Puckade företagare reagerar negativt på bloggande

Posted on mars 27, 2011

5


En blogg jag följt då och då är Utsikt från ett tak. Jag gillar bloggare som skriver om arbetarrätt och som visar civilkurage. Denne bloggarens artiklar om Botrygg, om att äventyra arbetarskydd för vinstens skull, följde jag med stort intresse. Utsikt från ett tak har dessutom skrivit friskt, fritt och livfullt om Socialdemokraternas och fackföreningarnas problem. Sånt gillar jag.

Röngtenbild på hjärnan hos en av cheferna som googlat och ratat bloggaren Calle!

Nu rapporterar denne bloggare, Calle,  att han måste sluta blogga. Det är inte bra för honom att hålla på att skriva. Han får inte jobb, kort och gott, eftersom arbetsgivare ogillar hans bloggande.

Bloggaren skriver:

För mig handlar det om att blogga och kanske inte få jobb, eller att sluta blogga och få dem. Enkel matematik alltså. Jag har ingen fallskärm, eller fast anställning att luta mig mot. Jag har bara en viss yrkesskicklighet och goda yrkesreferenser, och då har jag inte råd med Googlandet…

Erik Laakso kommenterar detta bra:

Det är helt enkelt så jäkla dåligt att rekryterarna äger förmåga att googla men att de inte klarar av att hantera informationen de får fram. De vill ha mähän utan åsikter, personer som inte ifrågasätter eller kritiserar. De vill inte ha individer som är framåtskridande, som kan ge friska tankar in i företaget.

De googlar för att försäkra sig om att den de anställer inte har någon utstickande personlighet.

Jag förstår bloggaren helt, men jag beklagar att han tvingas ta det här beslutet. Det är ganska få i branscher som arbetarrättsmässigt är  känsliga som vågar gå ut och prata fritt.

Ett så puckat beteende hos företagare straffar sig i längden. Istället för bra medarbetare som vågar säga ifrån och tänka själv, får de lydiga jasägare. Det vinner de inte på i längden!

Tack för denna tiden!