Saudiarabien och Sverige har samma rättspolitik!

Det är ganska ironiskt att svenskar sätter sig på sina höga hästar och klagar på det ”barbariska” Saudiarabien. I Sverige har vi lagar som i praktiken är exakt likadana som Saudiarabiens, och lika barbariska! Det ironiska är att man döms lika strängt i Sverige för narkotikabrott som i Saudiarabien för alkoholbrott och straffen för frivilligt sex är lika stränga i Sverige  som i Saudiarabien!

Jag är släktforskare. Jag älskar att gräva i gamla luntor och domböcker och ta reda på hur livet gestaltade sig för folk som levde för 300 år sen eller mer. En sak man ser om man studerar gamla domar är hur framträdande moralbrotten var förr i tiden.

Jag bläddrar bland mina anteckningar och hittar bönder som svurit på en söndag, paret som haft sex innan äktenskapet. Jag läser om bonden som ägde ett sidenföremål (tydligen var siden bara något som adeln fick äga vid vissa tillfällen i historien), om föräldern som inte ville att sonen skulle misshandlas av klockaren/läraren och därför inte skickade denne till skolan och därför dömdes föräldern strängt, om mannen som avrättades för att han älskade en annan man…

Detta är livsstilsbrott, moralbrott, något som ses som ytterst barbariskt idag. Brott utan brottsoffer kallar man det också.

Man dömde folk till skamstraff, som att sitta i stocken eller piskas. Ni har säkert hört uttrycket ”att sitta i stocken”. Fram till 1865 kunde man dömas till ”stocken”, att kedjas fast offentligt framför kyrkan om man begått nåt hemskt brott som att svära på en söndag eller ha sex med sin älskade.

Brott utan brottsoffer… Och visst låter det hemskt.

På samma sätt förfäras vi då vi hör att människor kastas i fängelse i Saudi Arabien eller Iran för sin kärleks skull, för att de sminkat sig, för att de druckit alkohol, för att de dansar. BARBARISKT kallar vi det!

Men har vi i Sverige verkligen avskaffat alla moralbrotten än, eller är det så att vi ännu har kvar en del sådana barbariska seder?

För 300 år sen sågs det som naturligt av de flesta att döma ett älskande par ungdomar till stränga böter, kanske fängelse och skamstraff för att de haft sex utanför äkenskapet. För 100 år sen ansågs det naturligt att döma öppet homosexuella till fängelse. Precis på samma sätt anser många idag att det är ok idag att döma de som använder narkotika, eller de som har frivilligt sex med varandra, till fängelse.

Om 150 år kommer framtida släktforskare att säga samma sak om våra seder och bruk. De kommer att titta på lagarna i Saudi Arabien idag och Sverige idag och skaka på huvudet.

– Tänk hur det var för 150 år sen?! Då dömdes folk fortfarande till stränga straff för att ha använt narkotika eller alkohol. I Saudi Arabien dömdes man för till fängelse i flera månader om man drack en öl, samma i Sverige där man dömdes till flera månaders fängelse om man rökte en joint. Om man handlade med, eller tillverkade alkohol i Saudi Arabien kunde man dömas till flera års fängelse, samma i Sverige där man kunde dömas till flera år i fängelse för att ha köpt och sålt hasch.

Sen brännmärktes de efter straffet och kunde inte få vissa jobb i sina respektive länder.

Och de som var sjuka, dvs missbrukade alkohol eller narkotika, behandlades som grova brottslingar i Sverige och Saudiarabien. De kastades in i fängelse i månader och år utan att få behandling…

Och man kunde dömas till två års fängelse i både Sverige och Saudi Arabien för lite sex. Tänk att man dömde folk i Sverige för sex för betalning oavsett om mannen eller kvinnan som man hade sex med VILLE DET eller inte. Och två hundra år tidigare än det, dvs runt 1800, gjorde man samma sak för de som hade sex utan betalning också, även i Sverige (men där ena parten var gift) också det oavsett om båda parter var med på det eller inte.

På den tiden kunde man dömas utan att brottsoffer fanns. Och jag har läst i historieböckerna att några 2011 ville skapa en lag som gjorde ALLA som frivilligt hade sex till brottsoffer. Där skilde sig Sverige och Saudiarabien åt lite. I Sverige sa man att de som hade sex frivilligt men fick pengar var brottsoffer, den andre brottsling. I Saudiarabien var båda parter brottslingar.

Nästa gång du skakar på huvudet åt de ”barbariska sederna” i Saudiarabien eller i Sverige för många år sen, ska du komma ihåg att framtidens svenskar kommer att skaka på huvudet åt de galna svenska lagarna idag och jämföra dem med Saudiarabiens.

Än idag kan man dömas till stränga fängelsestraff i Sverige för moralbrott, för livsstilsbrott och brott utan brottsoffer…

Precis som i Saudiarabien…

Läs även denna artikel hos LIBERALDEMOKRATERNA

Annonser

11 thoughts on “Saudiarabien och Sverige har samma rättspolitik!

 1. Ping: Sverige och Saudiarabien har samma morallagstiftning! | Liberaldemokraterna

 2. Jag skulle gärna se att du överväger kalla narkotika för ”olagliga berusningsmedel” istället för just ‘narkotika’. För det beskriver bättre vad det rör sig om. Narkotika är ett väldigt negativt laddat ord. Berusningsmedel finns i alla kulturer och har alltid funnits, ibland som alkohol, men ofta som cannabis, svampar, eller blad (tobak, kaht mm). Många är väsentligt mindre farliga än just vårt kulturella främsta alternativ alkohol. När man säger narkotika ser folk heroinsprutor framför sig och det ger en väldigt orättvis bild av vilka alternativen till alkohol är.

 3. Visst har du rätt i att detta är en moralpaniklag, men de som är allra ivrigast med att gröta ihop frivilligt sexarbete med trafficking och framhäva sexköpare (alltid män) som monster och säljare (alltid kvinnor) som offer är främst tokfeminister som Gudrun Schyman, Claes Borgström, Eva-Britt Svensson m.fl. och dessa filurer är väl inte direkt kända för att klaga på det ”barbariska” Saudiarabien eller stå upp för enskilda människors fria val.
  Och är det lagligt att köpa/sälja/röka vanliga cigg bör det även vara lagligt med ex maja. En del personer kan inte hantera det men så är det med allting.

 4. Hej, spännande synvinklar.

  Definitivt läge för en newsmill-postning däremot tänk på detta. Ha inte grova faktafel i artikeln exempelvis att det kan ge flera års fängelse att röka en joint i Sverige för det stämmer inte. Jag kan inte hela straffskalorna men ringa narkotikabrott (rör sig om bruk eller innehav upp till något gram) ger böter, har aldrig hört talas om att det gett fängelse för ett tillfälle.

 5. Så Jerlerup ska bygga horhus nu då, troligtvis är det väl för att han själv kommer tillkorta på de vanliga ställena. Där kostar det ju ingenting mer än ett hyfsat och juste uppträdande, så brukar det ju ordna sig, men visst om Jerlerup och hans likar behöver särskilda ställen att gå till, där det är plånboken som är det väsentliga, så är det väl bara att öppna på. I Saudiarabien är det främst kvinnans jämlikhet som omgärdas av otroligt många könsrelaterade lagar. TJ känner säkert inte till de lagarna och inte de lagar man har för avvikande sexuell läggning, bilkörning och mycket mycket annat. Jag tycker att TJ först ska utbilda sig, sedan bilda sig och därefter göra ett nytt försök att utbilda andra. Ty det man inte själv kan, kan man naturligtvis inte lära andra.

 6. Rätt och fel, helt enkelt.

  Jämförelserna är korrekta, men de går inte hela vägen och riktigt varför kan jag inte spika så där på rak arm.

  Trots allt så kommer vare sig Jerlerup eller jag själv att någonsin tänka tanken att byta ut vårt svenska pass mot ett pass ifrån Saudiarabien trots att lagstiftningen är ”precis likadan”.

  Det finns så mycket mer att bry sig om när man bedömer helheten.

 7. Jag satt länge och funderade på hur jag skulle kommentera det här men kom på att det var helt poänglöst. De som inte kan hålla med om poängen i resonemanget om brott utan brottsoffer i sanning måste vara så fullkomligt indoktrinerade att alla argument bara rinner av dem ändå.

  Jag frågar mig själv om det är i resonemanget problemet ligger eller om det som detta resonemang angriper helt enkelt är ”heligt” och bortom skuldbeläggning. Är så att Sverige är för bra för att på något sätt jämföras med det barbariska Saudiarabien. Paradoxalt nog är ju en protest mot denna typ av jämförelser definitivt en grund för eftertanke…

  ..varför måste jag hitta skillnader mellan Saudiarabien och Sverige när jag presenteras med likheter? Gör skillnaderna likheterna oviktiga? Äh, vi är inte sååå dåliga för i Saudiarabien får kvinnor inte köra bil…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s