Ubåtskränkningar?

Vad var det man sa om den tyske generalen Moltke runt 1900? Att han bara skrattade två gånger i sitt liv. Första gången när hans svärmor dog och andra när han såg det svenska försvaret och Vaxholms fästning… 

När det finska vinterkriget startade 1939 hade Finland inte mycket till försvar. De tömde sina museer på allt försvarsmaterial från efter 1850 och använde det. Snart är sjöhistoriska museets kanoner de enda kanonerna som finns till hands för att försvara Stockholm.

Så uselt var försvaret då…

Man kan hålla sig för skratt när det nu rapporteras att en tänkbar kränkning av svenskt territorium skett. OM en stormakt väljer att kränka svenskt territorium, vad har vi att sätta emot? Inte mycket! Inga ubåtsjaktshelikoptrar, inga stridsberedda ubåtar i Stockholmstrakten,  halvfärdiga korvetter och otillräckligt med soldater…

1925 gjorde vi samma sak. Vi nedrustade och nedrustningen pågick till 1936, eller snarare ända till 1938. Då sa man att Nationernas örbund skulle göra alla krig omöjliga i Europa framöver. Då sa man att Sverige lugnt kunde nedrusta eftersom vi skulle ha mer än tio års förvaringstid framöver och i god tid kunna upprusta.

Alla vet vad det ledde till.

Vi behöver en sanningskommision, byggd efter mönster av den Sydafrikanska sanningskommissionen. Med offentliga hearingar och hearingar inför lyckta dörrar där man går igenom hur det svenska försvaret kunde hamna i denna soppan, och vad vi gör för att snabbast komma ur kaoset. Och både försvarsfolk och andra med kunskap om situationen måste få tala fritt.

Annars går det åt helvete förr eller senare!

Wisemans, skipper, Tokmoderaten, DN, SvdABSvDExpr1Expr2, Skipper, Filippu, Cornucopia, Gp, Kp, Westerholm

5 tankar om “Ubåtskränkningar?

  1. Såja, så illa är det faktiskt inte. Du underskattar grovt vad vi faktiskt har tillgängligt.

    Vi har kanonerna utanför Armémuseum, Siaröfortet och lite annat också för att försvara staden också !

  2. Även om vi hade ett rejält försvar är inte detta en krigsförklaring. Herregud. Då skulle vi sitta på lika vassa nålar som Kim Jong Il.

  3. Efter vår stora militärmanöver på Näset 1937 sa en av våra ministrar vid slutgenomgången : ” Tänk sån tur att vi inte köpte nya vapen, de hade baraq blivit föråldrade ”. Sen kom 1939.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s