Glöm inte Ådalen 1931!

Jag har en artikel på Liberaldemokraternas hemsida idag som jag rekommenderar, om Ådalen 1931.

Ådalen 1931 kan komma att upprepas! 

Idag är det 80 år sen skotten i Ådalen, då militär sköt mot civila svenska demonstranter. 5 dog. Fler hade dött om inte en jazzmusiker blåst eld upphör med sin trumpet och förvirrat militären. Efter skotten förbjöd man svensk militär att gripa in mot civila demonstranter. Under de sista åren har man åter gett militären rätt att skjuta civila, i terrorbekämpningen namn.

Ådalen 1931, militär sköt mot civila för att upprätthålla den ”allmänna ordningen”. Kan det ske igen?

Dödskotten mot svenska demonstranter 1931 var inte enda anledningen till att man skapade lagar som förbjöd civil användning av militärer.

Fascisterna i Europa hade satt in militär mot civila och gradvis förändrat polisens roll till att bli mer militarisk. Detta var ett varnande exempel. Därför var svenska politiker helt emot att blanda ihop militärens och polisens roller.

Nu har detta förändrats i Sverige, och i och med den nya grundlagen blir förändringen en del av svensk lagstiftning.

Svd idag kan vi läsa:

I teorin skulle det kunna leda till en liknande händelse. Exempelvis om det bildas ett stort demonstrationståg som man misstänker har infiltrerats av terrorstämplade grupper, säger, Kjell Östberg, forskare på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola.

Ådalslagarna ifrågasätts

Har Kjell Östberg rätt? Låt oss titta närmare på detta!

2006 klubbades lag 2006:34 igenom (lag om försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning). Där sägs det uttryckligen att militären ska få sättas in mot terrorism, till och med utan regeringens godkännande.

1 § I denna lag finns bestämmelser om Försvarsmaktens stöd till polisen vid terrorismbekämpning i form av insatser som kan innebära användning av våld eller tvång mot enskilda.   Rikspolisstyrelsen får begära sådant stöd om

1. stödet behövs för att förhindra eller på annat sätt ingripa mot en handling som kan utgöra brott enligt lagen (2003:148) om straff för terroristbrott,

2. ingripandet kräver resurser av särskilt slag som polisen inte har tillgång till, och

3. regeringen har lämnat sitt medgivande.

Regeringens medgivande behövs inte i sådana brådskande fall som kan innebära fara för människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom. Rikspolisstyrelsen skall omedelbart underrätta regeringen om stöd har begärts utan regeringens medgivande. Därefter skall regeringen pröva huruvida beslutet att begära stöd skall undanröjas eller bestå.

Läs mer hos Liberaldemokraterna!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

6 tankar om “Glöm inte Ådalen 1931!

  1. Liten kommentar – ofta glömmer man att det hela skedde under civil ledning – det var inte militären som tog beslutet! De sköt och det är fel på alla sätt. Men glöm inte vem som tog beslutet … Viktigt när man gör jämförelser med lagstiftningen vi har idag.

  2. Pingback: Här vilar en svensk arbetare – glöm honom aldrig! | Bitte Assarmo

  3. Ja, politiken är ju grundläggande i den här händelsen – tragedin inträffade naturligtvis på grund av att det fördes en arbetarfientlig politik.

  4. Läser inläggen och slås av att historien upprepas , Som nämns ovan har lagstiftningen förändrats och närmar sig det som gällde 1931. Tittar man på situationen i dag 2012 då människor utförsäkras från sin sjukpenning , att klyftorna växer mellan dom som har och dom som inget har Så behöver man inte vara professor för att inse att vi dragit klockan tillbaks Kanske inte (eller?) till 1931 ? Adeln har aldrig förnekat sig och kommer aldrig att göra det . Även om dessa kallar sig Börs mäklare , VD Moderater eller något liknande, det är samma syn på den lilla männskan . För att citera en stadsjurist i Jönköpings kommun , ” varför satsa på dem i källaren” När människor har en nedvärderande syn på människor som har det sämre Ja då kan det faktiskt hända igen, Historien upprepas tyvärr

  5. It is a nice and valuable bit of data. I am just content that you just shared this useful info around. Please remain people up to date similar to this. Thanks for expressing.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s