Du ska va President!

Som vanligt efter ett val sprider maktlösheten  och idélösheten sig. Alla politiska Facebookgrupper som fylldes av argument innan valet har dött. Partierna är inte ute bland folk. Sossarna väljer partiledare som Vatikanen väljer påve: ”habeas papam”… Ursäkta liknelsen, men svensk politik efter valet liknar ett dåligt samlag där din partner somnar och börjar snarka högt efter utlösningen utan en tanke på dig. Det är inte undra på att du då ställer sig frågan ”ska livet inte vara mer än så här, är inte jag värd mer än detta”?

”Men, jag då, ska inte jag få något?” är en berättigad fråga. Vi måste hitta sätten att få igång idédebatten och framtidsdebatten igen i Sverige. Det som närmast beskriver det jag vill göra med Sverige är det som sker nu i arabvärlden, eller det Martin Luther King gjorde i USA på 60-talet… Eller det som liberaler gjorde för hundra år sen i Sverige då de stod i främsta leden i kampen för rösträtt frihet och sociala skydd. De försökte vända den politiska kartan upp och ned och ge människorna makten!

Det måste vi göra idag…

Det är att DU som ska styra detta landet, inte de inne i riksdagen. Riksdag och myndigheter är ansvariga inför DIG, inte tvärtom. Det är inte du som ska stå med mössan i hand inför ministern, utan ministern som ska stå med mössan inför DIG, medborgaren!

Alltför länge har vi tillåtit Jantelagen att styra över hur vi människor ser på oss själva och på hur politiken utformats. Som om människan inte betydde något, som om vi inte var ”värda mer än det här”…

Det är inte bara att hela det politiska systemet är sånt, att vi människor blir liksom maktlösa… Det är inte nog med det. Även i privatlivet ska vi känna samma maktlöshet. Politiker och stat har fräckheten att gå in och detaljreglera VÅRA liv. Som om VI inte betyder något, som om vi inte är mogna att själv bestämma över vad vi vill göra av vår tid här på jorden.

Staten kan investera många miljarder på att jaga cannabisrökare och samtidgt utfasa folk ur sjukförsäkringssystemen och kasta dem på soptipparna. Staten kan investera miljarder åt att jaga sexköpare och att avlyssna oss över internet och kontrollera oss medan de förskjutna hemlösa dör ute på gatorna. Allt i kontrollsamhällets namn. Att du ska veta din plats, att minsann pappa staten vet bättre än dig vad du ska göra av dit liv.

Så ska det INTE vara! Politik handlar om makt. Men inte makten över DIG utan om att DU  ska känna att DU har makten! Både över ditt liv och, som medborgare, att du har makt att vara med och förändra samhället!

Om de politiska alternativ som finns idag får dig att känna ”är jag inte värd mer än så här”, är det nog dags att du knuffar bort dem ur ditt liv.

Ja, Imperiet hade rätt i det de sjöng en gång, det är DU som ska vara President!

/Torbjörn Jerlerup

(Inlägg skrivet för Liberaldemokraternas hemsida idag.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s