PUB LIBERAL 13/4-2011: Plattskatt och medborgarlön

Onsdagen den 13/4. 19.00 är det Pub Liberal på Bysis, Hornsgatan i Stockholm. Som läsning innan puben rekommenderas varmt en artikel med titeln ”Medborgarlön och synen på arbete” på Liberaldemokraternas hemsida.

”I ett lutherskt land som Sverige där synen på arbete manifesteras med ”jobbskatteavdrag” är det en utmaning att diskutera ”Medborgarlön”. Det kvittar om det sker i kombination med platt skatt- diskussion. När vi blivit lärda till att gilla femte eller sjätte jobbskatteavdraget (har tappat räkningen) och all annan idédebatt avstannat så är det en frisk utmaning att ställa allt på ända för finansminister Borg. Han gör vad alla andra finansministrar tidigare gjort – håvar in pengar på såväl synliga som osynliga skatter och fortsätter med det lapptäcksutformade skattsystem vi i dag har. ”

Så börjar Liberaldemokraternas Jan Rejdnell  en artikel om Plattskatten och Medborgarlönen, som kan läsas här!

Artikeln rekommenderas varmt för alla som vill sätta sig in i några av svårigheterna och paradoxerna som man stöter på om man vill bygga ett bättre, och rättvisare skattesystem.

Jan fortsätter längre fram:

”Om vi skall ha platt skatt kombinerad med grundersättningar i någon form för de som inte har inkomster måste huvudmannaskapet för vård, socialtjänst och utbildning diskuteras i utgångsläget där staten tar på sig ett större ansvar. Detta för att skapa rättvisa i förhållande till där man bor i landet samt effektivare hushållning med de skattemedel vi tar in från medborgarna. Det innebär inte per definition en mer centraliserad apparat men en mer transparent.

Platt skatt för såväl företag som medborgare skapar ett rättvist skattesystem. Att som vänstern ha som en självändamål upprätthålla ett högt skattetryck leder bara till att allt mindre skatter kommer in till samhället. Staten och samhället kan istället maximera sin skatteinkomst genom att sätta skattenivån på en optimal nivå som därmed inte behöver vara extremt hög. Detta har utvecklats genom den så kallade Lafferkurvan.

Enligt Laffer minskar skatteintäkterna om man sätter skattenivån högre än denna optimala punkt, trots att skattekvoten ökar. Denna minskning beror på ökade incitament att undvika skatt eller minskade incitament att förvärvsarbeta. Där är Sverige i dag trots alla jobbskatteavdrag.”

Onsdagen den 13/4. 19.00 kan ni träffa Jan och andra debattörer på Pub Liberal, på Bysis, Hornsgatan 82, Stockholm.

Paneldeltagare: Andreas Bergh, Välfärdsforskare, Lund, Arvid Malm, chefsekonom på Skattebetalarna, Nima Sanandaji, VD, Captus, Simon Birnbaum, PhD Stockholm, Jan Rejdnell, Liberaldemokraterna, Moderator Carl-Johan Rehbinder

Adress: Bysis, Hornsgatan 82, Söder, Stockholm. http://www.bysis.nu/

Besök Facebookeventet för denna Pub.

*****

ETC, etc... Etc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s