Varför allianser mellan liberaler är bättre än allianser mellan konservativa och liberaler!

Att vara liberal är att vara kluven, heter det. Ja, nog ligger det en sanning i det! Det har slagit mig att vi liberaler har lättare att forma allianser med konservativa än med andra liberaler. Det är egentligen helsnurrigt!

Men visst är det så. Kika på socialliberalerna (de så kallade) i vår riksdag.

Folkpartiet… De går hellre hand i hand med Kristdemokrater och har ändrat sin politik så mycket att de nästan blivit mer konservativa än Kristdemokraterna.

Men inte är det bättre bland libertarianer.

Se på USA där libertarianerna traditionellt sett hittat sina allierade… bland ärkekonservativa, som i allianserna i det konservativa Tea Party… De ärkekonservativa är för ekonomisk frihet och är mot men är också mot personlig integritet, och det gör att libertarianer faktiskt säljer ut sina idéer i alliansen med de konservativa.

Givetvis stryker det med först som riskerar att kollidera med de konservativa idealen: den personliga integriteten, försvaret för homosexuella, aborträtten, idén om den sekulära staten etc… (Som jag menar att presidentkandidaten och libertarianen Ron Paul gjort, se här!)

Även ”socialliberaler” i USA säljer ut sig. Se på Obama som säljer sig till de som vill ha mer kontroll i samhället!

Vad är det som gör att socialliberaler i massor är beredda att sälja ut i praktiken allt, för att hoppa i säng med konservativa (eller kontrollfreaks!)? Vad är det som gör att så många libertarianer är beredda att göra samma sak. och varför är det ALLTID per definition i båda lägren den personliga integriteten som ska stryka foten?

Är verkligen Kristdemokraterna en liberals bästa vän här? Är verkligen den kristna högerns homofober ELLER kontrollfreaks som vill reglera och kontrollera, en liberals bästa vän i USA?

För att vara lite drastiska beter sig liberaler över hela världen ungefär som människor som dras till ”lite farligare” partners, och hamnar i relationer där de misshandlas. Gång på gång misshandlas de i relation efter relation, men ändå söker de sig samma sorts partner!

Som Folkpartiet… Även Johan deras rättspolitiska kontrollfreak Johan Pehrson kallar ju sig Liberal, glöm inte det!

För att stödja dialogen mellan libertarianer och socialliberaler bland oss i Liberaldemokraterna, bör vi ställa oss denna fråga. Vad är det som är så lockande med att hoppa i säng med liberalismens värsta fiender?

/Torbjörn Jerlerup


En tanke på “Varför allianser mellan liberaler är bättre än allianser mellan konservativa och liberaler!

  1. Svaret är enkelt – konservativa på högerkanten och liberaler kommer lättare överens i ekonomiska än sociala frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s