Varning för konspirationsteorier!

Ett brev till en vän som undrar vad han kan göra för att hjälpa en vän som tror på konspirationsteorier…

Konspirationsteorier får mer och mer stöd i Sverige. Sajter som Vaken.se har många besökare och man hör allt fler ”vanliga ” Svenssons ute på gatan prata om att kanske amerikanarna själva sprängde World Trade Center. Och även kändisar, som Per Gharton, kan nu säga att de får sina idéer från konspirationsteoretiker som Griffin. Vad ska man göra åt konspirationsteorierna?

Chemtrail. Besprutas vi av Bildebergergruppen/ judarna/ kineserna/ illuminati nu igen?

Min åsikt är att konspirationsteorier främst är ett resultat av att många vill ha enkla, snabba förklaringar på varför världen är som den är. Det är för komplext med en värld full av färgnyanser och gråskalor jämfört med enkla svart-vita lösningar av typen X är god och Y är ond.

Det är förrädiskt. Det kan nämligen kännas tryggt att redan ha svaren på alla frågor som man kan ställas inför i livet.

Förr var det satan och Gud som låg bakom det mesta och bibeln innehöll alla svaren. Dagens värld är mer komplex, och mindre präglad av religionen. Djävulen är ”ute”, istället får olika ”krafter” och konspirationer ta över hans roll som den yttersta orsaken till det onda i världen.

Dilemmat

Men jag ska inte förneka att konspirationsteorierna underblåses av det verkliga fulspel som sker i världen. Tacka fan för att konspirationsteorier sprids när världen styrs som den gör!

Jag läser just nu boken ”Den dolda alliansen – Sveriges hemliga NATO-förbindelser” av SvD journalisten Mikael Holmström (Atlantis förlag).

Då man försökte prata med politiker runt 1988-1989 om det som står i boken, att Sverige egentligen var hemlig medlem i NATO, trots vår neutralitetspolitik, och att Sovjet var ett större hot än media gjorde gällande, blev man direkt avfärdad som foliehatt, extremist eller kommunist…

Och om jag dessutom hade sagt då att en f.d. arabisk vapenhandlare i amerikansk tjänst i gerillakriget mot Sovjetregimen i Afghanistan, 2001 skulle leda en grupp islamska fundamentalister som förklarat heligt krig mot USA. Att denne också skulle sitta med huvudkontor i London till november 2001 (!) och i september göra så terrorister flyger två flygplan in i World Trade Center så byggnaderna rasar ihop…

Ja… Ni fattar! Till och med de som anser att Elvis kidnappades av utomjordingar skulle ansetts som trovärdigare än jag  i det läget… 🙂

Politikers ljugande och stormakters fulspel underblåser konspirationsteorier. Detta fulspel gör att det som låter som konspirationer ibland tyvärr har varit verklighet. Det säger mer om samhället och politiken, än det säger om konspirationsteorierna.

Hjärndödande

Detta fulspel ser de som tror på konspirationer. Men de går ett par steg längre. De börjar ifrågasätta allting omkring dem, inklusive vetenskaperna. Allt och alla ingår i den stora konspirationen… Inget är vad det synes vara.

Roswell... Små rosa människor från Mars?

Jo, jag har själv varit aktiv i grupp som tror på de stora konspirationerna, en moralkonservativ grupp, EAP (som dock var invandringspositiv). Det har jag skrivit lite mer om i min korta presentation över vem jag är här på bloggen.

Nu tillhör inte EAP och dess ”guru” Lyndon LaRouche de värsta konspirationsteoretikerna. Men mönstret är samma bland alla som tror på stora konspirationer.

1) ”Connect the dots”… Man ser inte till vad beslutsfattare tänker, känner och gör. Man tittar istället på vilka organisationer de är med i och hur folk känner varandra, eller vilken religion de har. En del ser judar som hotet. EAP ser ”angloamerikaner” som hotet. Andra frimurare eller Bilderbergergruppen. Världen blir som ett gigantiskt flödesschema med individer som kopplas till andra individer. Och allt som folk i detta flödesschema gör, säger eller tänker blir en del av en stor uttänkt medveten konspiration.

Hur kan man hantera detta? Genom att be folk se till individerna!

2) Om NÅGOT inte är som folk säger det ska vara är det ett bevis för konspirationer. Det ser vi mycket av just nu. Varje rapport om en händelse skärskådas och stämmer inte allt betyder detta automatiskt att en stor konspiration med ”cover up” pågår.

Sven Anér tror på stora konspirationer för att döda Olof Palme. T.ex. ska Hans Holmér ha varit inblandad i mordet på Palme. Beviset för det är detta: Hans Holmér var på tjänsteresa. Han fick ett samtal vid tolvtiden på natten om att Palme var skjuten och satte sig i en bil och körde ner till Stockholm direkt. Men när han checkade utfrån hotellet glömde han att ta med ett kvitto. Han redovisade aldrig ett kvitto från sin tjänsteresa heller. Alltså menar Sven Anér att han aldrig var på tjänsteresa… Holmér var egentligen i Stockholm och mördade Palme.

Holmér svarade själv på detta bra. han sa nåt i stil med ”Tacka fan för det, att redovisa ett litet kvitto var det sista jag tänkte på den natten. Jag var oroad över att landets statsminister skjutits och funderade mest över om det var statskupp på gång eller inte…”

Hur man kan hantera detta? Gör som Holmér!

3) ”Vetenskapsförakt…” Eftersom ”alla ljuger” ska man inte tro på någon, inte ens på vetenskapen.

Kondensationsångor från flygplan sägs vara utsläpp av kemiska flytande medel av olika slag. (chemtrails). Apollomånlandningen sägs vara en bluff. Förintelseförnekare hamnar ofta i denna kategori.

Den som tror på konspirationerna tror att han eller hon sitter inne med information som få andra har. Och eftersom vetenskapsmän, politiker och experter inte har denna information ”vet man mer än experterna vet”… Det skapar illusionen av att det man ”vet” är viktigt och betydande.

Hur kan man hantera detta? Får man den som tror på konspirationer att se hur fel denne tänker kan man få han eller henne att helt överge konspirationstänkandet. Och, framför allt, man kan få denne att ifrågasätta de som för fram konspirationsteorierna. Vad vet de egentligen? Hur funkar de egentligen?

Den som tror på chemtrails behöver få fundera över hur tusan man får plats med så mycket flytande medel i ett litet flygplan. De som tror att Apollolandningen är en bluff behöver få fundera över hur kameror fungerar, över astronomi och liknande (för ”bevisen” för konspirationen är så banala att de i många fall lätt kan motbevisas med hjälp av enkla vardagsexperiment.)

Jag har mött förintelseförnekare. De, och de som lockas av deras idéer, kan man lättast få att tänka genom att man visar källor som de själva anser är sanna. De tror per definition inte på något som handlar om utrotningen av judar elelr romer, så då tar man andra exempel. Mein Kampf och de tyska tidningarna är utmärkta att lägga fram. Nazisterna dolde liksom inte sina avsikter? Men man kan också visa bevisen för utrotningen av de handikappade eller de dokument som finns bevarade där Hitler beordrar att man svälter ihjäl miljontals ukrainare och ryssar. Inte ens David Irving förnekar dessa dokuments äkthet!

4) Auktoritetstro… Nu kommer vi in på det viktigaste.

De konspirationstroendes grupper och sammanslutningar funkar ofta som en slags halvsekter. Man kan därför lära sig en hel del av hur experter som bekämpar sekter resonerar. Jag rekommenderar varmt Steven Hassan. Hans poäng är att man hjälper offer för kulter genom dialog, argument, och genom att  inte utstöta personen från gemenskapen. Genom att använda var persons fria vilja!

En viktig sak är att visa hur ledarna och ”tänkarna” bakom konspirationsteorierna fungerar.

Ofta lever de inte som de lär. Typexemplet på detta är väl Lyndon LaRouche (EAP), men även en sån som David Icke (som är guru för vaken.se) kan synas i sömmarna. Då vinner man mycket genom att kontrastera vad personen säger med hur han är. Men man kan även visa hur fel de tänker och har tänkt om olika saker. Förutsägelser som inte slagit in, etc…

I många fall kan man också ta hjälp av avhoppare. Avhopparna kan berätta hur man hanterat fakta i rörelsen. Hur man hanterat varandra. Hur ledarna fungerat. Sånt är ovärderligt. Om  LaRoucherörelsen kan man t.ex. visa hur rörelsens medlemmar i USA tvingats jobba politiskt 6,5 dar i veckan i många år, 12-14 timmar om dagen, utan nån ledighet eller lön, och detta i en rörelse som säger sig vara mot arbetsintensiva ekonomiska system.   🙂

5) Konsekvenserna av konspirationerna… Sist men inte minst. Det gäller att visa vad konsekvenserna blir av konspirationsidéerna.

Konsekvensen av förintelseförnekandet är att miljontals romer, judar och handikappade (m.fl) ljuger om vad de var med om under andra världskriget. Konsekvenserna av David Ickes teori att utomordingar, förklädda till människor, styr världen, är att allt är hopplöst, vi kan ju lika gärna ta livet av oss…  Konsekvenserna av tron på  judiska konspirationer är kärlekslöshet människor emellan… Etc…

6) Teologiska och filosofiska argument. Konspirofilerna är dualister. Deras värld är en gigantisk kamp mellan gott och ont. Man kan vinna mycket på att visa hur förneklad denna bild är, och hur totalt befriad från gråskalor och nyanser den är. Här kan man vinna mycket på att lära sig av hur filosofer och teologer bemött argumenten om dualism tidigare, både gentemot ”lärda” människor och ”vanligt folk”.

Samma sak genom att vetenskapligt sett visa hur man skiljer mellan hypoteser och absoluta sanningar. Dvs hur vetenskapen fungerar. Tron på absoluta sanningar är spridd även utanför de religiösa rörelserna.

7) Det finns mycket mer att säga om konspirationsteoretikerna. Jag ska avsluta med det som många har gemensamt: nämligen tron på ”the end times”, jordens undergång (eller liknande).

"Nya Världsordningen", antisemitism och frimurarfobi!

I extrema fall sägs mänsklighetens fortsatta existens sägs bero på de som kämpar mot ”konspirationerna”. Endast medvetenheten om konspirationerna kan krossa de utomjordiska ödlornas försök att ta över jorden anser David Icke. Lyndon LaRouche har i 40 års tid varnat för den ”stora finanskrasch” som sägs hota mänskligheten och som ABSOLUT kommer nästa år…

Även mindre konspirationer drivs fram av samma patos. De som varnar för konspirationer mot Palme drivs ofta av ett patos att rädda Sverige från mördarna, vare sig man anser att de var poliser, Lisbeth Palme, CIA, KGB, marsmänniskor eller vad det än är. Det förstärker känslan av att man är unik, man sitter inne med information som så många politiker saknar. Och patoset blir kittet som svetsar samman gruppen av folk som förenats i kampen mot konspirationerna!

Och framför allt… Vad betyder detta för de som sägs tillhöra ”fiendesidan”. De blir utmålade som folk som håller på att förinta människor, som driver världen mot sitt slut… Som ONDA!

*****

Konspirationer är hjärndödande. Det är dags att börja bemöta de som sprider konspirationsteorier i Sverige. Alltför många unga faller i fällan att se världen som svart och vit.

Men för gud skull. Censurera inte anti-konspiratörerna!

Tro inte att man stoppar dem genom att försvåra för dem att göra sig hörda! Censur är det de lever, frodas och växer av! Konspirationsteorier gynnas om de möts av usel journalism, som inte är kritisk, men de gynnas än mer om de bara bemöts av tystnad, eller försök att stoppa deras arbete. Som med allt är det argument och idéer som förändrar folk!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

8 tankar om “Varning för konspirationsteorier!

 1. Hej.
  Tror du fortfarande på att det var Christer som sköt Olof Palme efter att ha sett den här filmen?

  Läs vad Lennart Remstam tycker om Christer Pettersson, han var ju helt förståndshandikappad när det kom till tekniska saker och t.o.m. rädd för en kaffemaskin ser det ut som,
  hur tror du då att han ska kunna handha en revolver.
  http://www.itdemokrati.nu/page55.html
  Hur är det med dej, får du igång kaffemaskinen eller behöv du hjälp?
  Lisa Andersson

 2. Pingback: Varning för censur mot konspirationsteoretikerna! « Sverige är inte världens navel!

 3. Du är ett bevis på hur ett stängt sinne fungerar. Önskar dig all lycka i framtiden dock. Någon dag kommer du säkert att inse, bortse från din egokristaliserade självbild som du mfl byggt upp.

 4. Pingback: En f.d. extremists tankar om media, foliehattar och kungahuset! « Sverige är inte världens navel!

 5. Gör din källgranskning noggrannare Torbjörn. Frågetecknen kring Holmér, som Anér tar upp handlar inte om ”bortglömda kvitton”. Det handlar om 2 vittnesmål:
  1) Anställda på det motell som Holmér påstår sig varit på säjer sig inte ha sett Holmér där den 27/2-86.
  2) Holmérs privatchaufför vittnade inför flera personer att han körde omkring Holmér i Stockholm kvällen/natten 27-28/2-86.

  Så frågetecknen kring Holmér är relativt välgrundade.

 6. Pingback: » Myt: Konspirationsteorier

 7. Pingback: Myt: Konspirationsteorier | Motargument

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s