Ett kastrerat internet???

HAX har en bloggartikel idag som jag rekommenderar om budbärarneutraliteten på internet. Censurivern när det gäller internet håller verkligen på att bli absurd!

I dag skriver doktoranden i civilrätt Johan Axhamn på SvD Brännpunkt om budbärarneutralitet på internet.

Axham, som är knuten till den av upphovsrättsinnehavarna sponsrade tankesmedjan Netopia, vill att internetoperatörer skall kunna hållas ansvariga för den trafik som går i deras kablar.

Detta är ungefär lika orimligt som att hålla Posten ansvarig för att den i dag bedriver en omfattande distribution av barnporr och narkotika.

Om nätoperatörerna blir ansvariga för innehållet i deras kunders internettrafik – då kommer internet att kastreras. Då kommer operatörerna bara att våga släppa igenom trafik som har godkänts i förväg.

Då måste de stänga dörren mot resten. Mot det fria, öppna, dynamiska, spontana och skapande som finns på internet. Vilket kommer att drabba företagande, kultur, debatt, opinionsbildning, nyhetsflöde, forskning och allt annat som sker ocensurerat och spontant på nätet i dag.

(…)

Magnihasa svarar på detta och säger i en härligt polemisk artikel att en utredning nu bör göras om postväsendets framtid.

Under de senaste tre århundradena har postväsendet utvecklats från ett forskningsnätverk till en grundläggande infrastruktur för enskilda individer, företag och myndigheter. Samtidigt är förmedling av och tillgång till olika slags ”oönskat material” fortfarande relativt oreglerat i svensk rätt. Med oönskat material avses till exempel integritetskränkningar, barnpornografi, information som uppmuntrar till människohandel, terrorism, otillbörlig marknadsföring, olaglig spelverksamhet eller upphovsrättsintrång.

Att den som sprider eller medverkar till spridning av oönskat material har ett ansvar följer av vanliga straff- och civilrättsliga bestämmelser. Vid överträdelser som sker via brev kan det dock ofta vara svårt att spåra den ursprunglige avsändaren. Uppmärksamhet har därför riktats mot vissa av postväsendets mellanhänder – så kallade brevbärare, vilka tillhandahåller vidarebefordring av brev (mot erlagd avgift i form av porto). I en ny rapport som läggs fram idag (16 november) föreslår jag att en statlig utredning tillsätts för att brett se över brevbärarnas roll och ansvar för förmedling med mera av oönskat material.

(…)

—————————————————-

Liberaldemokraterna

Jag är en av grundarna till Liberaldemokraterna.

Men åsikterna på bloggen är mina egna…

Vad är Liberaldemokraterna?

Liberaldemokraternas Facebookgrupp —– Twitter: http://www.twitter.com/Lib_dem

Vår hemsida, som är under byggnad, kommer att finnas på:

www.liberaldemokraterna.com

***

Lägg till Jerlerup på twitter genom att klicka här!

—————————————————-

Nytt: Svd, Svd, Svd

Läs även andra bloggares åsikter om 

3 tankar om “Ett kastrerat internet???

  1. Pingback: Tweets that mention Ett kastrerat internet??? « Sverige är inte världens navel! -- Topsy.com

  2. Pingback: Money talks, speciellt när man köper censur | Anna Troberg

  3. Pingback: Posten borde åtalas när narkotika skickas med brev och telefontillverkarna ansvarar för rån som planera med telefon | Kulturbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s