Nationalismens dilemma: myten om de statiska folkgrupperna!

Posted on april 29, 2011

3


Vill man testa en idé ska man dra idén till dess yttersta gräns, testa den. Idén om folkgrupper som statiska omhuldas av de nationalkonservativa i Sverige idag, dvs Nationaldemokrater och de som står till höger om dem. Jag hade en debatt med en av dem, Solguru, förra året. Jag lägger debatten här så folk som är intresserade kan läsa den!

En liten bakgrundberättelse…

Mänsklighetens historia är ofta historien om hur överheten stympar och styckar världen efter eget behag. Här Napoleon och den engelska kungen.

Människorna har från första stund skapat grupper för att de upptäckt att man som grupp kan göra mer än som enskild individ. Detta kommer människan alltid att göra. Till och med i ett utopiskt libertarianskt samhälle utan en formell stat skulle så ske, men i form av företag eller lokala grupper som i praktiken blir som stater.

En nation är inget annat än en människoskapelse. En nation är inte gudagiven eller inbankad i våra gener, den är skapad. Ofta tyvärr med våld (så har mänsklighetens historia ofta varit) ibland utan våld. Därför är stater och nationer något som vi kan fortsätta att definiera. Vi kan definiera EU som det framöver, ja till och med hela världen kanske (om 100 – 200 år). Det är definitionen och HUR vi skapar den som spelar den viktigaste rollen!

Diskussionen om nationalism fastnar ofta i tron att nationen är någon som omedvetet ”vuxit fram” ur en sorts ”folkvilja”, nåt gudagivet eller genetiskt. I sin yttersta och mest extrema form hittar man dessa idéer i den ”identitära” ideologin. Jag hade en dialog med flera identitärer förra sommaren när jag bloggade mot Sverigedemokraterna. Jag tog debatten för att lära mig hur man bäst kan argumentera mot denna extremnationalism, men också för att jag var förbannad att man ville försöka bekämpa främlingsfientlighet och extrem nationalism och konservatism genom förbud och censur! (Därför är jag för övrigt nog den enda antirasitiska bloggaren i Sverige som gärna länkar till politiskt Inkorrekt!)

Jag länkar till diskussionen här för den som är intresserad:

https://ligator.wordpress.com/2010/06/16/den-identara-illusionen/ Första inlägget.

https://ligator.wordpress.com/2010/07/18/fraga-fran-lasare-etnopluralism-och-antisemitism Ett inlägg som grundar sig på frågor jag fått via mail, från bland annat Solguru och andra. (Både mitt inlägg och diskussionen som följde på min blogg med Solguru.)

http://solguru.motpol.nu/?p=18 Solgurus första artikel.

Min första artikel till Solguru: https://ligator.wordpress.com/2010/07/22/identitar-livbatsetik-utan-flytvast-svar-till-solguru/

Solgurus andra artikel (se även kommentarerna efteråt): http://solguru.motpol.nu/?p=1026:

Mitt sista svar till Solguru: https://ligator.wordpress.com/2010/07/26/identitar-livbatsetik-svar-2-till-solguru

/T

 

Advertisements
Posted in: Uncategorized