#prataomdet Idrottens skuggsidor…

Min morfar Albin Larsson och hans bror Ernst Larsson, var med och grundade den lilla fotbollsklubben IFK Höganäs 1923 om jag minns rätt. De sparkade boll på en äng vid det s.k. sandflyget i Höganäs. Min morfar har berättat varför han var med och grundade föreningen. Det handlade om att få ungdomen att kämpa på bollplanen istället för att slå varandra i skallen med knytnävarna. Det handlade om arbetarrätt, att få arbetarna att känna sig starkare så de kunde stå upp mot överheten. Det handlade om att få arbetare att fylla sin lilla fritid med nyttigare saker än att bara supa.

Sådana berättelser är idrotten full av. Kamratskap, laganda, personlig utveckling…

Det är ena sidan av myntet. Den andra är att idrotten lätt skapar en kultur av prestationshysteri, auktoritetsmakt och grupptryck, i såväl de grenar som utövas i grupp som de som utövas av individer. Det är ingen slump att nazityskland eller Sovjet använde idrotter som vapen för att kontrollera sin befolkning…

Det finns en skuggsida inom idrotten. Oftast pratar man om prestationskraven och dopingen, som denna skuggsida. Men det finns en långt värre skuggsida och det är grupptrycket och auktoritetstron.

Man pratar gärna om den sunda fotbollen, men mindre om ungdomsfyllor och grupptryck att visa sig vara en ”riktig man” eller ”kvinna”. Att få en grupp att gå i en riktning är på ett sätt nödvändigt, men innebär också faror, om man inte ser upp, samma med att leda en grupp. Under många år har man inte diskuterat skuggsidorna, det har gjort problemen värre.

Men idrotten har sina hjältar som nu börjar gå ut och prata om sånt som försiggår i idrottens skuggsida. De första homosexuella idrottarna har börjat komma ut… Och nu har Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro gått ut i media och berättat om hur de utsatts för övergrepp av sin tränare. Det är modigt och MYCKET bra!

Men…

Tyvärr ropar man som vanligt på förbud och kontroll nu. Men lösningen på problemen är knappast krav på registerutdrag för att bli tränare. Hade det hjälpt Patrik Sjöberg? Viljo Nousiainen stod ju inte i belastningsregistren för pedofila brott!

Vad som behövs är att man vänder ut och in på skuggsidan, och inte idoliserar idrotten som man så ofta gör. Idrott är bra, men har sina problem också… Grupptryck, gamla unkna idéer om hur människor bör vara och snedvriden ledarskapskultur, samt galna prestationskrav är också en del av idrotten!

Idrotten är inte vad den var. Det är en sak som är säker. Men det kanske finns hopp ändå…

Till sist.

Dagens bästa inlägg står Jon Voss för:

En förutsättning för övergrepp är att den som begår övegreppen, av sexuell art eller ej, är att upprätthålla kontrollen över sitt offer.

Det mest effektiva sättet är att använda sig av skuld och skam.

Så har präster och mullor med hot om Guds straff och skuldbeläggande kunnat begå övergrepp i religioners namn. Eller snarare i de homofoba och sexualfientliga uttolkningarnas namn.

Så har ungdomsledare inom ”traditionsbärande” och ”värdekonservativa” idrottsrörelser, scouter och militära kulturer lyckats använda sexualitet som sätt att upprätthålla sin makt och kontroll.

De är i kulturer där sexualitet, inte minst då homosexualitet, skuldbeläggs som sexuella övergrepp kan frodas utan att de skuldbelagda offren, av skräck för att ytterligare straffas så som ”bögar” eller ”svaga”, ges verktygen att ta sig ut.

Det är i ett samhälle där kvinnor delas in i madonna, hora eller moder, som män kan fortsätta att  begå övergrepp då kvinnor fråntas verktygen att ta sig ut av skräck för att skuldbeläggas som hora.

När Patrik Sjöberg nu vågar berätta om övegrepp han utsatts för som barn så deltar han i att bryta den kultur av skuld och skam där sexuella övergrepp mot pojkar är ett lika starkt inslag som hatet mot bögar. Precis på samma sätt så som den katolska kyrkans offentliga homofobi och sexuella skuldbeläggande kunnat paras med sexuella övergrepp mot pojkar och flickor. Eller snarare hur detta skuldbeläggande är förutsättningen för övergreppen.

Befriande att du nu orkar berätta Patrik Sjöberg.

Läs även Kulturbloggen, och Patrik Sjöbergs blogg

AftonbladetExpressen 1Expressen 2Svenska Dagbladet 1Svenska Dagbladet 2SVT 1Verdens Gang 1 ochVerdens Gang 2, Annie j, Tiding

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Annonser

One thought on “#prataomdet Idrottens skuggsidor…

  1. Ping: Pedofiler har tid för barnen när andra vuxna inte har det! | | Filppu FilosoferarFilppu Filosoferar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s