Blir ett brott någonsin sonat?

Michael Gajditza vill väcka debatt om dömda som sonat sina straff, ska fortsätta att betraktas som skyldiga och straffas efter strafftidens slut? Som läget är finns det många som vill försvåra dömda personers rehabilitering genom att svartlista dem i yrkeslivet. Hans artikel kan läsas här, hans artikel på Liberaldemokraternas hemsida här!

Många är de som lämnat kåken efter voltan och fyllda med beslutsamhet och optimism gett sig i kast med att försöka få en plats bland de ostraffade (eller ännu icke straffade…), bara för att märka att det på senare år skett en återgång till den tid då det var närmast omöjligt för en f.d fånge att få jobb på den reguljära arbetsmarknaden.

Jag instämmer. Michael har rätt. Givetvis ska tidigare straffade kunna komma tillbaka till samhällslivet. Om inte de kan få jobb pga straffet de fick innan kommer de att tvingas bli kriminella igen och det vinner samhället inte på. Det vore en återgång till den syn på straff man hade förr om åren, när man brännmärkte fångar, så man alltid skulle veta att de var det.

* Folk KAN FÖRÄNDRAS. Vill vi att fängelsevården ska få folk som begått brott att sluta begå det, krävs det mer än avskräckning, det krävs rehabilitering. I rehabiliteringen ingår att man ska ha en rimlig chans att få jobb efteråt.

* Folk döms oskyldiga, eller på grund av att de hamnat i omständigheter där deras liv spårat ur. Vi kan minimera antalet oskyldigt dömda men aldrig helt. Det sker i alla rättssystem. De som döms oskyldiga måste ha en chans att kunna leva ett rimligt liv framöver också. Samma med de som hamnar i olyckliga omständigheter, som företagaren som går i väggen och hamnar på sjukhus och i stressen struntar i att redovisa nån miljon, och sen döljer det, eller kvinnan som mördar sin make som misshandlat henne i många år.

* Till sist. Människor döms i Sverge idag för moralbrott, för livsstilsbrott, brott utan brottsoffer. Tex för att man använt narkotika och haft ett lager hemma för personligt bruk. Detta är absurt och medeltida och en sedvänja vi givetvis måste upphöra med!

Annonser

One thought on “Blir ett brott någonsin sonat?

  1. Ping: Blir brottet någonsin sonat? | Liberaldemokraterna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s