Jag vet inte vad jag ska tycka om paradoxen Johan Norberg. Ofta är han superbriljant, men ibland låter han sin ideologi styra över sin verklighetssyn på ett nästan otäckt sätt… Jag har sett det förr och nu ser jag det återigen…
Nu har Johan intervjuats i Aftonbladet om att han vill avskaffa den lagliga rätten till semester med hänvisningen till att det är såååååå bra som det är i USA.
Jaha du Johan… Ett land där det anses bra om man lyckas få en eller två veckors OBETALD semester. Ett land där man kan betraktas som illojal om man begär semester och sparkas…
I artikeln står det:
I USA har anställda ingen lagstadgad rätt till semester. I stället beslutar arbetsgivarna om de vill ge sina anställda betald ledighet, och i så fall hur länge. Det är ett system som Johan Norberg även skulle vilja se i Sverige.
– Det borde vara en svensk modell att parterna på arbetsmarknaden gör upp om semester. Det ska lösas genom förhandlingar, inte genom tvång från staten.
Det räcker med att några chefer börjar skaffa sig konkurrensfördelar genom att bara ha en eller två veckor semsestrar för sina anställda, för att alla ska tvingas göra samma sak, även de chefer som egentligen vill att ens anställda ska ha semester…
Även jag vill avreglera LAS men det behövs ett fast och bra ramverk för arbetsmarknaden för att garantera anställdas frihet. Lagstadgad rätt till fem veckors semester kombinerat med rätten att gemensamt komma överrens om att minska semestertiden för vart år mot ersättning, vore bra. men det är inte det Johan vill, han vill ta bort arbetsrättslagarna, och rätten till semester helt.
Det är enkelt att sitta där med ett välbetalt jobb, och en egen självklar rätt till semester, och säga att semestern borde avskaffas. Jag vet exakt vad som skulle ske i de lågstatusbranscher jag har insyn i. Där skulle det bli PRAXIS för ALLA med en eller två veckor semester om man tog bort lagarna som reglerar det.
Jag menar… Trots att man nästan inte kan hitta en enda chef som gillar det, så avskedar alla privata arbetsgivare folk på direkten eller maximalt med två veckors förvarning inom personlig assistansbranschen, och UTAN giltiga skäl.
Berättelsen om hur det blev så inom personlig assistans är enkel. Därför att lagarna och reglerna tillät det att bli så! Arbetsmarknaden avreglerades i personlig assistans branschen runt 1995.
Det är förbannat lätt att säga sånt som Johan säger, när man själv har bra lön och högstatusjobb. När man som anställd är så eftertraktad att cheferna blir i beroendeställning till den anställde. Men verkligheten är annorlunda. Få har en sån styrkeposition mot sina chefer.
Jag har läst mycket korkat i år, men hittills är Johan Norbergs det mest korkade jag läst: i ALLA kategorier! Mer korkat än Gudrun Schymans alster om sexköp till och med, det vill inte säga lite!
PS
Evidens:
May 31 2001 – Americans take the fewest annual vacation days in the industrialized world:
Average annual vacation days taken
Italy 42 – France 37 – Germany 35 – Brazil 34
Britain 28 – Canada 26 – South Korea 25 – Japan 25 U.S. 13
Samma studie säger detta: 32% work and eat lunch at the same time; Det kan jag bekräfta. Oerhört vanligt. http://www.hrmguide.net/usa/worklife/unused_vacation.htm
25% av USA arbetare har INGEN betald semester alls i sina avtal! cepr.net/documents/publications/nvn-summary.pdf *hu!* Detta är givetvis de med skitjobben!
”The Fair Labor Standards Act (FLSA) does not require payment for time not worked, such as vacations, sick leave or federal or other holidays. These benefits are matters of agreement between an employer and an employee (or the employee’s representative).”
Och i USA har man inte rätt till sjukpeng, enligt lag, och inte alla kan heller skaffa sig försäkring för detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Sick_leave Bara 60% av amerikanerna har försäkring med betalda sjukdagar och bara 30% kan vara sjuka mer än en vecka enligt dessa!!!!!
Ja, Norberg bör sannerligen kliva ner från sina höga hästar. Eller åtminstone skaffa ponny istället. Det är lätt att uttala sig så här när man har sitt på det torra. Nu känns det som att jag försöker skriva en progglåt eller nåt… men det jag ville få fram var: word, brother!:)
I alla fall där det finns tillväxt ökar produktionskraften. Det betyder att vi blir dyrare i drift. Som Johan så korrekt påpekar gäller att ”Ersättning från arbetsgivaren kommer i form av pengar och tid.” Det betyder att vi när vi producerar mer kan välja att ta ut högre lön eller att ta ut mer ledig tid.
Du verkar tro att betald semester är någonting som bara betalas. Av någon. Skillnaden mellan betald och obetald semester är bara att den obetalda väljer du själv, medan den betalda tvingas du till. Det är fortfarande du själv som betalar, då arbetsköparen måste dela ut samma lön även under semestern.
Din så kallade bevisning är tunn och bevisar ingenting. Du har inget som helst stöd för din tes att vi skulle sluta ha semester om vi tog bort lagstiftningen. Dessutom – om vi skulle ha mindre semester tyder det på att lagstiftningen i dag tvingar oss att ha mer semester än vi skulle välja att ha om vi fick styra över våra liv själva. Semester i all ära, men är det verkligen rollen staten ska ha?
Tid är en resurs, på samma sätt som pengar är en resurs. Det borde vara upp till varje enskild arbetsköpare och arbetssäljare att förhandla om hur det ska prioriteras: Hur mycket tid som ska vara ledig, hur mycket som ska arbetas, och hur mycket pengar den arbetade tiden är värd. Du verkar tro att man bara kan lagstifta fram arbetstidsminskningar i form av tidsbegränsad arbetsvecka eller längre semester. Det är lika befängt som att tro att vi kan lagstifta för att få en tjugoprocentig höjning av alla löner. Det går inte att skapa resurser ur lagar, och tid är en resurs. Det enda som går med lagar är att tvinga människor att allokera sina resurser annorlunda. Det är inte liberalt; det är inte pragmatiskt; det ger inte människor självbestämmanderätt.
Att du går så långt som att du säger att detta är det dummaste du läst i år – du säger själv att det är värre än att jämställa sexköp med brott mot mänskligheten – visar inte på någonting annat än din egen okunskap. Om du vill argumentera för att staten vet bättre än människor själva vad de mår bra av får du gärna göra det, men tala i så fall klarspråk, och kom med riktiga argument. Det enda du visat på hittills är guilt by association.
Semesterlagstiftningen, likaväl som arbetstidslagstiftningen, är ytterst skyddslagstiftningar – med visst fog så har staten insett att det finns en gräns för hur mycket en person kan jobba.
Sedan är det alltid lika intressant att se liberaler förväxla frihet för individerna med de starkas rätt …
….och vad mer ska vi ha som i usa? blotta jämförälsen med ett annat (valfritt) land där allt är annorlunda visar hur puckad han är. men att jämföra det med usa är tom värre. för mig iaf han diskvalificerar sig själv som ….”tänkare”.
Jo Claes. OM man kikar på Johan Norbergs Fb sida där saken också debatteras ser man minst tre företagare som säger ”jag har minsann aldrig haft semseter, jag”… Suck! Nej, det är de som dör i hjärtattack vid 55 år!
Til Caspian säger jag att du ska studera vad som händer marknadsekonomiskt då en part dumpar priser. Samma sak kommer att ske om samma part tillåts skriva ner antalet semesterdagar till t.ex. en vecka.
Det är marknadens paradox. Det är helt ok, anser jag. Marknaden kan skapa en förbaskad massa välstånd på det sättet. Men det krävs vissa enkla ramar så inte människors frihet blir lidande.
Johan Norberg misstar frihet för de starkas rätt. Ytterst få på arbetsmarknaden har varit så starka att de kunnat vara jämställda med arbetsgivaren.
För övrigt känner jag igen en massa av argumenten Johan Norberg använder från hur de konservativa resonerade för 100 år sen om rösträtt och arbetarrätt (som var en och samma fråga då).
Liberalerna då gick mot de konservativa. Liberalern idag kan göra samma sak.
Johan Norbergs brillians är nog överskattad. Åtminstone har jag funnit det jag läst av honom tveksamt (utom i självklarheter). Det är perspektivtagandet som brukar vara tveksamt. Alla fakta och synpunkter kommer inte med.
Men be mig inte om mer exakta uppgifter nu, för det hinner jag inte. Norberg som fått betalt för att sprida vissa åsikter hinner förstås bättre.
Bara håll i minnet att inte alla fakta och synpunkter finns med när Norberg skriver. Och ofta ser han till att det inte går att kommentera utan att länka till honom.
Sorgligt nog finns beundrarna till honom långt in i (fp) och även bland de som kallar sig social-liberaler.
Och ja, jag kanske bara borde undvikit att skriva något så här negativt när jag inte hinner underbygga det. Men det går (om man har tid).
Johan Norberg företräder dom mest extrema liberala strömmningarna som ifall deras vision fullgörs kommer att innebära att all faktisk makt blir en vara som köps och sälja och därmed i förlängnimngen koncentratas till en extremt liten elit.
Pingback: Arbetarrätt var en gång i tiden en liberal profilfråga! « Sverige är inte världens navel!
”Johan Norbergs brillians är nog överskattad”
Indeed. I sin nya bok om hjärnan så lyckas han med konststycket att varken nämna Bard & Söderqvist eller Metzinger, om man får tro innehållsföreckningen
Superb challenges altogether, you recently . Click Home Pagegained a new audience. Just what may well you propose in terms of your send which you designed a day or two previously? Any convinced?