Mikael Holmström – Den dolda Alliansen (del 1)

Den dolda alliansen – Sveriges hemliga NATO-förbindelser har jag fått hem i brevlådan idag. Författare är SvD journalisten Mikael Holmström. Boken har getts ut av Atlantis förlag. Boken handlar om säkerhetspolitiken mellan andra världskriget och år 2000 och berör ett område som är kontroversiellt, nämligen Sveriges hemliga samarbete med NATO under många, många år. Under den tid då Sverige ganska öppet kallades för NATOs 17:e medlem. Alla ledande politiker och journalister i Sverige, och resten av världen visste det, och alla i ledande position i Sverige, alla utom Sveriges invånare, som trodde vi var neutrala.

Hur kom det sig att vi inte blev medlemmar i NATO öppet? Varför ljög och bedrog ALLA politiker vid makten Sveriges befolkning genom flosker om vår neutralitet? Hur likriktades massmedia så att INGEN någonsin sa ett skvatt om det som ledande journalister kände till? Varför fick vi inte veta?

Saken är viktig för även idag sker ett politiskt spel. Ska vi lita på myndigheterna som säger att de inte alls vill kontrollera oss med datalagringsdirektivet t.ex.

I en serie bokrecensioner ska jag recensera och citera det jag läser och delge mina egna erfarenheter och sånt jag vet om perioden som diskuteras. Detta är del 1 i en serie som kan bli riktigt, riktigt lång!

På bokryggen kan man läsa:

”Alliansfrihet i fred syftande till neutralitet i krig” – så löd formeln som trummades in i oss svenskar under Kalla kriget. Men någon svensk försvarsplan för neutralitet fanns inte. I största hemlighet samarbetade Sverige med NATO-länderna i en omfattning som hittills hållits dold för svenska folket. I ”Den dolda alliansen” avslöjas en informell allians med hemliga möten, signalförbindelser och krigsförberedelser med NATO-grannarna Danmark och Norge.

Skandinavien var en enhet med en gemensam fiende: Sovjetunionen. USA såg oss som ”NATO:s sjuttonde medlem”. I krig kunde amerikansk militär hjälp landa i Sverige inom några dygn.

Redan i fred pågick underrättelsesamarbetet västerut. Vid kriser aktiverades de dolda nätverken. Samverkan i krig hade förberetts genom en rad hemliga åtgärder: resor av nyckelpersoner, krigsspel och specialenheter – inklusive en svensk motståndsrörelse. Även Finland hade diskreta kontakter västerut. ”

Har vi verkligen haft mediacensur i Sverige? Har vi det ännu? Och hur funkar denna mediacensuren? Om det var så att alla visste att Sverige egentligen var hemlig medlem i NATO, varför i helskotta sa ingen något?

Intressanta frågor, eller hur?!

Mer läsning: Svddagens PS

Läs även andra bloggares åsikter om ,

9 tankar om “Mikael Holmström – Den dolda Alliansen (del 1)

 1. Med tanke på att stora delar av högern hävade att Sverige styrdes från Moskva fram till Sovjets fall så kan i alla fall inte dom ha varit medvetna om samarbetet.

  Själv minns jag det som att det blev allmängods först under 90 talet och jag tror att det liksom med allt annat fanns ett syfte och en behållning för Nato att vi på ytan behöll vår neutralitet även om ryssarna knappst trodde på den.

 2. ”Har vi verkligen haft mediacensur i Sverige? Har vi det ännu?” Suck!
  Ha ”fel” åsikt om abort
  Ha ”fel” åsikt om sexlagen
  Ha ”fel” åsikt om invandringspolitiken
  Jag kan nämna fler exempel, men jag stannar här
  I Sverige får man tycka vad man vill bara man tycker rätt.

 3. Sverige får man tycka vad man vill bara man tycker rätt.

  ————————————-
  Som i alla andra länder då.

 4. Jag tycker förstås att det är högre i tak i andra länder.

  I Sverige ska man gilla feminism rakt ut, att peka på tveksamheter i denna fråga tyder på att man tillhör patriarkatet, för män är per definition förövare från födelsen. Hur det hänger ihop med att könet är en konstruktion kan väl bara genusforskarna svara på.

  I Sverige ska man älska det mångkulturella samhället i annat fall är man rasist

  I Sverige ska man tycka illa om alla former av sexköp,
  att tex peka på att det finns kvinnor Och män som säljer sig frivilligt tyder på att man har en tveksam människosyn.

  Vad jag menar är att det saknas nyanser, allt är svart eller vitt i Sverige.

 5. Pingback: Mikael Holmström – Den dolda Alliansen (del 2, Jalta avtalet) « Sverige är inte världens navel!

 6. Pingback: Dr Frankenstein och hans monster… | Liberaldemokraterna

 7. Att Sverige som antyds i Wikileaks-dokument slangde neutraliteten pa soptunnan under Fredrik Reinfeldts tid ar fel. I sjalva verket hade neutraliteten dumpats mycket tidigare an sa visar en ny bok av SvDs sakerhetpolitiske reporter Mikael Holmstrom………Hittills har den officiella bilden varit att Sverige visserligen hade ett hemligt samarbete med NATO efter andra varldskriget men att detta minskade under 70-talet.

 8. Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from
  an established blog. Is it tough to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Appreciate it

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s