Richard Goldstone-affären måste debatteras!

Posted on april 4, 2011

12


För någon tid sen skrev Richard Goldstone en rapport för FN som citerades överallt i media. Där kritiserades Israel hårt och därför skrev svensk media MÄNGDER om rapporten. (Se mer om innehållet här.)  Nu har den f.d. utredaren, Goldstone, tagit delar av det han skrev, vilket han gjorde i Washington Post i fredags. Han tar framför allt tillbaka anklagelsen att Israel MEDVETET velat döda civila, vilket däremot Hamas haft som mål. Dessutom noterar Goldstone att Israel utrett sina misstänkta krigsförbrytelser, vilket inte Hamasregimen gjort.

Svensk media håller ännu ganska tyst om denna nyhet. Typiskt nog. Svensk media har ju oftast per definition tagit ställning mot Israel i konflikterna i Mellanöstern.

Detta måste upp till debatt.

Härmed inte sagt att Israel nödvändigtvis gjorde rätt i sina attacker. Om en massa civila dör blir det inte mindre fel för att de dör som collateral damage, än som direkta måltavlor.

Men vi är många som är kritiska till Israels politik som ändå reagerade över denna rapport. Rapporten var okritisk till förmån för det galna Hamas, och det var inte svårt att se.

Situationen i Mellanöstern är komplicerad. Förr har jag trott att det funnits enkla svar och enkla lösningar på konflikten där. Det tror jag inte längre. Numera är det EXTREMISMEN på båda sidor jag är emot och jag stöder alla tecken på ömsesidigt erkännade, och vilja till dialog och samarbete.

Jag kan tex inte acceptera att man daltar med Hamas, så länge inte Hamas KLART visar en vilja till förändring och dialog. Ett minimikrav är att de river sönder sitt ”partiprogram”.

Det tål att upprepas vad Hamas står för, här har vi ett typiskt citat ur deras ”program”:

Artikel 7
…Domedagen kommer inte förrän muslimerna nerkämpar och dödar judarna, förrän judarna gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden kommer att ropa: Oh, muslimer! Det gömmer sig en jude bakom mig, kom och döda honom!

Säga vad man vill om Israels politiska partier, men de har inte skrivit in i sina program att det är en helig plikt att döda araber.

Man kan vara kritisk mot mycket av Israels politik men ändå vilja ha en öppen och fri debatt om Mellanöstern och om Hamas. Det skulle jag säga är ganska sunt!

Och Goldstone måste granskas. Denna kappvändare måste synas. Kan man lita på något han säger om någonting???

***

Gå gärna med i Flashmobben i Facebook om du vill få igång en debatt om Richard Goldstones kovändning.

Läs mer här: Ynetnews, Isabel Sommerfeld, Israel i Sverige, Jpost, Svd, Svd, Tundratabloids, Pophöger, TT-kritik, Alex, Marknadsliberalen, Ekeroth, Kim, Al Hamatzav, Gunnar Hökmark, Axess

Läs även andra bloggares åsikter om , blogg, DN,

Advertisements