsvakter, igen

 2. Men buhu .. Stackars Johanna som blir behandlad så dåligt bara för att hon anser sig ha rätt att åka tunnelbana utan att betala.

  Hon var berusad och blev omhändertagen enl. LOB. Tror du hon är det första fyllot i fyllecell som anser sig orättvist behandlad?

 3. Pingback: Liten flicka kräver tydligen mycket våld att hantera | Sagor från livbåten

 4. Gustav: LOB ger bara rätt att ta hand om personer som är för berusade för att kunna ta hand om sig själv. Om man både kan st, gå och dessutom hantera en mobiltelefon nog för att skaffa en SMS-biljett är man väldigt långt ifrån nivån som rättfärdigar LOB.

 5. ov gjorde ett fel men dom agera pga hennes betende och POLISEN gjorde INGET fel som sökte igenom hennes väska

 6. Luskat lite i det här med LOB.
  Hur blir man LOBad?
  det är MINST 2 instanser som måste tillför att man skall bli LOBad, ja jag listar 3 instanser men det är MINST 2 av dem som krävs.

  1 ingripande av vakt, som bedömer LOB
  2 Poliser kommer dit & kollar & samma beslut kvarstår
  3 Stationsbefäl gör samma bedömning.

  Så om Johanna blev LOBad så var hon packad eller är allt bara en enda stor konspiration.

  #Johannagate
  Det är lätt att skriva till sin egen fördel…var är resten av sanningen?

 7. Pingback: opassande » Blog Archive » Rädda för poliser ska kriminella vara, inte vanliga medborgare

 8. Jag kan förstå den där snubben som filmade i tunnelbanan men det här verkar inte lika klockrent. Hennes egen beskrivning är ju att hon först blir stoppad och sedan står hon plötsligt med sin SMS-biljett och ska åka. Vad hände där emellan, släppte vakterna henne men ångrade sig? Eller slet hon sig med våld och blev därefter mer omilt behandlad?

  Hade hon inget att dölja så borde skildringen inte innehålla en lucka av det slaget. Oh well, kanske finns det någon kamera som snappat upp händelsen.

 9. Att Johanna blev LOB:ad kan hänga ihop med att hon är verbal och inte viker sig när hon ser sig utsatt för en orött. Att hon gjorde verbalt motstånd.

 10. Nja, jag läste hela men det finns faktiskt en lucka i berättelsen. Slet hon sig eller släppte de henne bara sådär? Hon säger inte vad som hände.

 11. Jerlerup:
  Hon blev LOB:ad för att hon gjorde ”verbalt motstånd”, skriver du. Jag får den uppfattningen också när jag läser blogginlägget.

  Det är inte smart att göra något slags motstånd alls, eller försöka göra något man inte får under frihetsberövandet (t ex försöka nå sin medhavda väska). Har vakterna frihetsberövat så har de, och då följer de sitt reglemente till punkt och pricka. De kommer inte att ändra sig. Och de HAR rätt att utöva det våld som krävs för att följa regelmentet. Det är inte ens säkert att det är ett fel även om deras beslut grundade sig på ett fel.

  Det enda jag kan se som fel här är att hon blev omhändertagen efter att hon köpt SMS-biljett och inte direkt vid plankningen. Vad hände mellan dessa händelser? Det vet vi inte och även i hennes blog saknas information om detta. Om hon skrek något åt vakterna eller betedde sig som t ex en starkt berusad skulle göra – då kan det ju faktiskt finnas skäl för varför vakterna LOB:ade henne även efter SMS-biljettköpet.

  Allt detta spekulerande skulle man kunna råda bot på enkelt genom bra kameror överallt i tunnelbaneområdena – inklusive i vaktrummen – samt tydliga identifikationsbrickor på vakterna. Det är en självklarhet att även vakter och polis skall filmas och att dessa filmer skall finnas tillgängliga för åklagare och försvarsadvokater i månader efter sådana här händelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s