Richard Goldstone-affären måste debatteras!

För någon tid sen skrev Richard Goldstone en rapport för FN som citerades överallt i media. Där kritiserades Israel hårt och därför skrev svensk media MÄNGDER om rapporten. (Se mer om innehållet här.)  Nu har den f.d. utredaren, Goldstone, tagit delar av det han skrev, vilket han gjorde i Washington Post i fredags. Han tar framför allt tillbaka anklagelsen att Israel MEDVETET velat döda civila, vilket däremot Hamas haft som mål. Dessutom noterar Goldstone att Israel utrett sina misstänkta krigsförbrytelser, vilket inte Hamasregimen gjort.

Svensk media håller ännu ganska tyst om denna nyhet. Typiskt nog. Svensk media har ju oftast per definition tagit ställning mot Israel i konflikterna i Mellanöstern.

Detta måste upp till debatt.

Härmed inte sagt att Israel nödvändigtvis gjorde rätt i sina attacker. Om en massa civila dör blir det inte mindre fel för att de dör som collateral damage, än som direkta måltavlor.

Men vi är många som är kritiska till Israels politik som ändå reagerade över denna rapport. Rapporten var okritisk till förmån för det galna Hamas, och det var inte svårt att se.

Situationen i Mellanöstern är komplicerad. Förr har jag trott att det funnits enkla svar och enkla lösningar på konflikten där. Det tror jag inte längre. Numera är det EXTREMISMEN på båda sidor jag är emot och jag stöder alla tecken på ömsesidigt erkännade, och vilja till dialog och samarbete.

Jag kan tex inte acceptera att man daltar med Hamas, så länge inte Hamas KLART visar en vilja till förändring och dialog. Ett minimikrav är att de river sönder sitt ”partiprogram”.

Det tål att upprepas vad Hamas står för, här har vi ett typiskt citat ur deras ”program”:

Artikel 7
…Domedagen kommer inte förrän muslimerna nerkämpar och dödar judarna, förrän judarna gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden kommer att ropa: Oh, muslimer! Det gömmer sig en jude bakom mig, kom och döda honom!

Säga vad man vill om Israels politiska partier, men de har inte skrivit in i sina program att det är en helig plikt att döda araber.

Man kan vara kritisk mot mycket av Israels politik men ändå vilja ha en öppen och fri debatt om Mellanöstern och om Hamas. Det skulle jag säga är ganska sunt!

Och Goldstone måste granskas. Denna kappvändare måste synas. Kan man lita på något han säger om någonting???

***

Gå gärna med i Flashmobben i Facebook om du vill få igång en debatt om Richard Goldstones kovändning.

Läs mer här: Ynetnews, Isabel Sommerfeld, Israel i Sverige, Jpost, Svd, Svd, Tundratabloids, Pophöger, TT-kritik, Alex, Marknadsliberalen, Ekeroth, Kim, Al Hamatzav, Gunnar Hökmark, Axess

Läs även andra bloggares åsikter om , blogg, DN,

12 tankar om “Richard Goldstone-affären måste debatteras!

 1. Goldstone hävdar FÖRST NU att rapporten, som anklagade IDF för oproportionnellt svar på 8 års terror-raketbeskjutning mot civil befolkningen i Israel- ÄR HELT FEL
  Goldstone hävdar FÖRST NU, att att hamas ljugit rakt i ögonen på honom och han TRODDE att terroristhamas är högst TROVÄRDIGToch ANSVARSFULL klangruppering
  Enl. flera källor har den ”högmoraliske kämpen för mänskliga rättigheter” -goldstone, under sin tid som aktiv domare i Sydafrika, dömt flera motståndsakvtivister där till dödstraff. M.a.o en bödel, med armar nedsölade med människoblod, väljs som representant för FN-kommite för mänskliga rättigheter, där tongivande medlemslandet är massördarens Khadaffis Libyen- och får fantastiskt brå betalt för sina falsarier.
  Detta är påminner starkt och är i still med ett noga döljt faktum, att Hitler har föreslagits av dåvarande svenska riksdagen som den främste och ende kandidaten till Nobels Fredspris.

 2. Åsikten om att Hamas har ett ytterst tveksamt partiprogram bör vi alla förenas kring. Problemet med israeliska partier som Likuds partiprogram är att även det kan leda till död, trots att det inte är utskrivet. Likud, Netanyahus parti, stödjer t.ex. bosättningspolitiken på Västbanken och idén om Eretz Yisrael vilken av de mest extrema även inkluderar att införliva Jordanien i ”Storisrael”. Men nog om det.

  Det är väldigt konstigt kan jag tycka, och en aning svagt, av Goldstone att ändra sig nu. För läser man t.ex. Haaretz så verkar det som att han snarare så här på karriärens slutskede försöker rädda sitt anseende och rykte…

 3. Det är därför man faktiskt kan, och BÖR, hålla två tankar i huvudet samtidigt. Extremism är lika vidrig om det kommer från båda håll.

  Men här i Sverige nämns sällan Hamas program, därför kan det finns en poäng att ta upp det och lyfta fram det!

 4. Eftersom bosttningspolitiken helt följer både San Remobeslutet 1920, Säkerhetsrådets rekommendation §242 och Osloförhandlingarna, där Israel fick kontroll över area C, förstår jag inte problemet med ”bosättningspolitiken”. Dessutom anser Abbas att ALLA judiska byar och städer i Mellanöstern är ”illegala bosättningar” och tutar i det i alla sina medborgare inklusive skolungarna.
  Är det inte större problem att PA i 17 år vägrat stoppa terror och hatpropaganda, den enda anledningen till att de fick kontroll över area A och B???

 5. Problemet är inte bosättningarna bara, som jag ser det. Problemet är att två folk måste lära sig leva sida vid sida på en mark som araber levt på jättelänge och som judar också ser som sin. Bosättningarna och murarna kommer att fortsätta skapa konflikt och spänning tills den dag det sker.

  Det är kanske utopiskt men de måste lära sig leva sida vid sida. INGEN annan lösning finns i längden. BÅDA folken har historiskt sett rätt till ALL mark som kallas Palestina eller Israel.

  Det bästa vi skulle kunna göra här i Norden är att exportera Ålandsöverrenskommelsen som en lösning för Palestinerna, istället för det här pratet om palestina som en separat stat.

 6. Bästa Järlerup.

  Din åsikt om att två folk ska leva sida vid sida är m. tilltalande, men helt utopisk och ogenomförbart. enl.nedan:
  1.Israel bildades som fristad åt Judar som förföljdes och massakrerades i Europa och annorstädes av sin omgivning i 2 000 år endast för att de EXISTERADE och helt OSTRAFFAT för förövarna
  Ingen, utom etniska Judar har den nedärvda,ja genetiska känslan att kunna närhelst,bli ostraffat förintad endast FÖR ATT MAN EXISTERAR, utan att NÅGOT LAND ens höjer rösten. Enda landet efter 2000 år som SKYDDAR Judiska Folket, är ISRAEL

  2. Bäde Israeliska araber och PLO terroristledaren Abbas, säger sig avstå från att avskaffa Israel, om landet ger upp sin DEKLARERADE I GRUNDLAGEN status och IDENTITET, som Judisk Stat, om IDF ger upp sin status som JUDISKA FOLKETS FÖRSVARSSTYRKA, och andra laga avskaffas som skyddar JUDISKA FOLKETS EXISTENS.
  Samtidigt deklarerar Abbas att inga Judar någonsin kommer att tillåtas bosätta sig och ska fördrivas ur framtida Fajlastyn- just för att de är JUDAR och EXISTERAR.
  D.v.s i klartekst Judiska Folket ska försvinna som etniskt folk.Dessutom – Israelska ska tillåta att vistas där,drygt 1 miljon israeliska araber + 12 millioner påhittade ”palestinska flyktingar”, och medverka till eget utlpånande genom att AVSÄGA SIG SKYDDSPLIKTEN för JUDISKA FOLKET.

  3.Inte ens den mest liberale Svensken, som går med på att Sverige tar emot flera hundra tusen flyttare-(de är ej flyktingar, utan friviliga flyttare) från MÖ, kan acceptera att dessa för sin trivsel, kräver att Sverige ger upp sin nationella särprägel, sin över tusenåriga folkhistoria och sin europeiska kulturtillhörighet. Inte den mest liberale Svensken kan gå med att Sverige upphör att vara hem för Svenska folket, samt att Svenska Forsvarsmakten slutar skydda SVENSKA INTRESSEN och SVENSKAR .

  4.Inte ens den mest liberale Svensken, kan acceptera att andra folkgrupper, bestämmer att Svenska rej har rätt att beträda eller bo i något område som bebos av annan folkklan, endast av 2 skäl- för att de är Svenskar och EXISTERAR.

  5.Men Europa kräver detta totala självutplånandet av Israel på nytt, efter 2000 år av Europeernas och Arabernas oavbrutna pogromer, fördrivningar,massakrer och Förintelsen, på det oerhört hårt drabbade Judiska Folket.

  6.Om Israel tvingas avsäga sig grundlagstatusen som JUDISK STAT och JUDISKA FOLKETS NATIONELLA HEM , kommer den arabiska befolkningen i kraft av inflyttning, samt sin enorma nativitet att snabbt vara i majoritet och styra landet.

  7.Det EXISTERAR EJ, ETT ENDA ARABSTYRD LAND, som är DEMOKRATI. SAMTLIGA STYRS HITTILS AV FEUDALA KLANER, DIKTATÖRER, MASSMÖRDARE,MEDELTIDA FANATISKA FUNDAMENTALISTER och andra som enl. våra demokratiska lagar och principer är maffialiknande kriminella strukturer. Samma utveckling kommer tveklöst att ske i Israel, med arabiskt majoritetsstyre.

  8. Två så väsenskilda folk som det Judiska,
  helt europeiserat, tolerant, demokratisk, västerländsk styrelseskick,
  befolkning med allra modernaste teknologi, medicin, utbldning jordbruk,dataindusti, rymdindustri, telekommunikationsindustri,
  med 32% av Världens Nobelpristagare-judar, kan inte MED BÄSTA VILJA ,under inga omständigheter samexistera sida vid sida med en befolkning som :

  9.består av professionella ,demoraliserade,yrkesbidragstagare
  (yrkestiggare) med enorma milljardbelopp från hela världem, mot enda motprestation-att under senaste 60 åren , försöka förinta Irael, samt slakta alla Judar-enl sina partistadgar

  10.betraktar avskaffandet av sen Judiska Staten och massmord på Judar och otrogna som sin främsta heders och livsuppdrag och högsta status,

  11.präglad av flerhundaråriga kriminella styrtraditioner, flerhundraåriga religjösa krig, medeltida mörkerreligion.
  samt är helt främmande för den Europeiska,vetenskaps och kulturcivilisationens landvinnigar,

  12. OBS: (antalet Nobelpristagare från SAMTLIGA 16 arabländer, ca 7, av vilka 5 är kristna araber, resten bedrägeri- tex. masmördaren och stortjuven Arafat Fredspristagaren .

  Detta är kalla fakta om naiviteten i tron att intellektet kan som minoritet,leva sida vid sida som, med primitiva instinkter i majoritet

 7. Det är bra att känna till att i stort sett alla muslimer i det Palestinska Mandatet kom under den brittiska tiden, helt i brott mot mandatreglerna, http://israelisverige.info/?p=380 medan England gjorde sitt bästa för att blockera judarna – också helt emot mandatreglerna, se http://israelisverige.info/?p=6

  Efter första världskriget fick araberna 200 gånger större area från det sönderfallande Ottomanska Riket, den återstående remsan förklarades vara det judiska hemlandet. Så när judar fritt och säkert kan bo i detta 200 gånger större område – lika skert som araberna i Israel, så har de kommit på god väg. Tyvärr tvingades fler judar ut från arabvärlden än de arabiska flyktingarna i andra riktningen, och utgör nu mer än halva Israel.

 8. Ja som sagt finns både araber och israeliska judar i området, det får BÅDA parter acceptera.

  /T

  PS

  Sen är väl inte 32% av alla Nobelpristagare Israeler? Vad jag vet ser inte alla världens judar, och alla de med judisk härkomst, sig som Israeliska medborgare?!

 9. Du kan vara säker på att alla världens judar, betraktar Israel som sin sista och enda tillflykt utifrån sin tragiska 2000 åriga erfarenhet av vistelse bland europeer och araber
  Menade ej att alla Judiska Nobelpristagarna är Judar i Israel. Detta var en god exempel på GENERELL milsvid skillnad i mentaliteten, begåvningen och bildningen, mellan etniska Judar och araber.
  Den muslimsk arabiska mentaliteten och begåvningen ytrrar sig endast i försök att förinta Israel och slakta ned ytill sista Juden.
  Obefintliga resultat av ” muslimskt mentalitet och intellekt”bekräftas nedan:

  Arab/Islamic Nobel Prize Winners
  From a pool of 1.4 BILLION!!!!!! Muslims which are 20% of the world’s population (2 out of every 10 people)-
  Literature-1988 – Najib Mahfooz
  Peace-1978 – Anwar El-Sadat,1994 – Yasser Arafat *,2003 – Shirin Ebadi
  Chemistry-1999 – Ahmed Zewail
  Physics-Abdus Salam
  Inalles 6 namn, av vilka – värdelösa Fredspriset
  Så vad är muslimska ”begåvningar”inriktade på?
  All ansträngning och begåvning i muslimska världen riktas på en mord och terrorversmahet främst mot Israel, som stöds av astronomiska belopp från festa länder i VästEuropa.
  Ta Sverige som exempel. Man betalar s.k. bistånd till terrorgrupper på av Israel befriade 1967 områden mellan en halv milljard- 500 000 000 kr.-till 800 000 000 kr årligen.
  Till Israel under 62år- mellan 1948-2010 betalade man 0kr i bistånd
  Detta trots , att Israel under tiden absorberade helt-OBS EJ HÖLL FLYKTINGAR I LÄGREN I 60 ÅR_SOM 16 SUPERRIKA ARABLÄNDER GJORT):
  800 000 arabiska Judar som som flydde pogromer1948-1949
  Bistånd från omvarlden -0kr.
  400 000 Judar som fördrevs och flydde pgoromer från Östeuropa 1948-50, 1955-57,samt 1968-71
  Bistånd från omvärlden-0kr
  80 000 Judar från svältdöden i Eritrea och Etiopien
  Bistånd från omvärlden-0kr
  Ömkring 1 000 000 000 Judar som flydde Ryssland, 1997-99,där dem i antisemtisk kampanj,fråntogs sina arbeten, tillgångar och platser vid utbildningsanstaler.
  Bistånd från omvärlden-0kr.
  I sistnämnda fallet gjordes förfrågan till Sverige om hjälp med fältsängar och militärtält från gamla beredeskapslägren-att härbärgera 1 000 000 000 civila
  är gigantisk uppgift för ett miniland.
  Svaret var-inte en enda fält eller säng samt-0kr i bistånd
  Det står klart för Israel, att VästEuropa bidragit med hundratals miljarder till araber, som har 16 egna länder och
  världens största inkomster från oljan. Man anser tydligen att araber FÖRTJÄNAR enorm ekonomisk hälp i sina ansträngnigar att förinta Israel, och arabiska gigantiska tillgångar i oljan räcker ej till.
  Däremot anser VästEuropa att,de totallt ca 2 200 000 Judiska flyktingar förtjänar 0kr i stöd, trots att Israel saknar naturtillgångar,men Judarna ska tvingas -TILL VARJE PRIS- , lämna över sitt ENDA miniland till mordiska terrobander, som redan har 16 enorma länder med sträcknig från bortre Afrika till bortre Asien
  Behövs det bättre bekräftelse på att det Judiska Folket och Israel,kan förvänta sig endast nya försök till en Förintelse med aktiv politisk och ekonomisk stöd till den ”muslimska världen” , i synnerhet från från barn och barnbarn till de i Europa,som bevittnade passivt Förintelsen och passade på att tjäna berg av guld, på 6 000 000 försvarslösa Judars plågasamma död?

  Terrorister som styr både i Azza, samt Judeen/Samarien har fortfarande i sina partistadgar att jobba långsiktigt på ,att Israel avskaffas som Judisk Stat, samt alla Judar födda efter 1920!!!! omedelbart lämnar landet, d.v.s.de över 90 -döda-får stanna kvar.

 10. Det är sådana som ”Ray”, som upprätthåller konflikten. Genom omfattande generalisering genom att t.ex. tvinga alla judar i hela världen att engagera sig för Israels sak… Jag är glad att det finns folk som t.ex. Dror Feiler. Inte för att han är vänster eller aktivist, utan för att han visar att ställningstaganden i konflikten inte har med etnicitet eller religion att göra. Utan kanske snarare om medlidande och rimlighet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s