Paradoxen Johan Norberg

Posted on april 18, 2011

10


Jag vet inte vad jag ska tycka om paradoxen Johan Norberg. Ofta är han superbriljant, men ibland låter han sin ideologi styra över sin verklighetssyn på ett nästan otäckt sätt… Jag har sett det förr och nu ser jag det återigen…

Nu har Johan intervjuats i Aftonbladet om att han vill avskaffa den lagliga rätten till semester med hänvisningen till att det är såååååå bra som det är i USA.

Jaha du Johan… Ett land där det anses bra om man lyckas få en eller två veckors OBETALD semester. Ett land där man kan betraktas som illojal om man begär semester och sparkas…

I artikeln står det:

I USA har anställda ingen lagstadgad rätt till semester. I stället beslutar arbetsgivarna om de vill ge sina anställda betald ledighet, och i så fall hur länge. Det är ett system som Johan Norberg även skulle vilja se i Sverige.

– Det borde vara en svensk modell att parterna på arbetsmarknaden gör upp om semester. Det ska lösas genom förhandlingar, inte genom tvång från staten.

Det räcker med att några chefer börjar skaffa sig konkurrensfördelar genom att bara ha en eller två veckor semsestrar för sina anställda, för att alla ska tvingas göra samma sak, även de chefer som egentligen vill att ens anställda ska ha semester…

Även jag vill avreglera LAS men det behövs ett fast och bra ramverk för arbetsmarknaden för att garantera anställdas frihet. Lagstadgad rätt till fem veckors semester kombinerat med rätten att gemensamt komma överrens om att minska semestertiden för vart år mot ersättning, vore bra. men det är inte det Johan vill, han vill ta bort arbetsrättslagarna, och rätten till semester helt.

Det är enkelt att sitta där med ett välbetalt jobb, och en egen självklar rätt till semester, och säga att semestern borde avskaffas. Jag vet exakt vad som skulle ske i de lågstatusbranscher jag har insyn i. Där skulle det bli PRAXIS för ALLA med en eller två veckor semester om man tog bort lagarna som reglerar det.

Jag menar… Trots att man nästan inte kan hitta en enda chef som gillar det, så avskedar alla privata arbetsgivare folk på direkten eller maximalt med två veckors förvarning inom personlig assistansbranschen, och UTAN giltiga skäl.

Berättelsen om hur det blev så inom personlig assistans är enkel. Därför att lagarna och reglerna tillät det att bli så! Arbetsmarknaden avreglerades i personlig assistans branschen runt 1995.

Det är förbannat lätt att säga sånt som Johan säger, när man själv har bra lön och högstatusjobb. När man som anställd är så eftertraktad att cheferna blir i beroendeställning till den anställde. Men verkligheten är annorlunda. Få har en sån styrkeposition mot sina chefer.

Jag har läst mycket korkat i år, men hittills är Johan Norbergs det mest korkade jag läst: i ALLA kategorier!  Mer korkat än Gudrun Schymans alster om sexköp till och med, det vill inte säga lite!

PS

Evidens:

May 31 2001 – Americans take the fewest annual vacation days in the industrialized world:
Average annual vacation days taken
Italy 42 – France 37 – Germany 35 – Brazil 34
Britain 28 – Canada 26 – South Korea 25 – Japan 25 
U.S. 13

 Samma studie säger detta: 32% work and eat lunch at the same time; Det kan jag bekräfta. Oerhört vanligt. http://www.hrmguide.net/usa/worklife/unused_vacation.htm

‎25% av USA arbetare har INGEN betald semester alls i sina avtal!  cepr.net/documents/publications/nvn-summary.pdf   *hu!* Detta är givetvis de med skitjobben!

”The Fair Labor Standards Act (FLSA) does not require payment for time not worked, such as vacations, sick leave or federal or other holidays. These benefits are matters of agreement between an employer and an employee (or the employee’s representative).”

Och i USA har man inte rätt till sjukpeng, enligt lag, och inte alla kan heller skaffa sig försäkring för detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Sick_leave Bara 60% av amerikanerna har försäkring med betalda sjukdagar och bara 30% kan vara sjuka mer än en vecka enligt dessa!!!!!

Advertisements
Posted in: galenskap