Grundlagssskyddat material genomsökt av tullen

Jag läser med häpnad att tullen konfiskerade och genomsökte journalisten Bertil Lintners laptop vid hemkomsten till Sverige efter en resa i Asien.

Tullverkets operativa ledare vid tillslaget, Mikael Lindgren, fick frågan hur journalister kan vara säker på att material inte kopieras om myndigheter konfiskerar en dator så, speciellt då Lintner inte fick vara närvarande.

Om det av praktiska skäl inte går att närvara, hur ska man då kunna kontrollera att materialet inte kopieras eller liknande?

– Man måste lite på de myndigheter som är inblandade, Tullverket och Polisen.

Motpol skriver:

Tullverket hävdar att det av praktiska orsaker inte alltid är möjligt att få närvara när ens dator, telefon eller kamera granskas. Men de verkar inte tycka att det är något problem. ”Man måste ju lita på de myndigheter som är inblandade”, tycker de.

Inte nog med att vi förväntas visa oss nakna eller få våra skrev granskade på allt fler flygplatser – vi ska visa allt innehåll i våra datorer, telefoner och kameror också. Hur många och övergripande kränkningar tål vi innan nog är nog?

Denna sorts genomsökning av datorer anser jag vara helt fel. Men denna gången trädde myndigheterna MYCKET LÄNGRE över gränsen för det tillåtna än så. Det som gör det helt förkastligt i detta fall är att det var en journalists dator. Om inte denna genomsökning av en journalists dator bestraffas HÅRT, har vi ingen meddelandefrihet och inget källskydd kvar i Sverige, de facto!

Fredriks bloggMotpol, Niklas Starow

Läs även andra bloggares åsikter om 

11 tankar om “Grundlagssskyddat material genomsökt av tullen

 1. Pingback: Vart går gränsen? | Sanningen som jag ser den

 2. Jodå Torbjörn, var lugn! Det är JO anmält och JO kommer säkert att uttala kritik om nåt år så nog kommer den hårda bestraffningen som ett JO brev på posten……. Hårdare än så blir det inte.

 3. Vi har ingen grundlag kvar i Sverige, det är bara att inse. Mydigheterna beter sig precis som de vill mot oss, och vi finner oss i det. Svenskarna är hjärntvättade till att vi lever i en vacker demokrati där staten alltid är god och tar hand om oss.

 4. Tyvärr så har dom inte överskridit sina befogenheter.
  Det är ACTA (lagen) som ligger bakom denna idioti.
  Men ACTA inehåller även mycket mera godsaker.

  Tex att om du är misstänkt för upphovsrättbrott (fildelning) så kan maffian (RIAA,MPAA,IFPI,Antipiratpyrån,etc) genom domstol få till ett beslut om att frysa alla dina tillgångar UTAN ATT DU KAN FÖRSVARA DIG.
  Som tex bankonton samt så kan dom ålägga banken INTE tala om för dig varför ditt konto är fryst upp till en månad.
  Allt för att du inte ska kunna ta ut,handla,betala räkningar för eventuella $$$ så att det finns $$$ till maffian att hämta ut genom böter,skadestånd.
  Att banken ej får berätta för dig varför kontot är fryst är ju för att du inte ska bli förvarnad och göra dig av med bevis material.
  Plus mycket mer idioti.

  Dom kan även få ett ålägande om att ditt,dina fastigheter ska frysas.
  Dvs så att du inte kan sälja huset,etc billigt till din bror,kompis,etc

  Och ja allt finns att läsa på bloggar och i en del media (dom få som skrev nåt alls).

  Jo ja dom kommer kanske att tyka att det kanske var lite (väldigt lite) dumt att han inte fick närvara vid genomsökningen om ca ett år heller 2.
  Men med 98% säkerhet så läggs det ner utan ett ord.

 5. Hur tycker ni att Tullen och Polisen ska kunna komma åt de som tar med sig barnporr från Asien utan att kontrollera datorerna?

 6. Salming. Var ska gränsen gå för jakten på barnporr? Ska polis få göra husrannsakan hos alla svenskar, utan brottsmisstanke? Ska de få avlyssna alla samtal på telefon, utan brottsmisstanke? Ska de få kolla di internettrafik, utan brottsmisstanke?

  Ska de få göra vilka undersökningar som helst på folk i tullen, UTAN BROTTSMISSTANKE?

 7. Jerlerup,

  Vad har de exempel du räknar upp med den aktuella händelsen att göra?
  Har du kunskap om tullens och polisens lagstiftning och vilken misstankegrad som krävs för att få göra en kontroll? Vad är det som säger att de agerade utan misstanke? Om de inte haft någon som helst misstanke skulle 100% av alla resenärer kontrolleras. Enligt artikeln kontrollerades 28 personer den dagen. Så någon form av misstanke måste ha funnits, även om det var en låg sådan.
  Men som svar på dina frågor, så svarar jag NEJ, och det faller dessutom på sin egen orimlighet. Polisen har helt enkelt inte resurser, tid, möjlighet eller ens lust att avlyssna alla svenskar eller göra husrannsakan hos alla svenskar.

 8. Om journalister inte har mer intelligens än att okrypterat spara känslig information på deras datorer skall de inte hantera sådan information överhuvudtaget. Stackars de som i förtroende har förlitat sig på journalistens diskresion.

 9. Helt sjukt. Tror ni man fångar barnporr i tullen? Det var dummaste jag hört.

  Det här är ett vidrigt rättsövergrepp. Det finns lagar mot godtycklig husrannsakan. Det finns skäl till detta. Detsamma bör gälla innan någon börjar pilla i min personliga brevkorrespondens eller läser min dagbok.

  Mina nakenbilder på min fru ska inte heller visas för tulltjänstemän. Vi lever i en demokrati och barnporr är en riktigt falsk förespegling för att montera ned demokrati.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s